Ζαχάροβα: Η Ρωσία παρατείνει κατά 60 μέρες την συμφωνία για τα σιτηρά

 Ζαχάροβα: Η Ρωσία παρατείνει κατά 60 μέρες την συμφωνία για τα σιτηρά

Η «συμφωνία για τα σιτηρά» παρατάθηκε για 60 ημέρες, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Ναι, παρατείναμε τη συμφωνία κατά 60 ημέρες. Η συμφωνία παρατάθηκε για 60 ημέρες», δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Με αυτόν τον τρόπο η Ζαχάροβα, μετά από αίτημα δημοσιογράφου, σχολίασε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ, ο οποίος υπενθύμισε ότι το κείμενο της συμφωνίας προέβλεπε παράταση 120 ημερών.

Ερωτηθείσα πώς η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιβάλει το δικό της μέρος της συμφωνίας, η Ζαχάροβα είπε ότι «έχουμε μια κατανοητή μέθοδο: διπλωματική, διαπραγματευτική και ό,τι σχετίζεται με αυτήν. Αυτές είναι οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιήσουμε. Παρέχουν άφθονες ευκαιρίες, ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν στο κατάλληλο αποτέλεσμα».

Οι διαβουλεύσεις για τη συμφωνία για τα σιτηρά πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στη Γενεύη με τη συμμετοχή ρωσικής διυπουργικής αντιπροσωπείας, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς και της γενικής γραμματέως της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη Ρεμπέκα Γκρίνσπαν. Μετά τις διαβουλεύσεις, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσεις για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, αλλά μόνο για 60 ημέρες.

Τα Ηνωμένα Έθνη έλαβαν γνώση της θέσης της Ρωσίας.

Η συμφωνία για τα σιτηρά υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου 2022. Ο ΟΗΕ, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ουκρανία υπέγραψαν δύο έγγραφα σχετικά με τη δημιουργία διαδρόμου για τις εξαγωγές σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια (Τσορνομόρσκ, Οδησσός και Γιούζνι) και την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων. Η πρωτοβουλία παρατάθηκε τον Νοέμβριο του 2022 για 120 ημέρες. Ως εκ τούτου, λήγει στις 18 Μαρτίου.

Σχετικά Άρθρα