Νέα εκτίναξη στις τιμές των καυσίμων – Οι επιπτώσεις από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου

 Νέα εκτίναξη στις τιμές των καυσίμων – Οι επιπτώσεις από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου

Η κίνηση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου προκάλεσε νέες στρεβλώσεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, καθώς οι τιμές του αμερικανικού WTI και του ευρωπαϊκού Brent αυξήθηκαν, ενώ το ρωσικό πετρέλαιο Urals παραμένει κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, λόγω του ανώτατου ορίου που επέβαλε η G7. Το ενδεχόμενο οι τιμές να αυξηθούν και πάλι στα 100 δολάρια ανά βαρέλι είναι πλέον ορατό.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του ΟΠΕΚ+ όχι μόνο κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό, αλλά και έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις τους σχετικά με την αύξηση ή τη σταθεροποίηση της παραγωγής για ολόκληρο το 2023.

Η αιφνίδια αυτή ανακοίνωση προκάλεσε αναστάτωση στην παγκόσμια αγορά και προκάλεσε ανησυχίες για την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε μάλιστα ότι «η τραπεζική κρίση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ επηρεάζει έντονα την αγορά πετρελαίου», για να δικαιολογήσει την απόφαση για μείωση της παραγωγής.

Η δήλωση αυτή αντανακλά τις συνεχιζόμενες πολιτικές εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και πολλών χωρών που έχουν επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εξαιτίας της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ενώ η άνοδος των τιμών του πετρελαίου είναι καλό νέο για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μπορεί να μην είναι καλό νέο για άλλες οικονομίες, ιδίως για εκείνες που εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την πανδημία COVID-19.

  • Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και να αποδυναμώσει τις αποπληθωριστικές πολιτικές που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες.

Μετλα από αυτά μια νέα κούρσα στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης θεωρείται πλέον πολύ πιθανή από τους εκπροσώπους της αγοράς.

Δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν είχαν καν περάσει στην αντλία οι μειώσεις που είχαν προηγηθεί στις διεθνείς αγορές καυσίμων, με αποτέλεσμα η αμόλυβδη να παραμένει «κολλημένη» κατά μέσο όρο στο 1,8 ευρώ το λίτρο στα πρατήρια της Αττικής και ακόμα παραπάνω σε άλλες περιοχές εκτός λεκανοπεδίου, μια καινούργια άνοδο θα βάλει «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς..

Σχετικά Άρθρα