Ο Μπίστης “ερμηνεύει” την συνάντηση Σολτς-Τσίπρα

 Ο Μπίστης “ερμηνεύει” την συνάντηση Σολτς-Τσίπρα

Ο Νίκος Μπίστης, με ανάρτησή του στο f/b χαρακτηρίζει τη συνάντηση ως την «καλύτερη και εγκυρότερη «δημοσκόπηση» με έντονο συμβολισμό», ενώ τονίζει: «Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία: αν ο Τσίπρας δεν ηγείτο κόμματος του 30% και δεν είχε πιθανότητες να εγκατασταθεί στο Μαξίμου ο Σολτς θα πέρναγε με κάποιον άλλον το πρωινό της Παρασκευής».

«Ο Τσίπρας ηγείται αριστερού κόμματος, συμμετέχει ως παρατηρητής στην σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ενώ το SPD και η γερμανική αριστερά (die Linke) δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Η συνάντηση είναι πράξη ρεαλισμού από μέρους του Γερμανού καγκελαρίου ( προφανώς και εκ μέρους του Τσίπρα) με ένα διπλό μήνυμα. Στην ελληνική κοινή γνώμη , ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ η ατμομηχανή της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει την νέα ελληνική κυβέρνηση διαφορετικά από ότι η Γερμανία και ιδιαίτερα ο Σόιμπλε το 2015. Και προς το αδελφό κόμμα ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ μια έμμεση αλλά σαφέστατη προειδοποίηση: ότι στην πολιτική οι συσχετισμοί είναι αμείλικτοι και το «κυβέρνηση χωρίς τον Τσίπρα» φαντάζει ανέφικτο», καταλήγει ο Νίκος Μπίστης.


Η ανάρτηση έχει ως εξής:

«Η καλύτερη και εγκυρότερη «δημοσκόπηση» με έντονο συμβολισμό.

Η είδηση της ημέρας: Την Παρασκευή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα συναντηθούν στα κεντρικά γραφεία του SPD στο κτίριο Βιλι Μπραντ. Το βάρος της Γερμανίας στην Ευρώπη είναι αδιαμφισβήτητο. Το βάρος της Γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας στην ευρύτερη Αριστερά και Κεντροαριστερά είναι επίσης δεδομένο. Και ως κυβέρνηση και το SPD ως κόμμα , με ένα από τα πιο ενημερωμένα και παρεμβατικά τμήματα Διεθνών Σχέσεων , μετράνε τις κινήσεις τους . Και αυτό γιατί έχουν επακριβώς συνείδηση αυτού του βάρους , των συνεπειών, των εντυπώσεων και τους συνακόλουθων συμβολισμών. Ένα μήνα πριν τις εκλογές στην χώρα μας με την συνάντηση και τις συνομιλίες με τον Τσίπρα ο Γερμανός καγκελάριος στέλνει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες . Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία: αν ο Τσίπρας δεν ηγείτο κόμματος του 30% και δεν είχε πιθανότητες να εγκατασταθεί στο Μαξίμου ο Σολτς θα πέρναγε με κάποιον άλλον το πρωινό της Παρασκευής. Ο Τσίπρας ηγείται αριστερού κόμματος, συμμετέχει ως παρατηρητής στην σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ενώ το SPD και η γερμανική αριστερά ( die Linke) δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Η συνάντηση είναι πράξη ρεαλισμού από μέρους του Γερμανού καγκελαρίου ( προφανώς και εκ μέρους του Τσίπρα) με ένα διπλό μήνυμα. Στην ελληνική κοινή γνώμη , ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ η ατμομηχανή της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει την νέα ελληνική κυβέρνηση διαφορετικά από ότι η Γερμανία και ιδιαίτερα ο Σόιμπλε το 2015. Και προς το αδελφό κόμμα ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ μια έμμεση αλλά σαφέστατη προειδοποίηση : ότι στην πολιτική οι συσχετισμοί είναι αμείλικτοι και το «κυβέρνηση χωρίς τον Τσίπρα» φαντάζει ανέφικτο».