Εξαγορά Credit Suisse από την UBS AG – Πυρετός συσκέψεων για να κλείσει το deal πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα

 Εξαγορά Credit Suisse από την UBS AG – Πυρετός συσκέψεων για να κλείσει το deal πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα

Οι Financial Times, επικαλούνται δύο πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων και αναφέρουν ότι η Ελβετία ετοιμάζεται να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse Group AG από την UBS AG. Η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung ανέφερε ότι η ελβετική κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως, με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η UBS, η Credit Suisse και η ελβετική ρυθμιστική αρχή τραπεζών Finma βιάζονται να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία συγχώνευσης. Τα διοικητικά συμβούλια της UBS και της Credit Suisse αναμένεται επίσης να συνεδριάσουν ξεχωριστά το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Το πρακτορείο Bloomberg News μετέδωσε ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν αναμιχθεί και οι αμερικανικές αρχές που συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ελβετικές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

  • Όλα συγκλίνουν ότι Credit Suisse Group AG βρίσκεται ενώπιον ενός ιδιαίτερα κρίσιμου σαββατοκύριακου που εν πολλοίς θα κρίνει το μέλλον της, αφού ορισμένοι από τους αντιπάλους της ήταν προσεκτικοί με τις συναλλαγές τους με τον ελβετικό δανειστή και οι ρυθμιστικές αρχές την προέτρεψαν να προχωρήσει σε συμφωνία με την UBS AG.

Ο Οικονομικός Διευθυντής της Credit Suisse, Ντίξιτ Τζόσι και οι ομάδες του θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις το Σαββατοκύριακο για να αξιολογήσουν τα στρατηγικά σενάρια για την τράπεζα, σύμφωνα με αρμόδιους που μίλησαν στο Reuters.

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ενθαρρύνουν την UBS και την Credit Suisse να συγχωνευθούν, είπε μια πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι και οι δύο τράπεζες δεν ήθελαν να το κάνουν. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν την εξουσία να αναγκάσουν τη συγχώνευση, είπε η πηγή.

Τα διοικητικά συμβούλια της UBS και της Credit Suisse αναμένεται επίσης να συνεδριάσουν ξεχωριστά το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν οι Financial Times.

Η Credit Suisse, μια τράπεζα 167 ετών, είναι το μεγαλύτερο brand name που βιώνει τις συνέπειες της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της Signature Bank των ΗΠΑ, αναγκάζοντάς την να αξιοποιήσει 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση.

Στην τελευταία ένδειξη των αυξανόμενων προβλημάτων, τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Societe Generale SA και της Deutsche Bank AG, έχουν θέσει περιορισμούς στις συναλλαγές τους που αφορούν τον ελβετικό δανειστή ή τους τίτλους του, σύμφωνα με πέντε πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

«Η Credit Suisse είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση», δήλωσε η Φρεντερίκ Καριέ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην RBC Wealth Management. «Η παρέμβαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας ήταν ένα απαραίτητο βήμα για να κατευνάσει τις φλόγες, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Credit Suisse, επομένως γίνεται λόγος για περισσότερα μέτρα».

Οι προσπάθειες για τη στήριξη της Credit Suisse γίνονται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές και τους καταθέτες ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Ωστόσο, οι φόβοι για ευρύτερα προβλήματα στον τομέα εξακολουθούν να υφίστανται.

Ήδη αυτή την εβδομάδα, οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ έπρεπε να εισέλθουν με σωσίβιο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον μικρότερο δανειστή First Republic (FRC.N), ενώ οι τράπεζες των ΗΠΑ συνολικά αναζήτησαν ρευστότητα ρεκόρ 153 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Federal Reserve τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό αντανακλά «πιέσεις χρηματοδότησης και ρευστότητας στις τράπεζες, λόγω της αποδυνάμωσης της εμπιστοσύνης των καταθετών», δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε την προοπτική του για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ σε αρνητική.

Στην Ουάσινγκτον, εστίασαν σε μεγαλύτερη εποπτεία για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες – και τα στελέχη τους – λογοδοτούν.

Ο Μπάιντεν – ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υποσχέθηκε στους Αμερικανούς ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς – κάλεσε την Παρασκευή το Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές μεγαλύτερη εξουσία στον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της μόχλευσης υψηλότερων προστίμων, της ανάκτησης κεφαλαίων και της απαγόρευσης σε αξιωματούχους από χρεοκοπημένες τράπεζες, ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Μια ομάδα Δημοκρατικών Αμερικανών νομοθετών ζήτησε επίσης από τις ρυθμιστικές αρχές και το υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσουν τον ρόλο της Goldman Sachs στην κατάρρευση της SVB, δήλωσε την Παρασκευή το γραφείο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ Άνταμ Σιφ.

Οι τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως έχουν χτυπηθεί μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, εγείροντας ερωτήματα και για άλλες αδυναμίες στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι μετοχές της Credit Suisse, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, έκλεισαν κατά 8% την Παρασκευή, με τη Morningstar Direct να λέει ότι η Credit Suisse είχε περισσότερα από 450 εκατομμύρια δολάρια σε καθαρές εκροές από τα διαχειριζόμενα κεφάλαιά της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου.

Αναλυτές, επενδυτές και τραπεζίτες πιστεύουν ότι η δανειακή διευκόλυνση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας – η οποία την έκανε την πρώτη μεγάλη παγκόσμια τράπεζα που υιοθέτησε μια επείγουσα σωτηρία από την οικονομική κρίση του 2008 – αγόρασε μόνο χρόνο για να βρει τι θα κάνει στη συνέχεια.

Η αυξημένη χρηματοοικονομική αστάθεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον της Credit Suisse μπορεί να θολώσουν τις οικονομικές προοπτικές της Ελβετίας, αλλά η στήριξη ρευστότητας που παρέχεται στην τράπεζα είναι απίθανο να επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, έγραψε η DBRS Morningstar σε σημείωμα προς τους επενδυτές.

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ σημείωσαν απότομη πτώση την Παρασκευή και ο δείκτης S&P Banks υποχώρησε 4,6%, ανεβάζοντας την πτώση του τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο 21,5%, τη χειρότερη ημερολογιακή απώλεια δύο εβδομάδων από την πανδημία COVID-19 που ταρακούνησε τις αγορές τον Μάρτιο του 2020.

Η First Republic Bank έκλεισε την Παρασκευή με πτώση 32,8%, ανεβάζοντας τη ζημιά της κατά τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις σε περισσότερο από 80%.

Ενώ η υποστήριξη από μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ απέτρεψε την κατάρρευσή του αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές τρόμαξαν από τις καθυστερημένες αποκαλύψεις της First Republic σχετικά με τη θέση μετρητών της και πόση ρευστότητα έκτακτης ανάγκης χρειαζόταν.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η SVB Financial Group δήλωσε ότι είχε καταθέσει αίτηση αναδιοργάνωσης υπό την εποπτεία του δικαστηρίου, λίγες μέρες μετά την εξαγορά της πρώην τραπεζικής της μονάδας SVB από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν από τις τράπεζες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν την SVB και την Signature Bank να υποβάλουν προσφορές μέχρι την Παρασκευή, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ είναι πρόθυμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από την κυβέρνηση να αναχαιτίσει τις ζημίες της SVB και της Signature Bank, εάν συμβάλει στην προώθηση μιας πώλησης, ανέφεραν την Παρασκευή οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Σχετικά Άρθρα