Ανησυχία στο Μαξίμου για τις δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου – Ανατροπή κλίματος στην σκιά της τραγωδίας και των ευθυνών

 Ανησυχία στο Μαξίμου για τις δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου – Ανατροπή κλίματος στην σκιά της τραγωδίας και των ευθυνών

Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση για να κλείσει τις “πληγές” της απο την σιδηροδρομική τραγωδία που συντάραξε όλη την χώρα. Και το ερώτημα που θα κληθούν άμεσα να απαντήσουν απο το επιτελείο της κυβέρνησης είναι αν  επαρκεί ο χρόνος που απομένει ως τις επικείμενες εκλογές ώστε να καταλαγιάσει η οργή των πολιτών απο την τραγωδία των Τεμπών και να αντιστραφεί το κλίμα υπερ της κυβερνώσας παράταξης. 

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την προκύρηξη των εκλογών καθώς αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει κλειδώσει την πρώτη εκλογική αναμέτρηση για την Κυριακή 21 Μαίου, τότε θα πρέπει να προκηρύξει τις εκλογές το αργότερο σε 40 ημέρες απο σήμερα. 

Κομβικό σημείο για χρόνο που τελικά θα αποφασιστεί να στηθούν οι πρώτες κάλπες είναι το Σαββατοκύριακο που έρχεται.

  • Και αυτό διότι το Σαββατοκύριακο θα έχει στα χέρια της η κυβέρνηση τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα και θα μπορεί να “ζυγίσει” την κυβερνητική φθορά. Προφανώς, το Μέγαρο Μαξίμου έχει γνώση της “ζημιάς” που προκάλεσε η τραγωδία των Τεμπών και αυτό που θα εξετάσει είναι κατά πόσο μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα και μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για το κυβερνών κόμμα, καθώς η ΝΔ χάνει τουλάχιστον 3 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν περίπου στα προηγούμενα δημοσκοπικά ποσοστα τους.  

  • Αυτό που θα εξετάσει το κυβερνητικό επιτελείο είναι αν οι “χαμένοι” ψηφοφόροι της κινούνται στην αποχή, στους αναποφάσιστους ή σε άλλα μικρότερα κόμματα. 

Μέχρι να φτάσουν όμως τα τελικά ευρύματα των δημοσκοπήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όλη η κυβερνητική ατζέντα καλύπτεται απο την  επιχειρησιακή διαχείριση της εθνικής τραγωδίας.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα αναλύσει όλες τις θεσμικές κινήσεις που έχει απο την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος μέχρι σήμερα αλλά και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει να κάνει ώστε να καταστεί ασφαλές το σιδηροδρομικό δίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει σχεδόν όλο τον χρόνο μέχρι την προκήρυξη των εκλογών στην εφαρμογή των μέτρων για τους σιδηροδρόμους και στις διαδικασίες διερεύνησης των ευθυνών.

  • Ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης δεσμεύτηκε χθες πως θα υπάρξει διερεύνηση σε όλα τα επίπεδα λέγοντας πως έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες έτσι ώστε η ανακριτική έρευνα να αναβαθμιστεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ήδη έχει αναλάβει μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων εκ προσωπικοτήτων να διερευνήσει διοικητικά τα αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία, τις πράξεις και τις παραλείψεις όχι βεβαίως του συμβάντος το οποίο αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ποινικής δικαιοσύνης αλλά των διοικητικών ενδεχομένως παραλείψεων.

Επίσης, ο κ. Γ. Γεραπετρίτης τόνισε πως με πρωτοβουλία της κυβέρνησης το θέμα θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ώστε όλα τα κόμματα να συζητήσουν για τις διαχρονικές παθογένειες και να αξιολογήσουν τα θέματα ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου. “Είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα περιλαμβανομένης και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα