Εξαγωγή predator στο Σουδάν: Η ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή της Ελλάδας στον εμφύλιο και η απάντηση της κυβέρνησης με θεωρίες συνωμοσίας

 Εξαγωγή predator στο Σουδάν: Η ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή της Ελλάδας στον εμφύλιο και η απάντηση της κυβέρνησης με θεωρίες συνωμοσίας

Η Ολλανδή ευρωβουλευτίνα Σόφι Ιντ’ Βελντ, μέλος της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών, έκανε νέα παρέμβαση για το θέμα των υποκλοπών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τη σκιά των αιματηρών γεγονότων στο Σουδάν.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος ρωτά τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σχετικά με την προ δύο μηνών ερώτηση στην Ελλάδα και την Κύπρο για την εξαγωγή του Predator και αν έχει λάβει κάποια διευκρίνιση μέχρι τώρα.

Η Σόφι Ιντ’ Βελντ, στην περίπτωση που δεν έχει υπάρξει απάντηση, ρωτά ποια μέτρα θα ληφθούν για να διασφαλιστεί η τήρηση του κανονισμού για τα λογισμικά παρακολούθησης.

https://twitter.com/SophieintVeld/status/1647946013586456576?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1647946013586456576%7Ctwgr%5E486a1650ed85a73e0281c07f12be39d161230ed0%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fkosmos%2Feyropi%2F386257_exagoges-paranomoy-logismikoy-kai-theories-synomosias

Αρχικά είχαμε την ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με την εξαγωγή του Predator. Ακολούθησε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νέο ερώτημα.

«Την ώρα που μαίνονται οι εχθροπραξίες στο Σουδάν, με εκατόμβη νεκρών και με την αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες να μεγαλώνει, παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για την έμμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον εμφύλιο μέσω της εξαγωγής του Predator. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί άλλο να κρύβεται και οφείλει απαντήσεις. Έδωσε ο κ. Σμυρλής άδεια εξαγωγής του Predator εκτός από τη Μαδαγασκάρη και στο Σουδάν, με αποτέλεσμα να καταλήξει στα χέρια της πολιτοφυλακής RSF;» ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και συνεχίζει: «Με απλά λόγια, ενέπλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έστω έμμεσα, την χώρα μας στον εμφύλιο και το αιματοκύλισμα; Μήπως γι’ αυτό αρνείται, παρά το αίτημά μας στη Βουλή, να δημοσιοποιήσει το πόρισμα της σχετικής ΕΔΕ; Αλήθεια, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ασχοληθεί σοβαρά ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με το σκάνδαλο;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού φρόντισε να ειρωνευτεί την αξιωματική αντιπολίτευση εκθειάζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο Σουδάν για τους «ελληνικής καταγωγής πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι» μίλησε για «ασυγχώρητη ελαφρότητα» και επέπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γιατί «προωθεί θεωρίες συνωμοσίας».

Με αυτόν τον τρόπο δεν διέψευσε την εξαγωγή και διέφυγε από το να δώσει απάντηση.

Η απάντηση Οικονόμου

Μετά την πανδημία, που για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πανδημία Μητσοτάκη, την εισαγόμενη ακρίβεια που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακρίβεια Μητσοτάκη, την κλιματική κρίση και τις παγκόσμιες ανισότητες, για τις οποίες επίσης φταίει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τώρα ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζουν ότι και για τον εμφύλιο στο Σουδάν ευθύνεται ο Πρωθυπουργός. Την ώρα που η Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για τους ελληνικής καταγωγής πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, εν μέσω αιματηρού εμφυλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με ασυγχώρητη ελαφρότητα σοβαρότατα διεθνή ζητήματα και προωθεί θεωρίες συνωμοσίας