Κικίλιας στο libre: Έτοιμο το ν/σ για τον Ιατρικό Τουρισμό – Αναπτυξιακός μοχλός στο μέλλον του Τουρισμού της χώρας

 Κικίλιας στο libre: Έτοιμο το ν/σ για τον Ιατρικό Τουρισμό – Αναπτυξιακός μοχλός στο μέλλον του Τουρισμού της χώρας

Στην 9η θέση στην Ευρώπη, βρίσκεται η χώρα μας ως προορισμός για Ιατρικό Τουρισμό, με τον κλάδο να διανύει τροχιά ανάπτυξης, όπως καταδείχθηκε σε πρόσφατη ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τίτλο «Ιατρικός Τουρισμός – Προοπτικές για το μέλλον». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο ετήσιος παγκόσμιος τουρισμός υγείας και ευζωίας, παρουσιάζει άνοδο κατά 6,5% έναντι 3,2% του γενικού τουρισμού, ενώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος, μετά τον πολιτιστικό τουρισμό.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Όπως επισημάνθηκε, ο τουρίστας ευζωίας ξοδεύει άνω του 60% από το μέσο τουρίστα. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες:

·         το 56% των ασθενών παγκοσμίως αναζητούν καλύτερη θεραπεία,

·         το 22% επιδιώκει ξένους προορισμούς, εκτός της χώρας που διαμένει, με στόχο το χαμηλότερο κόστος,

·         το 18% αναζητούν θεραπευτικές επιλογές που δεν είναι διαθέσιμες στις χώρες τους και

·         το 10% θέλει τη θεραπεία, το συντομότερο δυνατό, όπου διεθνώς αυτό είναι προσβάσιμο.

Ως επακόλουθο, ευοίωνες είναι και οι προοπτικές ανάπτυξης για την Οικονομία της χώρας μας, με δεδομένο ότι τα έσοδα του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη του Medical Tourism Magazine και τον δείκτη Medical Tourism Index 2020-2021το 2022 υπολογίζονταν σε 11,7 δις δολάρια, ενώ αναμένεται να ανέλθουν σε 35,9 δις δολάρια το 2023. Ακόμα πιο αισιόδοξο φαίνεται το μέλλον καθώς το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 346,1 δις δολάρια μέχρι το 2032, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 11,59%, από το 2023 έως το 2032, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη και τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ο οποίος συμμετείχε στην ημερίδα.

Β. Κικίλιας: Θα προσπαθήσουμε να μπει άμεσα στη διαβούλευση το ν/σ για τον Ιατρικό Τουρισμό

Ο υπουργός, αναφερόμενος στο παρόν και το μέλλον του Ιατρικού Τουρισμού, απάντησε σε ερώτηση του libre, σχετικά με το πότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολύ αναμενόμενο νομοσχέδιο για τον Ιατρικό Τουρισμό. Υπογραμμίζοντας τις νέες προοπτικές άνθησης που υπολογίζεται να καλλιεργήσει το σχετικό νομοσχέδιο για τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας, συνδέοντας τον ιατρικό κλάδο, με τον τουριστικό, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, απάντησε:
«Αναμένουμε ένα τελευταίο νομοσχέδιο να κατατεθεί τώρα στη βουλή και μετά -επειδή έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο- η Βουλή Θα κλείσει τις εργασίες της. Εκείνο, όμως, που θέλω να πω είναι ότι θα κάνω μία συζήτηση με τον κύριο πρόεδρο. Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε και τώρα να το βγάλουμε στη διαβούλευση και επειδή οι θέσεις όλων μας (δηλαδή των υπουργών, βουλευτών κλπ) είναι δανεικές και δεν είναι για πάντα, αν τα πράγματα ευοδωθούν και έχουμε πάλι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές και εγώ είμαι πάλι στο υπουργείο Τουρισμού, με πολύ μεγάλη χαρά, να το καταθέσω εγώ αμέσως μετά τις εκλογές. Αλλά και αν δεν είμαι, κάτι που δεν έχει καμία σημασία, είναι προίκα αυτό το νομοσχέδιο και εμείς το δίνουμε ως φυσική συνέχεια στον οποιονδήποτε μπορεί να έρθει στην εξουσία μετά από μας. Δεν ανήκει σε μένα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ούτε είναι μία προσπάθεια που κάνω ατομικά εγώ και ο κύριος Πατούλης, αλλά συμβάλλει ως αναπτυξιακός μοχλός στο μέλλον του Τουρισμού της χώρας. Αυτό δεν θα χαθεί δεν χάνεται», δήλωσε στο libre, ο υπουργός Τουρισμού, ο οποίος, δίνοντας ένα ανάλογο παράδειγμα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι για την 3η και 4η ηλικία.


