Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 – Άνοδος στα ομόλογα

 Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 – Άνοδος στα ομόλογα

Στην αύξηση των επιτοκίων της κατά επιπλέον 0,25 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η Federal Reserve, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών, επιλέγοντας να κινηθεί προσεκτικά εν μέσω των ανησυχιών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που έχουν πυροδοτήσει οι πρόσφατοι τραπεζικοί κλυδωνισμοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,75%-5,00%.

Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Σημειώνεται ότι οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν ελαφρώς με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αποδόσεις σε όλες τις διάρκειες.

Στην ευρωζώνη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική αναφέροντας ότι διαφαίνονται πιέσεις στις τράπεζες, ωστόσο είναι πιθανόν αυτές να εξελιχθούν σε τραπεζική κρίση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane δήλωσε ότι η αναταραχή αυτή μπορεί να αποδειχθεί ως «μη γεγονός» για τη νομισματική πολιτική.

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 4,24% από 4,19% χθες έναντι 2,32% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,92% από 2,09% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρω έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0794 δολ. από το επίπεδο των 1,0758 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0787 δολ.

Σχετικά Άρθρα