Άνω κάτω η κυβέρνηση για τον… Ηλία- Κλείνει “τρύπες” η νέα τροπολογία, ανοίγει κερκόπορτες

 Άνω κάτω η κυβέρνηση για τον… Ηλία- Κλείνει “τρύπες” η νέα τροπολογία, ανοίγει κερκόπορτες

Η κυβέρνηση έδειξε να αιφνιδιάζεται για τις μεθοδεύσεις του Κασσιδιάρη, ο οποίος τοποθέτησε έναν πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο, στη θέση του εικονικού αρχηγού, ώστε να αυξήσει τις πιέσεις προς το δικαστικό σώμα, να παρακάμψει την τροπολογία να δώσει το «πράσινο φως» για την κάθοδο των Ελλήνων στις εκλογές.

Ωστόσο, και η νέα τροπολογία, με την οποία, η απόφαση για την κάθοδο ή μη του κόμματος θα λάβουν όλα τα μέλη – δικαστές του αρμόδιου Τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου και όχι από μια υποεπιτροπή και επίσης θα μπορούν να ζητήσουν τεκμηρίωση από άλλες δικαστικές ή μη αρχές για την τελική τους απόφαση, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το τι μπορεί να γνώριζε η κυβέρνηση για τις προθέσεις κάποιων εκ των μελών της Επιτροπής.

Η παράμετρος «Έλληνες» έχει βάλει «φωτιά» στα κομματικά επιτελεία, τα οποία είναι αναγκασμένα να εκπονούν διπλά σενάρια, σε ό,τι αφορά το κόμμα Κασσιδιάρη. Και αυτό, γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα του δίνουν σίγουρη είσοδο στη βουλή, στην περίπτωση που κατέλθει στις εκλογές της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου.

Είναι ενδεικτικό ότι σε πρόσφατη παρέμβασή του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος εκτίμησε ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις, το «κόμμα Κασιδιάρη» μπορεί να συγκεντρώσει έως και 5,8%, – αν όχι περισσότερο – εάν τελικά καταφέρει να κατέβει στις εκλογές.

Τόνισε μάλιστα πως η αντικατάσταση του φυλακισμένου χρυσαυγίτη με τον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Τάσο Κανελλόπουλο είναι πιθανό να λειτουργήσει με δύο τρόπους:

  1. να προσελκύσει το νέο μόρφωμα ακόμα περισσότερες ψήφους, απ’ ότι εάν ήταν προφανής η ηγεσία του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση, καθώς ορισμένοι ψηφοφόροι μπορεί να αισθανθούν «απελευθερωμένοι», ή,
  2. να χάσει κάποιες που έχουν ως σημείο αναφοράς την παλαιά «Χρυσή Αυγή», προς άλλα μικρά κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ, εάν, για παράδειγμα, το όνομα του Ηλία Κασιδιάρη απουσιάζει από την ηγετική ομάδα και τα ψηφοδέλτια.

Αυτό, πάντως, που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πώς είναι δυνατόν, η Βουλή να ψηφίζει τροπολογίες για να μπλοκάρει την κάθοδο του κόμματός του στις εκλογές, και ο ίδιος, μέσα από τη φυλακή να προβάλει το πρόγραμμά του ανενόχλητος, μέσα από το YouTube και το Twitter.

  • Παράλληλα υπάρχει νέος γύρος αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ζωηρών συζητήσεων στο εσωτερικό της ΝΔ για δύο ζητήματα.

Η νέα πρωτοβουλία συνιστά καθαρή παραδοχή ότι οι δύο προηγούμενες διατάξεις υπήρξαν ατελείς, όπως υποστήριζε και η αντιπολίτευση. Γεγονός που είναι πιθανό να δώσει νέα επιχειρήματα στον φυλακισμένο Κασσιδιάρη.

Δεύτερον, διότι αυξάνονται οι φωνές από έγκριτους συνταγματολόγους ότι ανοίγει κερκόπορτα για μελλοντικό αποκλεισμό συνδυασμών, ανάλογα με τον εκάστοτε συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων.

Έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι απόψεις τους που καταθέτουν στο libre οι (σημείωση: οι απόψεις διατυπώθηκαν πριν από την νέα τροπολογία):

-Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ.
Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης
-Γιάννης Α. Τασόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, δικηγόρος
-Χαράλαμπος Μ. Τσιλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ερωτηθείς για την τροπολογία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θωρακίζουμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο» για να μην εγκρίνει ο Άρειος Πάγος το κόμμα Κασιδιάρη, ανεξαρτήτως του ποιος παίζει τον ρόλο. «Αυτοί που γκρινιάζουν να έρθουν να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία στη Βουλή και από εκεί και πέρα, η αρμοδιότητα περνά στον έλεγχο της Δικαιοσύνης». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εγκληματικό λάθος κάνοντας λόγο για παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου και τη σύνθεση του δικαστικού Σώματος και καλεί τον πρωθυπουργό, να «αναλάβει μόνος του την ευθύνη για την παρωδία».

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Όταν προειδοποιούσαμε για τις συνταγματικές ακροβασίες του κ. Μητσοτάκη με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, ο ίδιος μαζί με το ΚΙΝΑΛ απέρριψαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν μία τροπολογία που αποδεικνύεται δυστυχώς φιάσκο.

Ένα μήνα μετά και ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές, διαβλέποντας το αδιέξοδο, ετοιμάζεται να φέρει νέα τροπολογία για να καλύψει το εγκληματικό του λάθος, παρεμβαίνοντας όμως ευθέως στη λειτουργία του Αρείου Πάγου και τη σύνθεση του δικαστικού Σώματος που θα αποφασίσει. Το μόνο που καταφέρνει όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς.

Ο κ. Μητσοτάκης τελικά όχι μόνο ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη Δημοκρατία, αλλά με τους ερασιτεχνισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς.

Σε αυτήν την παρωδία θα αναλάβει μόνος του την ευθύνη.

Σχετικά Άρθρα