«Είναι ένα δικό μου έργο το πρόγραμμα αυτό. Ήταν έτοιμο και κατατέθηκε στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης. Ήρθε στη βουλή και ψηφίστηκε επί θητείας Θάνου Πλεύρη. Δεν έχει καμία σημασία. Έκανα αυτό που ήταν καθήκον μου και εξήγησα αναλυτικά ποιοι ήταν οι λόγοι που έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το νομοσχέδιο για την περίθαλψη στην 3η και 4η ηλικία, ποιοι επαγγελματίες υγείας μπορεί να δίνουν βοήθεια στο σπίτι, ποιες μονάδες πρέπει να με κάνουν αλλαγές για να υποστηρίξουν το σχέδιο αυτό κ.α.  Το ίδιο μπορεί να γίνει και με το ν/σ για τον Ιατρικό Τουρισμό, χωρίς κανένα πρόβλημα. Το θέμα μας είναι να δημιουργήσουμε κάτι άρτιο, που θα έχει διάρκεια και αναπτυξιακό χαρακτήρα. 
Για αυτό και μελετήσαμε κάθε λεπτομέρεια: πολεοδομικά τι επιτρέπεται, τι σημαίνει Day Clinic μέσα σε ένα ξενοδοχείο, πώς θα ενσωματώνονται αυτές οι υπηρεσίες χωρίς να επηρεάζουν το λοιπό ξενοδοχειακό περιβάλλον, πώς θα δίνει το υπουργείο Υγείας την αδειοδότηση, πώς θα υπάρξει συνέργεια με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Όλα αυτά έγιναν σοβαρά και εμπεριστατωμένα. Είτε, λοιπόν, κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο -κάτι δύσκολο καθώς κλείνει η Βουλή- είτε αμέσως μετά τις εκλογές. Είτε είμαι εγώ αυτός που θα το καταθέσει είτε κάποιος άλλος συνάδελφος που θα αναλάβει μετά από μένα καθήκοντα υπουργού Τουρισμού το ίδιο κέρδος θα είναι για τη χώρα!».

Προσπάθεια διασύνδεσης Ιατρικού Τουρισμού με Μονάδες ΠΦΥ

Ο υπουργός απάντησε επίσης για το αν θα γίνει προσπάθεια διασύνδεσης των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των καλά οργανωμένων Πολυιατρείων με τον Ιατρικό Τουρισμό και για τον τουρίστα που θα ήθελε μία πιο απλή πράξη (όχι μία επέμβαση, αλλά ένα τσεκ-απ, για παράδειγμα). «Είναι ‘εκ των ουκ άνευ’», ανέφερε ο υπουργός και «έχει ήδη προβλεφθεί στο νομοσχέδιο καθώς και η σύνδεση αυτών των ιατρικών πράξεων με ασφαλιστικές εταιρείες για να μην πληρώνει από την τσέπη του ο ιδιώτης τις ιατρικές πράξεις.

Δημιουργία Χωριού Υγείας και Ευεξίας στην Αττική

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, μίλησε για το όραμά του, τη δημιουργία Χωριού Υγείας και Ευεξίας στην Αττική: «Είναι ένα μεγαλεπήβολο όραμα, το οποίο δεν πάψαμε να το υπηρετούμε από την μέρα που το εξαγγείλαμε και υπόσχομαι ότι με όλες μου τις δυνάμεις και με την ιδανική σύμπραξη συνεργασιών, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να το υλοποιήσουμε», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ. 

Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις, πρωταρχικοί μοχλοί επέκτασης του ιατρικού τουρισμού είναι η προσβασιμότητα, η οικονομική προσιτότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας και η υποστήριξη από τις τοπικές κυβερνήσεις και τα γραφεία τουρισμού. «Με συστηματικά βήματα, στα οποία έχουμε προβεί τα τελευταία χρόνια, είμαστε σήμερα σε θέση να απευθυνθούμε στην παγκόσμια κοινότητα», είπε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε:

«Συστρατεύουμε τις δυνάμεις της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης, για να αναπτύξουμε τον ιατρικό τουρισμό που είναι πυλώνας ανάπτυξης, για την οικονομία ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην επιστροφή στη χώρα, του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 34η θέση, σε σύνολο 46 κρατών ως προορισμός για τον Ιατρικό τουρισμό, όπως εξήγησε ο κ. Χριστόφορος Τζερμιάς, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, συντονιστής Ομάδας Εργασίας Ιατρικού Τουρισμού ΙΣΑ, ενώ τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας, Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, αναφέρθηκε στον Ιαματικό τουρισμό που αποτελεί ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο παγκοσμίως, για τη θεραπεία, αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας.

Προεδρείο της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Φώτιος Πατσουράκος, Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΙΣΑ και Ιωάννης Κεχρής, Ταμίας Δ.Σ. του ΙΣΑ, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής.

Σχετικά Άρθρα