Δήλωση-σοκ για τα Τέμπη: “Αν κάποιος ήταν στο σημείο της έκρηξης, μπορεί να μην βρεθεί”

 Δήλωση-σοκ για τα Τέμπη: “Αν κάποιος ήταν στο σημείο της έκρηξης, μπορεί να μην βρεθεί”

Για τη διαδικασία της αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη μίλησε η ιατροδικαστής του νοσοκομείου της Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή.

Σχετικά με τα αταυτοποίητα DNA από το τραγικό δυστύχημα, η κυρία Λεονταρή, ανέφερε πως, «πρόκειται για μια αταυτοποίητη σορό ανδρός, απλά επειδή δεν έχει δοθεί συγκριτικό DNA ώστε να ταυτοποιηθεί. Από την σορό έχει ληφθεί δείγμα DNA δεν υπάρχει συγκριτικό, δηλαδή δεν τον αναζήτησε κανείς. 

Δεν είναι ο άνθρωπος από το Μπαγκλαντές, εκείνος έχει ταυτοποιηθεί, είναι μία άλλη σορός. Απλά υπάρχει και η οικογένεια που αναζητά το παιδί της και εμείς δεν έχουμε κάποιο στοιχείο γι’ αυτό».

Παράλληλα, αναφερόμενη στον αριθμό των νεκρών επεσήμανε πως «δεν βρέθηκε η κοπέλα που αναζητείται, δεν έχουμε σορό. Το [δείγμα] 57 ελέχθη από την πρώτη μέρα, διότι η μία σορός ήρθε σε δύο τμήματα. Η αστυνομία θεώρησε ότι είναι δύο διαφορετικές σοροί. Αυτή τη στιγμή έχουμε, 30 άνδρες, μαζί με την αταυτοποίητη σορό, και 26 γυναίκες, σύνολο 56 ανθρώπους. Υπάρχει όμως και η οικογένεια που αναζητά το παιδί της. Δηλαδή 56 και 1 η κοπέλα που δεν βρέθηκε. 

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι συγγενείς έχουν κάποιο στοιχείο από τον άνθρωπό τους. Αν βρέθηκαν άνθρωποι στο σημείο της έκρηξης, σαφώς θα μπορούσαν και να μην βρεθούν στοιχεία από εκείνους. Η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πυροσβεστικής, στο σημείο που η φλόγα ήταν λευκή, ήταν περίπου 1000-1100 βαθμούς Κελσίου. Οπότε μπορείτε να καταλάβετε ότι όποιος ήταν εκεί μπορεί και να μην βρεθεί».

Όσον αφορά στους συγγενείς που αμφισβήτησαν την ταυτοποίηση DNA που έγινε στα αγαπημένα τους πρόσωπα και ζήτησαν εκ νέου εξέταση DNA, η ιατροδικαστής ανέφερε ότι «η κάθε οικογένεια έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, με το ερώτημα φυσικά στον κ. Εισαγγελέα ή στην κ. Ανακρίτρια. Το DNA δεν αφορούσε στην ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας.»

Και συμπλήρωσε: «Η ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας, ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Εγώ, από τις 4 παρά τέταρτο το πρωί, συνοδεία του τμήματος ασφαλείας Λάρισας, πήγα στον χώρο όπου ήδη άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες σοροί. […] Πρέπει να πω ότι είχε έρθει η ομάδα διαχείρισης απωλειών ζωής σε μαζικές καταστροφές, είναι μία ειδική ομάδα που δούλευε βάσει πρωτοκόλλου, από την Αθήνα ήρθε στη Λάρισα, η οποία είχε την «μεγάλη» αρμοδιότητα στην όλη κατάσταση. 

Εμείς παραλαμβάναμε το υλικό για το DNA και το αποδίδαμε αμέσως στην συγκεκριμένη ομάδα, η οποία δούλευε πολύ μεθοδικά, μικροχειρουργικά. Παρελάμβανε το υλικό, κάθε 3-4 ώρες είχε δοθεί εντολή να φεύγει αυτοκίνητο από τη Λάρισα και να μεταφέρει το υλικό στο αρμόδιο τμήμα DNA στην Αθήνα, ώστε να γίνονται γρήγορα οι ταυτοποιήσεις», τόνισε .

Πώς έγινε η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης

Όπως εξήγησε η κυρία Λεονταρή, «μόλις αυτή η ομάδα ταυτοποιούσε με την δική της μέθοδο και αφού είχε παραλάβει το DNA ενημέρωνε την ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ανήκει σε αυτόν τον άνθρωπο με τα πλήρη στοιχεία. 

Εμείς βάσει των σημειώσεών μας από τις νεκροψίες-νεκροτομές βάζαμε αιτία θανάτου, συμπληρώναμε ότι πρόκειται για θύμα ομαδικού σιδηροδρομικού ατυχήματος ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να αποζημιωθούν σε δεύτερο χρόνο, και αυτό το παραδίδαμε στην Αστυνομία. Η αστυνομία με τη σειρά της καλούσε και τους συγγενείς και τα γραφεία τελετών, ώστε να παραδώσει τη σορό. Η σορός παραδίδετο από το συγκεκριμένο κλιμάκιο. Όλα ήταν μεθοδικά και καταγεγραμμένα, η κάθε κίνηση».

Μάλιστα, ανέφερε ότι ζητήθηκε από από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα προς τον κ. Καρακούκη, να μεταβούν συνάδελφοι από Αθήνα Θεσσαλονίκη και Λαμία εκεί που γίνεται ταυτοποίηση. «Συνάδελφοι εργάστηκαν πάνω από 17 ώρες για να γίνει η διαδικασία», σημείωσε.

Τέλος, είπε ότι «η ιατροδικαστική υπηρεσία πρέπει να συγγράψει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις για να τις παραδώσει στην κυρία Ανακρίτρια».

Πηγή: newsbomb.gr

Σχετικά Άρθρα