Δημοσκόπηση Pulse/ΣΚΑΙ: Ανέβηκε η ΝΔ, σταθεροί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Ποια η διαφορά

 Δημοσκόπηση Pulse/ΣΚΑΙ: Ανέβηκε η ΝΔ, σταθεροί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Ποια η διαφορά

Ανάκαμψη για τη ΝΔ δείχνει η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, που είχε γίνει λίγες μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ καταγράφει άνοδο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σταθερός στο ποσοστό που είχε καταγραφεί και στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Έτσι, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα (με αναγωγή επί των εγκύρων) φθάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 4, στα μέσα Μαρτίου, με τη ΝΔ να παίρνει 31% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ (από 30% και 26%, αντίστοιχα).

Πρόθεση ψήφου, όλες οι απαντήσεις
Πρόθεση με αναγωγή επί των εγκύρων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, με αναγωγή επί των εγκύρων, τα κόμματα λαμβάνουν: ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 10%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4%, ΜεΡΑ25 4%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3,5%, Άλλο 4%, ενώ οι αναποφάσιστοι και εκείνοι που επέλεξαν να μην απαντήσουν στο ερώτημα φτάνουν το 11,5%.

Η πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις καταγράφει τα εξής ποσοστά ανά κόμμα: ΝΔ 29,5, ΣΥΡΙΖΑ 25, ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής 9.5, ΚΚΕ 5,5, Ελληνική Λύση 3,5, ΜεΡΑ25 3,5, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3, Άλλο 4, Λευκό/άκυρο/αποχή: 5 και Αναποφάσιστοι/ Δεν απαντώ: 11,5. 

Στην παράσταση νίκης, πάντως, δηλαδή στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο;», η ΝΔ διατηρεί και αυξάνει τη συντριπτική της υπεροχή. Λαμβάνει 52 ποσοστιαίες μονάδες (έναντι 48 στα μέσα Μαρτίου), ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 28 μονάδες (έναντι 27 στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φτάνει πλέον στις 24 μονάδες.

Παράσταση νίκης

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36 μονάδες, έναντι 25 του Αλέξη Τσίπρα, που παίρνει μόλις μια μονάδα παραπάνω από τον τρίτο που είναι ο «Κανένας» και καταγράφει 24 μονάδες. Το 11% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καταλληλότερος πρωθυπουργόςείναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Ένας στους πέντε ερωτηθέντες (ποσοστό 22%) απαντά ότι θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία, αν στις εκλογές της 21ης Μαϊου δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ωστόσο, το 36% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πρέπει μεν να γίνει προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει, τότε να γίνουν εκλογές. Ο ένας στους 3 (ποσοστό 33%) δηλώνει ότι θα πρέπει στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας να γίνουν εκλογές το συντομότερο.

Τι να γίνει

Στο σύνολό τους, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι σημαντικά κριτήρια για την επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσουν είναι η κοινωνική πολιτική στην Υγεία και την Παιδεία, η ακρίβεια και η οικονομία, η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τα θέματα θεσμών και διαφάνειας, η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, αλλά και το δυστύχημα στα Τέμπη. Το δυστύχημα στα Τέμπη, πάντως, είναι πιο ψηλά στην ιεράρχηση των παραμέτρων από τις οποίες εξαρτάται η ψήφος, μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, ηλικίας 17 έως 29 ετών. 

κριτήριο όλοι
κριτήριο νέοι
κριτήριο γκρίζα ζώνη

To 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε κυβέρνηση ΝΔ ή με βασικό κορμό τη ΝΔ, ενώ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ήθελε το 30% των ερωτηθέντων. 

Κυβέρνηση συνεργασίας

Στη δημοσκόπηση αποτυπώνονται δύο σενάρια κατανομής εδρών με κριτήριο το ποσοστό που θα μείνει εκτός βουλής στην κάλπη της απλής αναλογικής, στις 21 Μαΐου. Στο σενάριο να μείνει εκτός βουλής 4,5% και να εκπροσωπηθούν επτά κόμματα η κατανομή των εδρών θα είναι όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

επτακομματική βουλή- κατανομή εδρών

Στο δεύτερο σενάριο με 8,5% εκτός βουλής και εξακομματικό κοινοβούλιο, η κατανομή των εδρών θα είναι όπως φαίνεται ακολούθως:

εξακομματική βουλή- κατανομή εδρών

Σχετικά Άρθρα