Πώς να επιβιώσεις χωρίς συλλογικό ένστικτο επιβίωσης;

 Πώς να επιβιώσεις χωρίς συλλογικό ένστικτο επιβίωσης;

Η ενέργεια παραμένει εδώ και πολλά χρόνια το κυρίαρχο θέμα στην πολιτική, στην οικονομία και στην κοινωνία και επηρεάζει όλους και όλα. Σε ένα περιβάλλον κλιματικής αποσταθεροποίησης, γεωπολιτικών αναταράξεων και υπονοούμενων πυρηνικών συρράξεων αλλά ταυτόχρονα και τεχνητής  ενεργειακής κρίσης, οι ενεργειακές μας επιλογές μπορούν να κάνουν τη διαφορά ακόμη και στην εξέλιξη της ανθρωπότητας στον πλανήτη.

Του Γιάννη Τσιπουρίδη

Με αυτό ως αδιαφιλονίκητο επιστημονικό[i] δεδομένο, τι δρομολογείται λοιπόν στο χώρο της ενέργειας; Ποιος είναι ο σχεδιασμός των επιχειρήσεων; Ποιες οι νέες επενδύσεις που πραγματοποιούνται;

Δρ. Γιάννης Τσιπουρίδης
Σύμβουλος Μηχανικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Διευθυντής RECCReC /Renewable Energy & Climate Change Research Center @TUM, Μομπάσα, Κένυα

Κατ’ αρχάς πρέπει να θυμηθούμε πως η κυρίαρχη παρουσία μας στον πλανήτη, πάντα σύμφωνα με την επιστήμη, οφείλεται εν πολλοίς στο ένστικτο επιβίωσης, το οποίο έχει δυο διακριτές εκφάνσεις.

Η μία είναι η αγάπη για τη ζωή η οποία εκφράστηκε μέσα από το γνωστό «αυξάνεστε και πληθύνεστε» (μεταξύ μας λίγη λιγότερη αγάπη μάλλον καλό θα έκανε…)

Και η άλλη, ο φόβος του κινδύνου που μας προστάτευε ώστε να ασχοληθούμε απερίσπαστοι με την διαδικασία της αύξησης.

  • Στην πρώτη παίρνουμε άριστα, είμαστε σπασικλάκια και δεν έχουμε σταματημό.
  • Στην δεύτερη όμως είμαστε πλέον κάτω από τη βάση και κινδυνεύουμε να κοπούμε.

Και όχι απλά να μείνουμε μετεξεταστέοι, αλλά να χάσουμε οριστικά τον Κήπο της Εδέμ.

Τα επιστημονικά δεδομένα είναι γνωστά σε όποιον διαλέγει να παίρνει τις πληροφορίες του τουλάχιστον και από κάποια άλλη πηγή πέραν των σόσιαλ μίντια και επιγραμματικά τα ανησυχητικά δεδομένα είναι τα ακόλουθα:

  • Η κλιματική κρίση είναι παρούσα στην καθημερινότητα μας και πλήττει τον πλανήτη από Καλιφόρνια μέχρι Μαδαγασκάρη και από Βρετανία μέχρι Πακιστάν.
  • Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πολύ πιο έντονα και πιο συχνά καταρρίπτοντας τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, ενώ μαθηματικές έννοιες πιθανοτήτων όπως «1 στα 100 χρόνια» έχασαν το νόημα τους
  • Οι χώρες και οι περιοχές με ελλιπείς υποδομές είναι ανίσχυρες στα νέα δεδομένα και εκατόμβες θυμάτων προστίθενται στη λίστα της καταστροφής
  • Η κλιματική αλλαγή προκαλείται από την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην άνοδο της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου και κύρια του διοξειδίου του άνθρακα και δευτερευόντως του μεθανίου.
  • Η άνοδος της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται κύρια στη χρήση ορυκτών καυσίμων.
  • Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με βάση την σημερινή πορεία μας, η θερμοκρασία θα ανέβει από 2+ έως 4 βαθμούς Κελσίου.
  • Που θα είναι Κόλαση επί γης.
  • Ενώ ο χρόνος για διορθωτικές κινήσεις; Ελάχιστος
  • Η εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η αποθήκευση ενέργειας και οι Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας μπορούν να υποκαταστήσουν κατά 100% το σημερινό ρυπογόνο σύστημα παραγωγής ενέργειας.

Αυτά είναι τα δεδομένα και παρά την βαρετή επανάληψη τους δεν δείχνουν να έχουν εντυπωθεί σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου μας που να ενεργοποιεί το ένστικτο επιβίωσης.

Γιατί, ο άνθρωπος, ακολουθώντας το συλλογικό ένστικτο επιβίωσης, αν το είχε, θα εγκατάλειπε τρέχοντας τα ορυκτά καύσιμα και θα στρεφόταν άμεσα και ολοκληρωτικά στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας.

Όπως ακριβώς ένας καπνιστής θα έκοβε άμεσα το τσιγάρο, αν ο γιατρός του ανακοίνωνε ότι έχει καρκίνο στα πνευμόνια του.

Δυστυχώς όμως δεν γίνεται αυτό.

