ΣΥΡΙΖΑ: Αύριο η πρόταση για τους δανειολήπτες- Τα βασικά σημεία

 ΣΥΡΙΖΑ: Αύριο η πρόταση για τους δανειολήπτες- Τα βασικά σημεία

Αύριο (Τρίτη) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την Λούκα Κατσέλη ( ο δικός της εμβληματικός νόμος για την προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένει ακόμα στο επίκεντρο των συζητήσεων), τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Γιώργο Χουλιαράκη (που εμμέσως εκπροσωπεί και την ΤτΕ, ως σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα), θα παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματός του και θα τις συζητήσει με φορείς για το ιδιωτικό χρέος, την ελάφρυνση των δανειοληπτών και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη της Κουμουνδούρου, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα έχει, μεταξύ άλλων, τρία βασικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ieidissis.gr. Πρώτον, θα υπάρχει «δεσμευτικότητα» για τους πιστωτές, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να καθίσουν στο τραπέζι με τους οφειλέτες. Δεύτερον, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα βασίζεται σε μία διαφορετική πλατφόρμα από αυτή που υπάρχει σήμερα, στην οποία θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι οφειλέτες. Επισημαίνεται ότι για τη συγκεκριμένη διαδικασία θα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, και εισοδηματικά κριτήρια. Τρίτον, θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής.

Η συγκεκριμένη πρόταση, τονίζουν τα ίδια στελέχη, «κινείται σε μία εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ, την ώρα που οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Τη στιγμή, μάλιστα, που χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι μέχρι προσφάτως ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν και εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους πλέον είτε δυσκολεύονται είτε αδυνατούν πλήρως να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με τις πηγές της Κουμουνδούρου, βασική αρχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας και η αντικατάστασή του από ένα ολιστικό σχέδιο προστασίας τόσο της πρώτης κατοικίας όσο όμως και της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Ένα σχέδιο το οποίο προσανατολίζεται στην προστασία, αφενός, των ευάλωτων νοικοκυριών και, αφετέρου, της μεσαίας τάξης.

Ουσιαστικά, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ο λεγόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός όπως υπάρχει σήμερα θα καταργηθεί και ο πολίτης θα μπορεί πλέον να ρυθμίζει τις οφειλές του. Οι βασικές διαφορές της προσέγγισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του ζητήματος έναντι της Ν.Δ. έχουν ως αφετηρία την προστασία των περιουσιών και όχι τη ρευστοποίησή τους.

Τα βασικά σημεία της πρότασης για χρέη και α’ κατοικία

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει σε αναλυτικό (αποκλειστικό) ρεπορτάζ ο Άρης Ραβανός στο tovima.gr, μια από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εάν λάβει εντολή διακυβέρνησης, θα αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα από ένα συνολικό πλαίσιο πραγματικής ρύθμισης των οφειλών. Τα βασικά του χαρακτηριστικά θα είναι η δέσμευση των πιστωτών στο σχήμα ρύθμισης (που σήμερα δεν υπάρχει), η νομοθετικά κατοχυρωμένη προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης για όσους ρυθμίζουν τις οφειλές τους, η βιωσιμότητα της ρύθμισης με δόσεις που θα μπορούν να εξυπηρετούνται ανάλογα με το εισόδημα του οφειλέτη, η θέσπιση αυστηρών κανόνων στη λειτουργία των servicers και η φορολόγηση των πράξεών τους.

Παράλληλα, αναφορικά με τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και μετά, θα τεθεί σε εφαρμογή σχήμα 120 δόσεων, με κούρεμα βασικής οφειλής.

Από την Κουμουνδούρου λένε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, οι οποίες είναι ξεκάθαρες, συνειδητές και έχουν ως αποτέλεσμα τη σάρωση της κοινωνίας από εκτεταμένους πλειστηριασμούς.

Οι επιλογές αυτές κωδικοποιημένα – κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- είναι:

1. Ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ, με τον οποίο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες.

2. Ο αποτυχημένος εξωδικαστικός μηχανισμός της ΝΔ, που δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν θέλουν κάθονται οι τράπεζες και τα funds, αν δεν θέλουν δεν κάθονται. Αν θέλουν δέχονται μία ρύθμιση, αν δεν θέλουν δεν τη δέχονται. Γι’ αυτό δεν ρυθμίζονται τα δάνεια, γιατί δεν υπάρχει δεσμευτικότητα των πιστωτών.

3. Ο “Ηρακλής”, όπου ουσιαστικά τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών περνάνε στα funds με το νομικό πλαίσιο του 2003, δηλαδή χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση για τα funds και καμία υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη.

– Επί της τελευταίας διακυβέρνησης της ΝΔ το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί περίπου κατά 40 δισ., ενώ η αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων έχει καταρρακωθεί.

– Ακόμη και οι μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες μπορεί να απειληθούν άμεσα από πλειστηριασμούς λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Δηλαδή, άνθρωποι που εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους, με την αύξηση των επιτοκίων βλέπουν να εκρήγνυνται οι δόσεις τους, κινδυνεύουν το δάνειό τους να κοκκινίσει και να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.

– Με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη γινόμαστε μάρτυρες μίας γιγαντιαίας αναδιανομής πλούτου από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς τα funds, υπό τον έλεγχο των οποίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή 700.000 ακίνητα.

– Το ανώτατο δικαστήριο έδειξε μία απίστευτη σπουδή και έβγαλε μία τέτοια απόφαση πολύ γρήγορα, ενώ η ΤτΕ και ο διοικητής της ο κ. Στουρνάρας ήδη από τον Νοέμβριο είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της απόφασης.

Σχετικά Άρθρα