Κατσέλη: “Εθνική ανάγκη η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους – Το πρώτο νομοθέτημα της προοδευτικής κυβέρνησης”

 Κατσέλη: “Εθνική ανάγκη η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους – Το πρώτο νομοθέτημα της προοδευτικής κυβέρνησης”

«Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι εθνική ανάγκη» ανέφερε στην τοποθέτησή της στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας της Επαγγελματικής Στέγης και της Αγροτικής γης η Λούκα Κατσέλη, η οποία, όπως ανέφερε, «συνέδεσε το όνομά της με ένα νόμο και με τη δυνατότητα του οφειλέτη να επανεκκινήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα και να ρυθμίσει το χρέος του».

«Συναγωνιστές, σύντροφοι παλαιοί και νέοι», είπε ξεκινώντας την ομιλία της η Λούκα Κατσέλη, εισπράττοντας ένα θερμό χειροκρότητα στο Περιστέρι. Και συνέχισε:

«Τα έφερε έτσι η ζωή που για 13 χρόνια συνέδεσα το όνομά μου με ένα νόμο και έναν αγώνα για την επικράτηση του δικαιώματος στη στέγη. Ένα κοινωνικό δικαίωμα που είναι μια αναφαίρετη αξία για τη δυνατότητα ενός οφειλέτη να ξαναξεκινήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα κάτω από καθεστώς αξιοπρεπούς διαβίωσης και τη δυνατότητα να μπορέσει να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και τα παιδιά μας».

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση είμαι εδώ σήμερα για να στηρίξω αυτή την πρωτοβουλία, που ελπίζω, όπως είπε και ο πρόεδρος, να αποτελέσει την αφετηρία, το πρώτο νομοθέτημα μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει στις 21 Μαΐου», είπε η Λούκα Κατσέλη, εισπράττοντας ένα νέο θερμό χειροκρότημα.

Στην τοποθέτησή της ανέφερε η κ. Κατσέλη: «Αυτή τη στιγμή η ρύθμιση των χρεών είναι εθνική ανάγκη. Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ανατροφοδοτούνται και έχουν ξεπεράσει αθροιστικά τα 700 δις. Όταν ξέσπασε η κρίση ήταν κρίση δημοσίου χρέους και αντανακλούσε την αδυναμία της παραγωγικής βάσης. Από το δημόσιο χρέος πήγαμε στο ιδιωτικό χρέος. Σήμερα γίνεται το αντίθετο, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους οδηγεί στασιμότητα στην οικονομική δραστηριότητα που με τη σειρά του διευρύνει το δημόσιο χρέος.

Το ζήτημα της υπερχρέωσης και η αντιμετώπισή του είναι βαθύτατα πολιτικό δεν είναι τεχνοκρατικό. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να δούμε το θέμα της παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας. Η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική: ανάπτυξη και διαχείριση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Αν θέλουμε η χώρα να μη βρεθεί ξανά ευάλωτη στις ορέξεις των αγορών, αν δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά συνθήκες ακραίας λιτότητας, είναι ζωτική ανάγκη να ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος. Πιστεύω ότι το κόμμα από το οποίο προέρχομαι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι σε θέση να στηρίξει μία τέτοια πρόταση.

Ακολούθως έθεσε το ερώτημα για το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να υλοποιηθεί μία βιώσιμη πρόταση για τη ρύθμιση του χρέους για να απαντήσει ότι «αν και οι δυσκολίες είναι πολλές εντούτοις, αν υπάρξουν αποφασισμένοι άνθρωποι, αν γίνουν παρεμβάσεις με διαφάνεια, οι προϋποθέσεις υπάρχουν».

Κλείνοντας εξέφρασε την ελπίδα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του, το πρώτο νομοθέτημα μίας προοδευτικής διακυβέρνησης με στόχο «την επανεκκίνηση της οικονομίας, την βιώσιμη ανάπτυξη, την στήριξη της κοινωνικής συνοχής, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη».

Σχετικά Άρθρα