2023: Αδιόρθωτοι, κακομαθημένοι, ανεγκέφαλοι

 2023: Αδιόρθωτοι, κακομαθημένοι, ανεγκέφαλοι

Μόλις ολοκληρώθηκε και το COP15. Το COP15 είναι η δεύτερη ευκαιρία που είχαμε μέσα στο 2023 να αποδείξουμε αν έχουμε καταλάβει σε τι απελπιστική κατάσταση βρίσκεται η ζωή στον πλανήτη, με εξαίρεση φυσικά τις αίθουσες των διοικητικών συμβουλίων των μεγάλων εταιρειών ορυκτών καυσίμων, όπου επικρατούν συνθήκες παραδείσου.

Δρ. Γιάννης Τσιπουρίδης
Σύμβουλος Μηχανικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Διευθυντής RECCReC /Renewable Energy & Climate Change Research Center @TUM, Μομπάσα, Κένυα

Το COP15 αφορά τη βιοποικιλότητα, τον άλλο δηλαδή τομέα στον οποίο επίσης διαπρέπει η ανθρωπότητα. Θυμίζω ο πρώτος είναι το κλίμα. Όπως και στο COP27 κι εδώ θριάμβευσε το άμεσο και κοντόφθαλμο σε σχέση με το μακροπρόθεσμο  και βιώσιμο[i].

Όμως, πρέπει να παραδεχθώ ότι με το χρόνο μάθαμε να επικοινωνούμε καλύτερα.

Μπορεί να συνεχίζουν να εξαφανίζονται τα είδη από τον πλανήτη, αλλά έχουμε ένα νέο επικοινωνιακό εργαλείο το «30 το 30». Για τους παλιούς θυμίζω πως κάποτε είχαμε το «20 το 20».

  • Κατ αρχάς το νέο σύνθημα έγινε δεκτό σχεδόν όπως το 3ο παγκόσμιο από την Αργεντινή. Κάποιοι το ονόμασαν τον «1.5 ο C» της βιοποικιλότητας[ii]. Είναι έτσι;

Το «30 το 30» σημαίνει απλά ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουμε σώσει το 30% της βιοποικιλότητας σε στεριά αέρα και ωκεανούς. Το γεγονός και μόνο ότι αυτό το χαριτωμένο σύνθημα δεν αποτελεί δεσμευτικό στόχο λέει πολλά.

  • Εξ ίσου πολλά λέει και το γεγονός ότι το Κονγκό που θεωρείται η καρδία της βιοποικιλότητας του πλανήτη, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, κατήγγειλε ότι δεν είχε συμφωνήσει[iii]… Και τώρα όλοι τα έβαλαν με την Κίνα που προήδρευε.

Συμπέρασμα; Μείναμε με το χαριτωμένο σύνθημα.

Απίστευτο: το μέλλον των επόμενων γενεών εξαρτάται από 2 συνθήματα, στα οποία αντιτίθενται συμφέροντα δισεκατομμυρίων.

Όταν το βραχυπρόθεσμο όφελος, έστω και εκατομμυρίων, θολώνει την κρίση μας και μας οδηγεί σε πλανητική αυτοκτονία, αποδεικνύουμε πως είμαστε αδιόρθωτοι, κακομαθημένοι και ανεγκέφαλοι.

Μόνη ευχή: καλά μυαλά.


[i] https://www.e-mc2.gr/en/news/cop15-was-meant-be-natures-paris-moment-greta-thunbergs-blah-blah-blah-cry-proving-right

[ii] https://www.e-mc2.gr/news/embrace-history-un-environment-chief-calls-immediate-action-cop15-deal

[iii] https://www.e-mc2.gr/news/we-didnt-accept-it-drc-minister-laments-forcing-through-cop15-deal

Σχετικά Άρθρα