Σοβαρές οι ελλείψεις στα φάρμακα – “Δηλώνουν “διαβητικούς” για να παίρνουν φάρμακα αδυνατίσματος” καταγγέλλει ο ΠΦΣ

 Σοβαρές οι ελλείψεις στα φάρμακα – “Δηλώνουν “διαβητικούς” για να παίρνουν φάρμακα αδυνατίσματος” καταγγέλλει ο ΠΦΣ

Νέα φάρμακα προστέθηκαν στον κατάλογο εκείνων που βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη, από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων .

Η λίστα πλέον περιλαμβάνει… 235 σκευάσματα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις, τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά αλλά και σκευάσματα παρακεταμόλης.

Η πανδημία και η εκτόξευση του κόστους στις πρώτες ύλες, δημιούργησαν έναν συνδυασμό που πίεσε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή φαρμάκων, την ώρα που, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, πραγματοποιούνται εξαγωγές, με αποτέλεσμα πάρα πολλά σκευάσματα να παρουσιάζουν έλλειψη.

Τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων είναι σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις, τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά αλλά και σκευάσματα παρακεταμόλης.
Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν πως οι ασθενείς έχουν συμφιλιωθεί με τις ελλείψεις των φαρμάκων, ενώ έχουν μάθει τουλάχιστον για τις πιο απλές παθήσεις να ζητούν γενόσιμα.

Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατήγγειλε και τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων για τον έλεγχο του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τους γιατρούς πως εξαπατούν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δηλώνοντας ως «διαβητικούς» άτομα που δεν είναι ασθενείς, προκειμένου να λάβουν «αδυνατιστικά» φάρμακα, με μειωμένη συμμετοχή 10%, με σκοπό τον «έλεγχο του βάρους».

Σχετικά Άρθρα