Μαξίμου: Ο φόβος του 33% και η ελπίδα της διαφοράς – Προεκλογικά… δίχτυα από κέντρο μέχρι far-right με τον φράχτη στον Έβρο

 Μαξίμου: Ο φόβος του 33% και η ελπίδα της διαφοράς – Προεκλογικά… δίχτυα από κέντρο μέχρι far-right με τον φράχτη στον Έβρο

Μια ελπίδα κι ένα φόβο τρέφουν οι παροικούντες στην Ηρώδου Αττικού. Η ελπίδα είναι πως στην πρώτη κάλπη η ΝΔ θα καταφέρει να έχει μια αξιοσημείωτη διαφορά απο τον ΣΥΡΙΖΑ και ο φόβος είναι πως εξαιτίας των διαρροών των ψηφοφόρων σε μικρότερα κόμματα δεν θα καταφέρει να περάσει το κατώφλι του 33% που θα της ανοίξει τον δρόμο για την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. 

Στο χρόνο που απομένει μέχρι την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στο στρατηγείο της Πειραιώς σχεδιάζουν μαζί με το «σκληρό ροκ» προς την αντιπολίτευση να επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο και το κυβερνητικό τους σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Κατά αυτό τον τρόπο εκτιμούν κι ελπίζουν πως θα καταφέρουν να ανοίξουν ακόμα περισσότερο την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Πειραιώς απο τις μέχρι τώρα σφυγμομετρήσεις που έχουν στη διάθεση τους κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει διατυπώσει ξεκάθαρη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση απέναντι στη ΝΔ.

  • Το γεγονός αυτό κρίνεται θετικό για τη ΝΔ που το επόμενο διάστημα θα υπενθυμίσει στο εκλογικό ακροατήριο το δικό της πρόγραμμα μιλώντας για το μέλλον ενώ θα στηλειτεύει τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει ρεαλιστικές προτάσεις για την επόμενη τετραετία και θα φέρει στην χώρα το «παρελθόν».

Παράλληλα, όμως το γεγονός πως δεν υπάρχουν ξεκάθαρες προεκλογικές προτάσεις απο τα άλλα κόμματα εξουσίας εξυπηρετεί τη ΝΔ στην προσπάθεια της να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στην κοινή γνώμη και να διεισδύσει στους κεντρώους ψηφοφόρους που θέλουν να ακούσουν ξεκάθαρες προεκλογικές δεσμεύσεις απο τους πολιτικούς αρχηγούς πριν προσέλθουν στις κάλπες. 

  • Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και το χθεσινό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου κάνοντας τον απολογισμό της τετραετίας κατέλειξε λέγοντας πως «δεσμεύομαι τα επόμενα βήματα θα είναι πάντα σταθερά. Θα είναι πιο τολμηρά. Θα μας πάνε μόνο μπροστά».

Ωστόσο αν και στο γαλάζιο στρατόπεδο τα μηνύματα που λαμβάνουν όσον αφορά την παράταση νίκης της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν το φόβο πως πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να περάσουν το 33% που θα τους ανοίξει το δρόμο για την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη.

Και αυτό διότι στις σφυγμομετρήσεις στη Βόρειο Ελλάδα, η ΝΔ παρουσιάζει σημαντικές διαρροές προς τα δεξιά της. Το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τώρα επιχειρεί να «μαζέψει» τις διαρροές στη Β. Ελλάδα με συχνές περιοδείες.

Ταυτόχρονα, μετά την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή απο τα γαλάζια ψηφοδέλτια, υπάρχει η σκέψη την θέση στη Θεσσαλονίκη να καλύψει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια εκ των τριών υποψηφιότητων του. Παράλληλα, χθες με μια κίνηση υψηλής σημειολογίας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Νίκου Βλαχάκου, αδερφού του αξιωματικού που έπεσε ηρωικά στα Ίμια.

Ο πρωθυπουργός περιοδεύει στον Έβρο, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου

Απο την κυβέρνηση βλέπουν «επιχείρηση» του ΣΥΡΙΖΑ για να μπλοκάρει στο Ευρωκοινοβούλιο τη χρηματοδότηση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο και ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως το έργο θα προχωρήσει είτε «με κρατικούς πόρους είτε με ευρωπαικούς».

  • « Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία με την οποία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην χρηματοδοτήσει τον φράχτη του Έβρου. Δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες. Χρειάζεται απλά κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη μέρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, με αφορμή την τροπολογία του Δημήτρη Παπαδημούλη για να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου.

Πρόσθεσε μάλιστα πως είναι προφανές ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποβλέπει στην επαναφορά της πολιτικής που άσκησε ως κυβέρνηση και την κατάσταση χάους που δημιούργησε στο μεταναστευτικό με την εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά και στη θάλασσα.