Υπόθεση τρομοκρατίας: Ποια είναι η “Δύναμη Κουντς” που βρίσκεται πίσω από τους δύο Πακιστανούς

 Υπόθεση τρομοκρατίας: Ποια είναι η “Δύναμη Κουντς” που βρίσκεται πίσω από τους δύο Πακιστανούς

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, ανέφερε ότι βοήθησε την Ελλάδα ώστε να εντοπιστούν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που συνδέονται με τη Δύναμη Κουντς, που σχεδίαζε το “χτύπημα” στο εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή. 

Σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, βοήθησε τις ελληνικές αρχές να αποτρέψουν απόπειρα δύο Πακιστανών να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρομοκράτες θα λάμβαναν 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό…

Όπως μεταδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η Μοσάντ αναφέρει ότι η «σοβαρή υπόθεση» που έγινε νωρίτερα, σήμερα, γνωστή αποτελεί μέρος των συνεχών προσπαθειών του Ιράν να στοχοποιήσει Ισραηλινούς και Εβραίους.

«Μετά την έναρξη της έρευνας στην Ελλάδα, η Μοσάντ βοήθησε στην αποκάλυψη πληροφοριών για τις μεθόδους λειτουργίας και της σύνδεσης των υπόπτων με το Ιράν», αναφέρει η υπηρεσία πληροφοριών.

Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, η Μοσάντ βοήθησε στο να αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται το τοπικό τρομοκρατικό δίκτυο της Ελλάδας με τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις των Ιρανών ανά τον κόσμο.

Ποια είναι η Δύναμη Κουντς

Μέχρι το θάνατό του, ο Σουλεϊμανί διοικούσε τη Δύναμη Κουντς, που είναι η αραβική λέξη για την Ιερουσαλήμ, και είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή αντισυμβατικών πολεμικών και πληροφοριών. Η δύναμη είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση και την παροχή βοήθειας σε ορισμένες εξτρεμιστικές ομάδες στο εξωτερικό.

Σουλεϊμανί

Ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί ίδρυσε το IRGC (Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης) το 1979 μετά το τέλος της Ιρανικής Επανάστασης για να προστατεύσει την ισλαμική τάξη της νέας ιρανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, το IRGC έχει συνεισφέρει περίπου 125.000 άνδρες στις δυνάμεις του Ιράν και έχει την ικανότητα να αναλαμβάνει ασύμμετρους πολέμους και μυστικές επιχειρήσεις. Αυτό περιλαμβάνει τη Δύναμη Κουντς που με τα χρόνια έχει δημιουργήσει δεσμούς με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, σιίτες στο Αφγανιστάν και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το 2007, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσιγκτον Μπους κατηγόρησε δημόσια τις Δυνάμεις Κουντς για την παροχή εξελιγμένων IED (αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών) σε ιρακινές σιίτες πολιτοφυλακές που κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής σκότωσαν τέσσερις αμερικανούς στρατιώτες στην Καρμπάλα του Ιράκ.

Οι εξελίξεις των σχέσεων μεταξύ των Δυνάμεων Κουντς και των υπερπόντιων πολιτοφυλακών είναι ουσιαστικά μέρος του πολέμου με αντιπροσώπους που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας κυρίως για να προβάλουν την κυριαρχία και την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή. Ενώ το Ιράν έχει πλειοψηφικό σιιτικό πληθυσμό, η Σαουδική Αραβία έχει πλειοψηφικό Σουνιτικό πληθυσμό, οι οποίοι και οι δύο θεωρούνται ως αντίπαλες αιρέσεις εντός του Ισλάμ.

Είναι σημαντικό ότι οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να ξεριζώσουν την τρομοκρατία, να καταστρέψουν τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής και να τερματίσουν την κυριαρχία του δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν. Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα έφευγαν για τα επόμενα οκτώ χρόνια, μέχρι το 2011, αφού ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να αποσύρει τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ παρενέβησαν ξανά το 2014 μετά από συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση για να τις βοηθήσουν στον αγώνα τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά Άρθρα