Η ΔΕΗ υπογράφει συμφωνία για την εξαγορά των συμμετοχών μειοψηφίας της Fondul Proprietatea

 Η ΔΕΗ υπογράφει συμφωνία για την εξαγορά των συμμετοχών μειοψηφίας της Fondul Proprietatea

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού («Δ.Ε.Η.») ανακοινώνει ότι στις 19 Απριλίου 2023 υπέγραψε συμφωνία με την Fondul Proprietatea S.A. (“Fondul”) για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Fondul στις εταιρείες E-Distributie Muntenia S.A. (12%), Enel Energie Muntenia S.A. (12%), E-Distributie Dobrogea S.A. (24,1%), E-Distributie Banat S.A. (24,1%), και ENEL Energie S.A. (12%) στη Ρουμανία, έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 650 εκατομμυρίων RON (περίπου €130 εκατομμυρίων με βάση spot ισοτιμία FX 0,20).

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας της ΔΕΗ με την Enel στις 9 Μαρτίου 2023 για την πώληση όλων των συμμετοχών της Enel στην Ρουμανία.

Η ολοκλήρωση της πώλησης με βάση την συμφωνία με την Fondul υπόκειται μεταξύ άλλων και στην ολοκλήρωση της συναλλαγή μεταξύ της Enel και της ΔΕΗ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν όταν και αν αυτό απαιτηθεί.

Με έκπτωση 26% η εξαγορά

Η συμφωνία για την εξαγορά των συμμετοχών της Fondul Proprietatea στις θυγατρικές της ENEL Ρουμανίας έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας της 9ηςΜαρτίου 2023 της ΔΕΗ με την Ιταλική ENEL.

Η Fondul Proprietatea κατέχει μειοψηφικά ποσοστά:
-στις 3 εταιρείες διανομής: e-distributieMountenia (EDM), e-distributieBanat (EDB) και e-distributieDobrogea (EDD) και
-στις 2 εταιρείες προμήθειας: Enel Energie Muntenia (EEM)καιEnel Energie (EE).

Σύμφωνα με τη Σύμβαση Ιδιωτικοποίησης που υπέγραψε η ENEL όταν απέκτησε τις εταιρείες Διανομής και Προμήθειας από το Ρουμανικό Δημόσιο, προβλέπονται δικαιώματα προσκολλήσεως (tag along rights) για τους μετόχους μειοψηφίας (SAPE και FONDUL), στην περίπτωση που η ENEL θελήσει στο μέλλον να πωλήσει τη συμμετοχή που κατέχει στις εταιρείες EDM και EEM.

Η συμφωνία της ΔΕΗ με τη Fondul Proprietatea περιλαμβάνει την πώληση στη ΔΕΗ όλων των μειοψηφικών ποσοστών που κατέχει και στις πέντε (5) Εταιρείες της ENELROMANIA, δηλαδή το 12% της EDM, το 24,1% της EDB, το 24,1% της EDD, το 12% της ΕΕΜ και το 12% της ΕΕ έναντι του ποσού των περίπου € 131 εκατ.
Βάσει της τιμής ανά μετοχή που προσέφερε η ΔΕΗ στην ENEL, το τίμημα που θα αντιστοιχούσε στα ποσοστά της Fondul ανέρχεται σε περίπου € 179 εκατ.

Δηλαδή, η ΔΕΗ αποκτά τις συμμετοχές της Fondulμε discount άνω του 26%, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αναμενόμενη απόδοσή της (IRR) από την επικείμενη επένδυση στην αγορά της Ρουμανίας και αποκτώντας έτι ισχυρότερο ρόλο στις Εταιρείες – Στόχουςκαι ιδιαίτερα στα Δίκτυα Διανομής, όπου αποκτά καταστατική πλειοψηφία.

Σχετικά Άρθρα