Σάλος στη Νέα Ζηλανδία: Ζητούσαν από παιδιά να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν αγριόγατες

 Σάλος στη Νέα Ζηλανδία: Ζητούσαν από παιδιά να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν αγριόγατες

Ένας παιδικός διαγωνισμός που ζητούσε από τους συμμετέχοντες να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν αγριόγατες στη Νέα Ζηλανδία ακυρώθηκε εν μέσω αντιδράσεων. Οι διοργανωτές του ετήσιου κυνηγιού επικρίθηκαν αφού ανακοίνωσαν μια νέα κατηγορία για τα παιδιά που θα κυνηγούν άγριες γάτες, που αποτελούν πρόβλημα στη Νέα Ζηλανδία.

Οι νέοι καλούνται να μην σκοτώνουν κατοικίδια, αλλά κατά τα άλλα ενθαρρύνονταν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες άγριες γάτες για ένα έπαθλο 155 δολαρίων (!) Η εκδήλωση προκάλεσε άμεση καταδίκη από τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Την Τρίτη (18/4), η Εταιρεία για την Πρόληψη της Βάναυσης Συμπεριφοράς προς τα Ζώα της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι αισθάνεται ανακούφιση επειδή η «κατηγορία που περιελάμβανε πυροβολισμούς αγριόγατων από παιδιά» θα αφαιρεθεί.

Ένας εκπρόσωπος υποστήριξε ότι τα παιδιά, μαζί με τους ενήλικες, δεν θα μπορούσαν να κάνουν διάκριση μεταξύ «μιας άγριας, αδέσποτης ή φοβισμένης εξημερωμένης γάτας», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Υπήρχαν επίσης φόβοι ότι οι οικόσιτες γάτες θα μπορούσαν να «πιαστούν στα πυρά», είπε ένας πρώην χορηγός του κυνηγιού στο τοπικό μέσο ενημέρωσης Stuff.

Η εκδήλωση είχε ανακοινωθεί ως μέρος ενός εράνου τον Ιούνιο για ένα τοπικό σχολείο στο Canterbury στο South Island. Στον διαγωνισμό κάθε χρόνο συμμετέχουν συνήθως εκατοντάδες άνθρωποι – ανάμεσά τους παιδιά- που ανταγωνίζονται για να σκοτώσουν άγρια γουρούνια, ελάφια και λαγούς.

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού κυνηγιού στο North Canterbury ανακοίνωσαν την ακύρωση της εκδήλωσης με γάτες την Τρίτη, λέγοντας ότι έλαβαν «βλαβερά και ακατάλληλα email». «Είμαστε απογοητευμένοι και ζητάμε συγγνώμη για όσους ενθουσιάστηκαν που συμμετείχαν σε κάτι που αφορά την προστασία των ιθαγενών πτηνών μας και άλλων ευάλωτων ειδών», έγραψε η ομάδα στο Facebook.

Η ανάρτηση έλαβε περισσότερα από 100 σχόλια από χρήστες, πολλοί από τους οποίους υπερασπίστηκαν την εκδήλωση. Ο κόσμος είπε ότι το κυνήγι θα μπορούσε να ήταν μια «ελεγχόμενη σφαγή». «Αν ήξεραν οι άνθρωποι τη ζημιά που προκαλούν οι άγριες γάτες…», σχολίασε ένας ντόπιος. «Έχουν επίσης μια επίδραση στη γεωργία μας. Οι άγριες γάτες φέρουν ασθένειες… απλά θα συνεχίσουμε να τις πυροβολούμε για όσο συνεχίζουμε να τις βλέπουμε», κατέληξε.

Τα μέτρα για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόγατων αποτελούν αντικείμενο έντονης συζήτησης στη Νέα Ζηλανδία, όπου τα ζώα αποτελούν σημαντική απειλή για τα αυτόχθονα είδη και τη βιοποικιλότητα της χώρας.

Η μεγαλύτερη ομάδα για τη διατήρηση βιοποικιλότητας της Νέας Ζηλανδίας, η Royal Forest and Bird Protection Society, έχει υπολογίσει ότι οι άγριες γάτες μπορεί να ευθύνονται για το θάνατο έως και 1,1 εκατομμυρίου γηγενών πτηνών κάθε χρόνο, καθώς και δεκάδων εκατομμυρίων μη ιθαγενών πτηνών.

Σχετικά Άρθρα