Ανακοίνωση ΕΟΠΥΥ: Αναστέλλεται το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

 Ανακοίνωση ΕΟΠΥΥ: Αναστέλλεται το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Δεν ξεκινούν, τελικά, άμεσα οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως γνωστοποίησε ο Οργανισμός, αναστέλλεται προσωρινά η έναρξη της «Δράσης Προληπτικών Διαγνωστικών Εξετάσεων για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας» Πρόγραμμα «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, έως ότου ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται.

Όπως σημειώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, η προσωρινή αναστολή της Δράσης, κρίθηκε αναγκαία από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ώστε με την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση να διασφαλιστεί περαιτέρω η ποιότητα του προγράμματος, αφού θεσπίζεται διαδικασία προληπτικού ποιοτικού ελέγχου της τήρησης των τεχνικών προδιαγραφών για την εξέταση HPVDNA test.

Πάντως, στο τέλος Μαρτίου ο ΕΟΠΥΥ είχε αποστείλει πρόσκληση στους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (διαγνωστικά εργαστήρια, ιατρεία κ.λ.π.) προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Μάλιστα, οι δωρεάν εξετάσεις θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει ήδη, εφόσον θα είχαν γίνει συμβάσεις με γιατρούς και εργαστήρια.

Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

«Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους φορείς, ότι αναστέλλεται προσωρινά η έναρξη της Δράσης Προληπτικών Διαγνωστικών Εξετάσεων για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας Πρόγραμμα ‘Σπύρος Δοξιάδης’, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, έως ότου ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 78 του Ν. 5041/2023 (Ά 87).

Η προσωρινή αναστολή της Δράσης, κρίθηκε αναγκαία από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ώστε με την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση να διασφαλιστεί περαιτέρω η ποιότητα του προγράμματος, αφού θεσπίζεται διαδικασία προληπτικού ποιοτικού ελέγχου της τήρησης των τεχνικών προδιαγραφών για την εξέταση HPVDNA test».

ΕΟΠΥΥ

Η διαδικασία και οι δικαιούχοι του προγράμματος

Οι γυναίκες που δικαιούνται τις δωρεάν εξετάσεις ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 21 έως 65 ετών.

Όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα θα λάβουν ενημερωτικό SMS ώστε να κλείσουν ραντεβού για τη δωρεάν εξέταση.

Το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, ενώ θα ακολουθήσει για τον τράχηλο της μήτρας, εξέταση παχέος εντέρου και για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου δικαιούχοι είναι 3.840.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών. Για τα καρδιαγγειακά νοσήματα δικαιούχοι είναι 2,5 εκατ. άνδρες και γυναίκες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάπτυξης.