Στροφή μετά τη θύελλα – Απαλείφεται η διάταξη που στοχοποιούσε τον Ράμμο – Πότε ανακοινώνεται

 Στροφή μετά τη θύελλα – Απαλείφεται η διάταξη που στοχοποιούσε τον Ράμμο – Πότε ανακοινώνεται

Οι σφοδρές αντιδράσεις, για την στοχοποίηση μελών των Ανεξάρτητων Αρχών που προωθούσε φωτογραφική διάταξη, η οποία μπήκε «σφήνα», στο τελευταίο πολονομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών, προκάλεσαν στροφή από την κυβέρνηση.

Η επίμαχη διάταξη που φωτογράφιζε κυρίως τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, αλλά και τον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – τους δύο που επέμειναν να ζητούν εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών- ανέφερε ότι οι επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών «ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια, (β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κατόπιν των οξύτατων αντιδράσεων αφαιρείται το τελευταίο σκέλος που αναφέρεται δηλαδή στο απόρρητο. Πρόκειται για το σκέλος που ουσιαστικά καθιστούσε τους επικεφαλής των Αρχών, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, υπόλογους έναντι δικαστικών προσφυγών εναντίον τους απ’  τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης με πρόσχημα το απόρρητο.

  • Ακόμα δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση απ’ τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη, για απόσυρση της συγκεκριμένης αναφοράς απ’ το άρθρο 43, αλλά αυτό είναι κάτι που αναμένεται να γίνει το πολύ μέχρι την αυριανή συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Μία ημέρα μετά την παρέμβαση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το Predator, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την χυδαία επιχείρηση φίμωσης συγκεκριμένων Ανεξάρτητων Αρχών. Δεν έφτανε μόνο η στοχοποίηση και οι απειλές κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου. Δεν έφτανε μόνο η προσπάθεια απομάκρυνσης και του κ. Μενουδάκου της ΑΠΔΠΧ και του κ. Ράμμου της ΑΔΑΕ. Ο κ. Μητσοτάκης σε άσχετο νομοσχέδιο συμπεριέλαβε διάταξη που υποτίθεται ότι αφορά θέσπιση ενός ακόμα ακαταδίωκτου, αυτή τη φορά σε σχέση με συγκεκριμένες συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές και το προσωπικό τους. Όμως, τρέμοντας κάθε είδους αποκάλυψη για τη δράση τους στην υπόθεση των υποκλοπών, όχι τυχαία διατηρεί και επισείει ως απειλή τη δυνατότητα ποινικής δίωξης για πράξεις παραβίασης απορρήτου ακόμη κι αν όταν έχουν γίνει από αμέλεια. Ο κ. Μητσοτάκης μάταια παλεύει να καλύψει τα ίχνη του εγκλήματος. Στις 21 Μάη τελειώνει η συγκάλυψη και έρχεται η αλήθεια» τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με εισηγητή τον κ. Βορίδη, συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, εμβόλιμα και χωρίς να έχει αναρτηθεί στη διαβούλευση, άρθρο, με το οποίο προβλέπεται πως τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών δύνανται να διώκονται «αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Προφανώς οι εκ δόλου ενέργειες δύνανται να διώκονται, η παραβίαση του απορρήτου των πληροφοριών πώς ακριβώς συνδέεται όμως με τις εκ δόλου τελεσθείσες πράξεις; Και γιατί μόνο αυτή η παραβίαση και όχι και άλλες παραβιάσεις;» επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Μ. Χατζηγιαννάκης απ’ τον τομέα Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Πυρά εκτόξευσε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. με την τομεάρχη Δικαιοσύνης Νάντια Γιαννακοπούλου να τονίζει ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί με το άρθρο 43 του Πολυνομοσχεδίου, μέλη ανεξάρτητων αρχών στις περιπτώσεις παραβίασης του απορρήτου: «Ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές η κυβέρνηση έρχεται να στοχοποιήσει και πάλι τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών, απειλώντας τους με ζητήματα απορρήτου. Δεν μας εκπλήσσει. Ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του», σημείωσε η κ. Γιαννακοπούλου.

Η προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης δεν πέρασε απαρατήρητη στο εξωτερικό, παρά τις προσπάθειες να αλλάξουν την ατζέντα και να παρουσιάσουν ως fake news την παρέμβαση της Ευρωπαίας εισαγγελέα για το Predator. Η εισηγήτρια της PEGA, Σοφί Ιντ Βελντ σχολίασε σήμερα με νόημα στο Twitter: «αντί για τέτοιες ελάχιστα συγκαλυμμένες απόπειρες περιορισμού της ΑΔΑΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τις έρευνές της».

Σχετικά Άρθρα