Τελική ευθεία στη μεγάλη συμφωνία εξαγοράς της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ – Η ανακοίνωση

 Τελική ευθεία στη μεγάλη συμφωνία εξαγοράς της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ – Η ανακοίνωση

Συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι συζητήσεις για τη μεγάλη συμφωνία εξαγοράς της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν τις υπογραφές να είναι απλά θέμα χρόνου.

Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της Ρουμανίας, η συμφωνία βρίσκεται “στα τελευταία 100 μέτρα” με τη ΔΕΗ να είναι έτοιμη να καταβάλει 1,3 δισ. ευρώ και να αναλαμβάνει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 500 – 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΔΕΗ είναι έτοιμη να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια ενώ θα αντλήσει μέσω δανεισμού ακόμη 800 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μόλις κλείσει η συναλλαγή θα είναι η πρώτη εξαγορά αυτού του μεγέθους και της έκτασης εκτός των συνόρων για τη ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ υπέγραψε στα μέσα Δεκεμβρίου συμφωνία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Enel για την πιθανή απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής εταιρείας στη Ρουμανία. Τον Νοέμβριο, με αφορμή την παρουσίαση της νέας επικαιροποιημένης στρατηγικής της, η Enel SpA ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 21 δισ. ευρώ για τη μείωση του καθαρού χρέους της, για να επικεντρωθεί στην παρουσία της σε έξι χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου πώλησης περιουσιακών στοιχείων – το οποίο στοχεύει, μεταξύ άλλων, περιουσιακά στοιχεία στη Ρουμανία, την Αργεντινή και το Περού – θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023.

Η Enel Romania, περιλαμβάνει:

  • Δίκτυα, τα οποία στη χώρα έχουν χωριστεί ανά γεωγραφικές περιοχές, με την ENEL να ελέγχει τη Muntenia γύρω από το Βουκουρέστι, τη βιομηχανική ζώνη της Timisoara και το τουριστικό κομμάτι της Dobrota. Από τα δίκτυα και των τριών αυτών περιοχών περνά ενέργεια συνολικής ισχύος 16 TWh.
  • Λιανική, τομέας όπου η ENΕL έχει 3 εκατ. πελάτες σε όλη τη Ρουμανία. Η εταιρεία κατέχει ηγετικά μερίδια στην τοπική αγορά.
  • Έργα ΑΠΕ, με την ENEL να έχει έργα 550 MW σε λειτουργία και ένα pipeline από επιπλέον 5.000 MW σε διάφορα στάδια (εξ αυτών τα 2.000 MW είναι τα πιο ώριμα).

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Η Δ.Ε.Η. υπογράφει Συμφωνία

για την Εξαγορά των Δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού («Δ.Ε.Η.») ανακοινώνει σήμερα ότι έχει συνάψει δεσμευτική συμφωνία με την Enel S.p.A. (“Enel”) για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές αυτής στη Ρουμανία έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους €1.260 εκατομμυρίων περίπου (η «Εξαγορά») (βάσει της συνολικής αξίας της επιχείρησης που ανέρχεται σε €1.900 εκατομμύρια περίπου). Το συνολικό αντίτιμο υπόκειται σε συνήθεις αναπροσαρμογές και περιλαμβάνει έναν μηχανισμό κερδών στο πλαίσιο μιας πιθανής επιπρόσθετης πληρωμής με βάση μια μελλοντική αύξηση της αξίας των δραστηριοτήτων της εμπορίας.

Η ολοκλήρωση της Εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023 και θα υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις (conditions precedent) συνήθεις σε τέτοιου είδους συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.

Η Εξαγορά αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της Δ.Ε.Η., με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας που κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά. Η Εξαγορά αποτελεί επίσης την πρώτη σημαντική επέκταση της Δ.Ε.Η. στο εξωτερικό.

Η Δ.Ε.Η. προτίθεται να χρηματοδοτήσει την Εξαγορά μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισμό της, εκ των οποίων €800 εκατομμύρια θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους €485 εκατ. και διάρκειας 5 ετών από Ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους €315 εκατ. από διεθνείς τράπεζες.

Η Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Milbank LLP ως νομικός σύμβουλος της Δ.Ε.Η. στο πλαίσιο της Εξαγοράς. Ο κ. Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Η., δήλωσε: «Η εξαγορά αυτή είναι απολύτως συνεπής με όσα είχαμε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2021 στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου μας, το οποίο προέβλεπε τη διεθνή επέκτασή μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και συνεπώς οι δραστηριότητες της Enel στη

Ρουμανία αποτελούν την ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουμε μια καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας με ελκυστική αποτίμηση, δρομολογώντας τη μετατροπή της Δ.Ε.Η. σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η σημαντική εξέλιξη θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Δ.Ε.Η. τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, με όφελος για τους πελάτες μας και με απώτερο αποτέλεσμα τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας.»

Η Δ.Ε.Η. θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 στις 18:00 (Ώρα Κεντρικής Ευρώπης) / 19:00 (Ώρα Ελλάδος) προκειμένου να συζητήσει με θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές τη συμφωνία εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία. Η σχετική παρουσίαση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Η., στην ενότητα «Επενδυτικές Σχέσεις».

Η Δ.Ε.Η. είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα εξυπηρετώντας περίπου 5,7 εκατομμύρια τελικούς καταναλωτές. Επιπλέον, η Δ.Ε.Η. κατέχει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε., που είναι ο αποκλειστικός κύριος και διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η Δ.Ε.Η. παραμένει στο προσκήνιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας εξηλεκτρισμού όλης της χώρας. Η Δ.Ε.Η. είναι εισηγμένη εταιρεία και οι μετοχές της αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με χρηματιστηριακή αξία ύψους €3 δισεκατομμυρίων περίπου στις 8 Μαρτίου 2023.