ΗΠΑ: Το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν μειώθηκε σχεδόν 40%

  ΗΠΑ: Το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν μειώθηκε σχεδόν 40%

Tο ποσοστό αποδοχής του Aμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν μειώθηκε στο 39% αυτό τον μήνα, πλησιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο της προεδρίας του, καθώς η αμερικανική οικονομία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στη διάρκεια τριών ημερών με τελευταία την Κυριακή, εμφανίζει μικρή πτώση του ποσοστού αποδοχής του Μπάιντεν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα όταν το 42% των ερωτηθέντων απάντησε ότι εγκρίνει τις προεδρικές του επιδόσεις.

Από τον Ιανουάριο του 2021 που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα, το ποσοστό αποδοχής του μειωνόταν σχεδόν σταθερά φθάνοντας στο 36% στα μέσα του 2022. Έκτοτε παραμένει κοντά σε αυτό το επίπεδο.

Την περασμένη Παρασκευή ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2024 αλλά ακόμη δεν έχει εγκαινιάσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρό ανταγωνισμό για το χρίσμα του Δημοκρατικού του Κόμματος, αλλά το επίπεδο του ποσοστού αποδοχής του παραμένει ιστορικά χαμηλό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για το 2024, πέρασε μεγάλο μέρος της προεδρικής του θητείας –την περίοδο 2017-2021– με παρόμοια χαμηλά επίπεδα του ποσοστού αποδοχής του, το οποίο τον Δεκέμβριο του 2017 έπεσε στο 33%.

Προηγούμενοι πρόεδροι κατέγραφαν τόσο χαμηλά ποσοστά μόνο σποραδικά.

Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos ανέφεραν ως επί το πλείστον την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με έναν στους πέντε να το υπογραμμίζει.

Περίπου ένας στους δέκα ερωτηθέντες ανέφεραν ως κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας είτε τα ποσοστά εγκληματικότητας είτε το περιβάλλον.

Μια ενδεχομένως θετική ένδειξη για τον Μπάιντεν είναι ότι το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε αντίθετο στην ανατροπή από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια της χώρας της έγκρισης από την υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ του χαπιού της άμβλωσης, της μιφεπριστόνης.

Το αποτέλεσμα αυτό της δημοσκόπησης είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι μια καθαρή πλειονότητα των Αμερικανών αντιτίθεται στις προσπάθειες περιορισμού των δικαιωμάτων στην άμβλωση.

Στη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos απάντησαν 1.029 ενήλικες αμερικανοί και το περιθώριο σφάλματος είναι τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Σχετικά Άρθρα