Πολάκης: Ο σκοπός (συσπείρωση) αγιάζει τα μέσα (κοινωνικής δικτύωσης);

 Πολάκης: Ο σκοπός (συσπείρωση) αγιάζει τα μέσα (κοινωνικής δικτύωσης);

Ο Νίκος Μπίστης έκανε λόγο (ΕΡΤ) για “δεύτερη ευκαιρία” που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Παύλο Πολάκη μετά την -κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- “γενναία αυτοκριτική” του τελευταίου με την γνωστή επιστολή μεταμέλειας. Και συμπλήρωσε: “τρίτη δεν θα υπάρξει”.

Μία ανάγνωση, ωστόσο, στις αναρτήσεις στα social media αποκαλύπτει πώς η συντριπτική πλειονότητα γιόρτασε την επιστροφή Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν την Ημέρα Ανεξαρτησίας, ενώ για τον Μπίστη και άλλους μετριοπαθείες επιφυλάσσει μομφές, απειλές και ύβρεις. Ποιά “τρίτη δεν θα υπάρξει”, άλλωστε, είκοσι τρεις ευκαιρίες είχε έως τώρα και τις ξόδεψε όλες με την (επόμενη) αγρυπνία πάνω από το πληκτρολόγιο.

Η άφεση αμαρτιών που εξέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας και ομονόησε ομοφώνως η Π.Γ του κόμματος αποτελεί ένα μεγάλο αλλά, ως φαίνεται, μετρημένο (;) ρίσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με απλά δημοσκοπικά μαθηματικά η επιστροφή Πολάκη αποφασίστηκε μετά την έκδηλη ανησυχία για τα αποτελέσματα των μετρήσεων: η αποπομπή του Κρητικού πολιτικού προκάλεσε σημαντική αποσυσπείρωση στο κομματικό ακροατήριο. Κάποιοι λένε πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση φθείρεται ραγδαία μετά την τραγωδία στα Τέμπη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ωφελείται με άνοδο των ποσοστών του οφείλεται (και) στην …απουσία Πολάκη. Ίσως απλοϊκό και πρόχειρο, αλλά αρκετοί το πιστεύουν. Μετρήθηκε, μάλιστα, η απώλεια δια της αποσυσπείρωσης σε περίπου δύο μονάδες. Οι διαρροές προς την αδιευκρίνιστη ζώνη, τον Βαρουφάκη, ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν εξισορροπούνται με εισροές από το κέντρο( ΠΑΣΟΚ).

Έτσι, υπήρξαν δεύτερες σκέψεις:

Ο απόλυτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση στην κάλπη της απλής αναλογικής, οι δε πολιτικοί συσχετισμοί που θα δημιουργηθούν απ΄ αυτήν είναι το ήμισυ του παντός ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Δηλαδή, όπως λέγεται, για να πιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 30%, ή, έστω, να το πλησιάσει, χρειάζεται όλους τους θεωρητικά “δεδομένους” και αυτό απαιτεί σκληρό αντικυβερνητικό μέτωπο και ψηφοφόρους -“μουτζαχεντίν”. Οι μετριοπαθείς, αργότερα και βλέπουμε…

Γι αυτό η στρατηγική της διεύρυνσης υποτάσσεται στο ένστικτο επιβίωσης στο ρευστό πολιτικό τοπίο της οργής μετά τα Τέμπη. Άλλωστε, όπως λένε κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερες εισροές από το ΠΑΣΟΚ και το “αδέσποτο” κέντρο δεν πρέπει να αναμένονται λόγω της πολυδιάσπασης (κυρίως με μετακινήσεις ψηφοφόρων σε μικρά κόμματα) που θα σημειωθεί στην αναμέτρηση με την απλή αναλογική. Τίποτε δεν είναι ίδιο μετά το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς και την κατάρρευση των στερεοτύπων.

Εάν, όμως, ο Πολάκης είναι το αναγκαίο κακό, ή καλό, ανάλογα πως το αξιολογεί καθένας, η υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την στρατηγική της διεύρυνσης είναι προφανής και μπορεί να του στοιχίσει σε δεύτερο χρόνο. Ιδιαίτερα επειδή αναδείχθηκε το εύρος της απήχησης Πολάκη και έστω και συγκυριακά (;) αξιολογήθηκε ως σημαντικότερο και κρισιμότερο μέγεθος από μία πορεία προς την κεντροαριστερά και την “θεσμικότητα” που συστηματικά φιλοτεχνείται εδώ και δύο χρόνια.

Η αμηχανία των πρωτοσέλιδων που φίλα πρόσκεινται είναι εξώφθαλμη. Πώς να δικαιολογήσεις τα μέχρι προχθές αδικαιολόγητα; Και τι να πεις τώρα που ξαναβρίσκεσαι μπροστά σε μία ισχυρή επικοινωνιακή και πολιτική μηχανή, η οποία αφήνει στην άκρη τις φαραωνικές κυβερνητικές ευθύνες για την τραγωδία και εστιάζει στην επιστροφή του Σφακιανού;

Ο οποίος έσπευσε να επισημάνει τη νίκη του, με μία νέα νυχτερινή επίσκεψη στα social media, με στόχο έναν εκ των γνωστών δημοσιογράφων (Νίκος Χατζηνικολάου) που στοχοποιήθηκαν προ καιρού, πράξη που προκάλεσε την αποπομπή του. Επιβεβαιώθηκε, έτσι, αυτό που επισημάναμε πολλοί: ο Παύλος Πολάκης ζήτησε συγγνώμη ΜΟΝΟ από τον αρχηγό του και το κόμμα του για να εξασφαλίσει την επιστροφή του. Και ο αρχηγός τον συγχώρησε για να εξασφαλίσει τα δικά του νώτα έναντι ενός τμήματος του εκλογικού ακροατηρίου που έχει τον Πολάκη σαν “ιερό δισκοπότηρο”. Καμία συγγνώμη δεν κράτησε για κανέναν εξ όσων στοχοποίησε. Και είναι μάλλον βέβαιο πως κάποια στιγμή θα το ξανακάνει.

Το αν το πληρώσει αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στο μέλλον μένει να φανεί. Η πολιτική συχνά, ωστόσο, είναι η αξία των συμβολισμών. Και οσα συνέβησαν το Σάββατο στην Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μία καλή μέρα για τον αρχηγό του…

Σχετικά Άρθρα