Κανονικά υποψήφιος ο Κώστας Αχ. Καραμανλής; Μια “βολική” σύγκλιση Μαξίμου με Κουμουνδούρου

 Κανονικά υποψήφιος ο Κώστας Αχ. Καραμανλής; Μια “βολική” σύγκλιση Μαξίμου με Κουμουνδούρου

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα είναι εκτός απροόπτου υποψήφιος στις Σέρρες. Οι “παραινέσεις” Ρουσόπουλου, Παπαδημητρίου, Πέτσα, Πιπιλή και άλλων έχουν ήδη κοπάσει και το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει στις αποφάσεις του ίδιου του πρώην υπουργού, εν ώρα υπηρεσίας του οποίου συνέβη η τραγωδία των Τεμπών.

Ο πρώθυπουργός στάθηκε αμφίσημα απέναντι στην προοπτική: αφενός, αντιλαμβάνεται πως η δυναμική μιας “ολοκληρωτικής” παραίτησης θα μπορούσε να εκτονώσει λίγη από την οργή των πολιτών, αφετέρου, γνωρίζει πως δεν είναι καλό να φτάσει στις κάλπες χωρίς …Καραμανλή. Η συγκυρία της αποχώρησης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, λίγες μέρες πριν το δυστύχημα, με την πολιτική απενεργοποίηση του εξαδέλφου του υπουργού, δημιούργησε έντονο προβληματισμό.

Την υποψηφιότητα του παραιτηθέντος υπουργού στις Σέρρες την επιθυμεί, ως φαίνεται, και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία στελέχη του που εμφανίστηκαν σε μέσα ενημέρωσης το σαββατοκύριακο διατύπωσαν μία νέα τακτική: “είναι δική του επιλογή να είναι υποψήφιος, δεν μπορεί, όμως, να φτάσει στις εκλογές κρυπτόμενος”.

Αυτή η τακτική έχει τις δικές της σκοπιμότητες:

Το να είναι υποψήφιος στις εκλογές ο Κώστας Αχ. Καραμανλή κρατά ισχυρές τις μνήμες της τραγωδίας και ενισχύει την άποψη (της Κουμουνδούρου) περί συγκάλυψης. Ιδιαίτερα όταν τα τρία εξώδικα των εργαζομένων, οι ανακοινώσεις, και οι συνεχείς αποκαλύψεις για ολιγωρίες και αμέλειες κατά την τελευταία τετραετία, θα βαραίνουν το κλίμα.

Το πρόσωπο στο οποίο η αντιπολίτευση συμπυκνώνει ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών θα παραμένει στο πολιτικό κάδρο.

Με την υποψηφιότητα Καραμανλή αφοπλίζονται εντελώς τα όποια επιχειρήματα της κυβέρνησης για την υποψηφιότητα Παππά και το γεγονός ότι ο παραιτηθείς μετά την τραγωδία στο Μάτι Νίκος Τόσκας κατήλθε κανονικά υποψήφιος στις κάλπες του 2019. Όταν ο Νίκος Παππάς, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έβλαψε το δημόσιο συμφέρον και καταδικάστηκε για πλημέλλημα, το να τεθεί υπό την κρίση των πολιτών αποτελεί δικαίωμά του. Η υποψηφιότητα Καραμανλή ενισχύει την παραπάνω άποψη.

Ακόμα, δε, κι αν τελεικά βρεθεί κάποια “βολική” φόρμουλα να παραμείνει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Πολάκης, ποιός θα μπορούσε να αρθρώσει αντίθετη άποψη όταν ο υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- για τις αιτίες της τραγωδίας στα Τέμπη θα είναι κανονικά υποψήφιος;

Έτσι, υπό μία έννοια, και το Μαξίμου θα έχει τον …Καραμανλή του στις εκλογές, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαθέτει επαρκή επιχειρήματα εάν εγερθεί από οποιονδήποτε ζήτημα για τον Νίκο Παππά και άλλους.

Σχετικά Άρθρα