Τσαφούλιας κατά Καραμανλή: “Είτε έχει ποινική ευθύνη, είτε ήταν διακοσμητικός”

 Τσαφούλιας κατά Καραμανλή: “Είτε έχει ποινική ευθύνη, είτε ήταν διακοσμητικός”

Ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας κατέθεσε την άποψή του για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, υπογραμμίζοντας πως ανέδειξε την παθογένεια και την ανικανότητα της ελληνικής πολιτείας και το χαρακτήρισε «έγκλημα συλλογικής ευθύνης και όχι μόνο της πολιτικής εξουσίας».

Μιλώντας στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ και στο δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη ο Σωτήρης Τσαφούλιας, είπε: «Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν ανέδειξε τίποτα άλλο από την παθογένεια και την ανικανότητα της ελληνικής Πολιτείας τα τελευταία 23 χρόνια. Το έγκλημα αυτό είναι συλλογικής ευθύνης».

«Όχι μόνο της πολιτικής εξουσίας. Είναι ένα δυστύχημα με νεκρούς και το μόνο χειρότερο είναι να έχεις νέους νεκρούς. Αυτά τα παιδιά πλήρωσαν τις παθογένειες του κράτους. Είναι μία στιγμή που πρέπει να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας».

«Όποιος χρησιμοποίησε γνωστό για να σβήσει κλήση, για να βάλει το παιδί του κάπου καλά στον στρατό έχει ευθύνη. Οι δημοσιογραφικές εκπομπές που ανέδειξαν το θέμα – και τους ευχαριστούμε – έχουν ευθύνη γιατί το 1/10 να αφιέρωναν στα πράγματα που δεν γίνονται σωστά για την ασφάλειά μας σε σχέση με τον χρόνο που αφιερώνουν στους παίκτες των ριάλιτι ή σε άλλα πράγματα που δεν έχουν αξία κάτι θα είχε φτιάξει», ανέφερε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον μέχρι πρότινος υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

«Βλέπω και την στάση του υπουργού. Βγήκε ένα βίντεο και από το κανάλι σας και από άλλα για μια έντονη αντιπαράθεση που είχε στην Βουλή πριν από το δυστύχημα, που τέθηκε θέμα ασφάλειας και είπε “θα έπρεπε να ντρέπεστε” κλπ. Βλέποντας αυτή την ομιλία δυο συμπεράσματα μπορώ να βγάλω: ή αυτός ο άνθρωπος την ώρα που τα έλεγε αυτά, ήξερε ότι λέει ψέματα, άρα η ευθύνη του είναι ποινική, δεν είναι απλά πολιτική. Ή δεν το ήξερε και ήταν ένας “διακοσμητικός” υπουργός, ο οποίος εμπιστεύθηκε τους συνεργάτες του και εκείνοι τον εξέθεσαν.

Σ’ αυτή την περίπτωση δεν παραιτείσαι, λες ποιοι σε ενημέρωσαν και παραιτείσαι μετά. Αν ήταν μια ευθύνη να αναληφθεί θα έπρεπε να ήταν όταν η Ευρώπη μας παρέπεμψε στο δικαστήριο για την ασφάλεια των τρένων. Τότε παραιτείται ο υπουργός ή τον παραιτεί ο πρωθυπουργός. Με 57 άτομα η παραίτηση… δηλαδή μην ξεχάσουμε και τα αυτονόητα. Στην Ιαπωνία θα κάνανε χαρακίρι. Αλλά παραμένεις βουλευτής και πολιτεύεσαι ξανά. Δεν είναι αυτό το κομμάτι της πολιτικής ευθύνης, ή της σκέψης ας πούμε γενικότερα. Φταίμε όλοι. Ευθυνόμαστε όλοι, αυτό δεν αλλάζει τίποτα, ούτε στους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους, ούτε στις οικογένειές τους που τους έχουμε καταστήσει εν ζωή νεκρούς. Τι να πεις σ’ αυτούς τους ανθρώπους τώρα; Και σαφώς δεν μπορείς να μιλάς για θυσίες», κατέληξε.

«Για τους πολιτικούς δεν το συζητάμε. Ζούμε σε μια χώρα που δυστυχώς τη λέξη φιλότιμο, ενώ την καμαρώνουμε ότι είμαστε οι μόνοι που την έχουμε, την κρατάμε μόνο στα λεξικά μας, δεν την βάζουμε καθόλου στην πολιτική ζωή. Ο όρος, πολιτική ευθύνη ή ευθιξία απέχει κατά πολύ».

«Αυτό που βλέπω τώρα εγώ είναι – μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση – πόσο γρήγορα μπήκαν στο παιχνίδι “Εσύ φταις, εγώ φταίω”. Περίμενα ότι θα το άφηναν λίγο παραπάνω. Η ταχύτητα που μπήκαν σε αυτή τη στιχομυθία ήταν εντυπωσιακή», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Σαφώς δεν μπορούμε να μιλάμε για θυσίες… Έχουμε δύο γραμμές και δύο τρένα και πρέπει να μας πουν οι ξένοι πως αυτά δεν θα χτυπήσουν μεταξύ τους».

«Ο κόσμος είναι εξαιρετικά πιεσμένος και πιέζεται παραπάνω όταν υποτιμούν τη νοημοσύνη του»

«Όλοι μας βλέπουμε την ένταση των ανθρώπων στους δρόμους, στην οδήγηση, στο περπάτημα, στις καθημερινές επαφές», συνέχισε ο σκηνοθέτης που έγινε γνωστός με την πετυχημένη ταινία κι έπειτα σειρά «Έτερος Εγώ».

«Ο κόσμος είναι εξαιρετικά πιεσμένος και πιέζεται ακόμα παραπάνω όταν του υποτιμούν τη νοημοσύνη και το τελευταίο διάστημα και σε επίπεδο πληροφορίας και σε επίπεδο πολιτικής. Βλέπουμε αυτό: μια προσπάθεια, λες και μιλάνε σε ανθρώπους που πραγματικά δεν σκέφτονται», σημείωσε.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα