Η Ουκρανία ζητά 40 μαχητικά Μιράζ – Εμιράτα, Ινδονησία και Ελλάδα οι πιθανοί προμηθευτές σύμφωνα με γαλλικό Μέσο

 Η Ουκρανία ζητά 40 μαχητικά Μιράζ  – Εμιράτα, Ινδονησία και Ελλάδα οι πιθανοί προμηθευτές σύμφωνα με γαλλικό Μέσο

Σύμφωνα με τη γαλλική διαδικτυακή πύλη Intelligence Online , η Ουκρανία ελπίζει να λάβει τουλάχιστον 40 μαχητικά Mirage 2000-9.

Η έρευνα της ίδιας της ιστοσελίδας (IO) οδηγεί σε πιθανούς προμηθευτές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα ονόματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων [ΗΑΕ], της Ινδονησίας και της Ελλάδας.

«Μετά από μια μακρά διαδικασία διαπραγμάτευσης που έχει επιβαρύνει τους μεσίτες όπλων που εργάζονται για το Κίεβο για αρκετές εβδομάδες, η Ουκρανία ελπίζει να λάβει περίπου σαράντα αεροσκάφη Mirage. Το Intelligence Online ερευνά την προέλευση αυτών των συσκευών», λένε οι συντάκτες του IO. Η πρώτη δόση πιθανότατα θα εκπληρωθεί από τα ΗΑΕ, αναφέρει επίσης το γαλλικό δημοσίευμα.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, το BulgarianMilitary.com ανέφερε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται να χειρίζονται τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Dassault Mirage 2000.

Η εκπαίδευση γίνεται ήδη εδώ και ενάμιση μήνα.

Οι πληροφορίες προέρχονται και από πηγή της φημισμένης γαλλικής έκδοσης Le Figaro, η οποία δημοσίευσε τις ίδιες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τη Le Figaro, η εκπαίδευση πραγματοποιείται στις αεροπορικές βάσεις Mont de Marsan και Nancy.

Ωστόσο, πηγές υποστηρίζουν ότι η απόφαση για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων ελήφθη λίγο πριν την επίσημη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Γαλλία στις 8 Φεβρουαρίου.

Μια μέρα αργότερα, το επίσημο Παρίσι έσπευσε να διαψεύσει την είδηση ότι οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονταν να πετούν με το Mirage 2000.

Το ίδιο έκανε και το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας μέσω του στρατηγού Jan Gravet, Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Πληροφοριών και Επικοινωνιών, τόνισε ότι «δεν διδάσκουμε στους Ουκρανούς πιλότους ούτε να πιλοτούν ούτε να χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα».

Παρά τα δεκάδες σχόλια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με πιθανή παράδοση F-16, μόνο η Γαλλία εξέφρασε σταθερή άποψη για το θέμα, δηλώνοντας ότι η παράδοση γαλλικών μαχητικών στην Ουκρανία δεν είναι ένα θέμα ταμπού.

Ωστόσο, πριν αναληφθούν οποιεσδήποτε παραδόσεις, το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας θα πρέπει να εξετάσει τρία βασικά κριτήρια. Είναι η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητα των όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, η έλλειψη κινδύνου κλιμάκωσης και η αποδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας του γαλλικού στρατού.

Το BulgarianMilitary.com έχει πληροφορίες ότι ήδη στις αρχές του 2023, ο Γάλλος Πρόεδρος,Emmanuel Macron διέταξε το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας να εκδώσει αξιολόγηση σχετικά με την πιθανή παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Το επίσημο Παρίσι επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο έστειλε αίτημα για την παράδοση πολεμικών αεροσκαφών.

Το Mirage 2000 είναι αρκετά ξεπερασμένη τεχνολογία. Το αεροπλάνο έκανε την πρώτη του πτήση το 1978 και μέχρι τώρα έχουν παραχθεί περίπου 600 μονάδες. Θα ήταν δύσκολο να ταιριάξουμε με τις δυνατότητες του F-16 ή του άλλου γαλλικού μαχητικού Rafale. Η παραγωγή του σταμάτησε το 2007. Οι πιθανότητες το Mirage 2000 να καταλήξει στην Ουκρανία είναι μεγάλες. Ειδικά επειδή η Δύση προμηθεύει ως επί το πλείστον ξεπερασμένο εξοπλισμό και μερικές φορές κάτι πιο σύγχρονο.

Είναι οπλισμένο με δύο πυροβόλα περίστροφου DEFA 554 των 30 mm [1,2 ιντσών], 125 φυσίγγια ανά πυροβόλο. Υπάρχουν συνολικά εννέα σκληρά σημεία που μπορούν να υποστηρίξουν βάρος 6.300 κιλών. Μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, αλλά όχι πυραύλους κατά της διαφθοράς ή πυραύλους κατά της ακτινοβολίας. Μπορεί επίσης να ρίξει ακαθοδηγούμενες και κατευθυνόμενες βόμβες

Σχετικά Άρθρα