Η ανθρωπότητα λοιπόν, όπως εκπροσωπείται από τις κυρίαρχες χώρες που καθοδηγούνται από τις αγορές, συνεχίζει να επενδύει σε μορφές ενέργειας που αποφέρουν αμεσότερα υψηλότερη κερδοφορία. Μάλιστα η τεχνητή (με την έννοια ότι δεν ήταν νομοτελειακά επιστημονικά αναπόφευκτη) ενεργειακή κρίση που προήλθε από την εισβολή στην Ουκρανία και που οδήγησε σε αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών ορυκτών καυσίμων[ii], έστρεψε και την επενδυτική ατζέντα ξανά σε νέα κοιτάσματα και νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων[iii]. Μια ατζέντα που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε (προπολεμικά) ότι είχε αρχίσει να αλλάζει.

Μάλιστα μπαίνουν και σε περιοχές όπως η Αλάσκα[iv] που είναι από τις πιο ευαίσθητες περιβαλλοντικά και κλιματικά[v] με άγνωστες συνέπειες για όλο τον πλανήτη. Η απόφαση Μπάϊντεν[vi] καταδικάστηκε ευρύτατα γιατί μεταξύ άλλων αποτελεί και πισωγύρισμα προεκλογικών δεσμεύσεων (τι γράφω τώρα ο αφελής). Και φυσικά οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες σε αυτό τον χορό των ορυκτών καυσίμων, με την Γερμανία να σχεδιάζει 25GW νέων μονάδων ορυκτού αερίου[vii], και φυσικά την Κίνα[viii] να συμμετέχει δυναμικά σε αυτήν την τρελή κούρσα[ix], μεταξύ άλλων και με ον αγαπημένο της άνθρακα.

  • Και είναι μια πολλή τρελή κούρσα, μια και ο καπνιστής, αντί να κόψει το τσιγάρο, φουμάρει αρειμανίως με αποτέλεσμα και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.[x]

Και γιατί να μην συνεχίσουν, άλλωστε; Το κριτήριο δεν είναι οι εκπομπές και οι επιδεινούμενες κλιματικές επιπτώσεις αλλά τα νέα[xi] κερδοφορίας[xii] από τις αγορές[xiii]και φυσικά η δίκαιη[xiv] μοιρασιά τους[xv].

Εδώ ακριβώς είναι και το πρόβλημα και άρα και η πιθανή λύση του.

Οι αγορές επιβάλουν αυτές τις πολύ καθοριστικές για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους επιλογές. Όχι η επιστήμη ούτε η κοινή λογική και φυσικά ούτε καν το ένστικτο επιβίωσης το οποίο έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό.

Φαντάζομαι ότι θα έχει ξεχαστεί σε κάποιο social chat group στο Facebook ή στο tweeter ή στο Instagram ή στο Tik Tok.

Καιρός να το ανακαλέσουμε.


[i] https://www.ipcc.ch/2022/02/28/pr-wgii-ar6/

[ii] https://e-mc2.gr/el/news/ta-kerdi-rekor-strefoyn-xana-tis-energeiakes-sta-orykta-kaysima

[iii] https://e-mc2.gr/el/news/ydrogonanthrakes-erhetai-i-megalyteri-anaptyxi-offshore-koitasmaton-se-epipedo-dekaetias-214

[iv] https://e-mc2.gr/el/news/lng-filodoxies-exoryxis-fysikoy-aerioy-sti-boreia-alaska-antagonismos-me-ti-rosia-gia-tin-asia

[v] https://e-mc2.gr/el/news/klimatiki-allagi-i-arktiki-anebazei-thermokrasia-4-fores-tahytera-apo-tin-ypoloipi-gi

[vi] https://e-mc2.gr/el/news/ipa-egkrithike-geotrisi-petrelaioy-stin-alaska-me-600-ekat-barelia-ektimomeno-ogko

[vii] https://e-mc2.gr/el/news/germania-nees-monades-fysikoy-aerioy-25-gigabat-eos-2030

[viii] https://e-mc2.gr/el/news/anodika-i-kineziki-paragogi-fysikoy-aerioy-kai-anthraka-sto-proto-dimino

[ix] https://e-mc2.gr/news/china-approves-106-gw-new-coal-fired-capacity

[x] https://e-mc2.gr/el/news/neo-rekor-kategrapsan-2022-oi-ekpompes-co2

[xi] https://e-mc2.gr/el/news/astronomika-kerdi-ano-ton-200-dis-dolarion-kategrapsan-2022-oi-big-oil

[xii] https://e-mc2.gr/el/news/rekor-kerdoforias-anamenoyn-oi-big-oil-eos-kai-200-dis-dolaria-2022-thetika-simadia-kai-gia

[xiii] https://e-mc2.gr/el/news/ta-kerdi-rekor-strefoyn-xana-tis-energeiakes-sta-orykta-kaysima

[xiv] https://e-mc2.gr/el/news/bp-ayxithike-sta-12-ekat-dolaria-i-amoibi-toy-dieythynontos-symboyloy

[xv] https://e-mc2.gr/el/news/shell-amoibi-ypsoys-97-ekat-liron-gia-ton-aperhomeno-ceo

Σχετικά Άρθρα