ΕΚΤ: Έρχονται τρεις νέες αυξήσεις στα επιτόκια μέχρι τον Ιούλιο

 ΕΚΤ: Έρχονται τρεις νέες αυξήσεις στα επιτόκια μέχρι τον Ιούλιο

Σε τρεις ακόμα αυξήσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης πρόκειται να προχωρήσει τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.Αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, όπου θα παραμείνει μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση την περίοδο 5 με 13 Απριλίου.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι προσδοκίες των οικονομολόγων ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με εκείνες των επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν τον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής να οδηγεί τα επιτόκια σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω της τραπεζικής αναταρχής σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αξιωματούχοι της ΕΚΤ τάχθηκαν σχεδόν ομόφωνα υπέρ μιας νέας αύξησης του κόστους δανεισμού στις 4 Μαΐου, χωρίς ωστόσο να συμφωνούν αν θα πρόκειται για 25 ή για 50 μονάδες βάσης.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Κυριακή ότι η πρόσφατη αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα ενδέχεται να βοηθήσει την ΕΚΤ να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

«Αν δεν δίνουν πάρα πολλά δάνεια και αν διαχειρίζονται τον κίνδυνο, αυτό μπορεί να μειώσει το έργο που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό», δήλωσε η ίδια στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS. «Αλλά αν μειώσουν υπερβολικά τις δανειοδοτήσεις, τότε αυτό θα επιβαρύνει υπερβολικά την ανάπτυξη. Επομένως, πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία.» Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αν και επιβραδύνεται σημαντικά φέτος, εξακολουθεί να είναι υπερτριπλάσιος από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Σχετικά Άρθρα