Τέμπη: “Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά” – Ξεσπούν η μητέρα του μηχανοδηγού και επιζήσασα

 Τέμπη: “Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά” – Ξεσπούν η μητέρα του μηχανοδηγού και επιζήσασα

Αντιδράσεις προκάλεσε σε οικογένειες θυμάτων και επιζώντες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος η ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή στη Βουλή, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Μιλώντας στον Alpha, η μητέρα του Δημήτρη Μασσαλή, του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών που είναι ανάμεσα στους 57 νεκρούς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε προσδοκίες αλλά δεν είδαμε κάτι διαφορετικό. Προσωπικά είδα το ίδιο κείμενο με κάποιες παραλλαγές. Το ίδιο αλαζονικός, δεν αναφέρθηκε σε καμία ευθύνη».

«Το αποκορύφωμα ήταν το ηχηρό χειροκρότημα στον Καραμανλή – Τρύπησε τα αυτιά μας»

«Το πιο θλιβερό από όλα, το πιο λυπηρό, είναι ότι κάθε φορά που τελείωνε μία φράση του πήγαινε το βλέμμα στο κοινό του, τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι χειροκροτούσαν», τόνισε.

«Το αποκορύφωμα ήταν όταν τελείωσε, αυτό το δυνατό και ηχηρό χειροκρότημα το οποίο τρύπησε τα αυτιά των συγγενών και των θεατών. Εμένα με πείραξε και το γεγονός ότι καθόλη τη διάρκεια της πορείας του μέχρι να κάτσει στην καρέκλα του έδιναν το χέρι. Ποια ήταν η μεγάλη επιτυχία;», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την ασυλία του»

«Νομίζω πως παρά την φιλότιμη προσπάθεια που έκανε για να σώσει ότι μπορούσε από την αξιοπρέπειά του, ακριβώς το αντίθετο κατάφερε», τόνισε η κ. Μασσαλή.

«Θεωρώ ότι ο κ. Καραμανλής ξέρει ότι το πόρισμα κάποια στιγμή θα δείξει ποινικές ευθύνες και θα λογοδοτήσει. Δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την ασυλία του», δήλωσε.

«Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή που μπήκα σε ένα τόσο καλό τρένο»

Στον ΑΝΤ1 μίλησε και η επιζήσασα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, Ευδοκία Τσαγκλή. «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή που μπήκα σε ένα τόσο καλό τρένο. Απορώ αφού είναι τόσο καλός, γιατί δεν είναι ακόμη υπουργός; Είναι εξευτελιστικό να βλέπεις την διαδικασία για τα Τέμπη στη Βουλή. Θα έλεγα ότι είναι ξεδιάντροπή η στάση τους», τόνισε.

Και συνέχισε: «εμείς έχουμε στοιχεία και για ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή. Λέει ότι δεν κρύβεται πίσω από την ασυλία. Τότε, ας έκαναν μια προανακριτική επιτροπή», ενώ αναφέρθηκε και στη «γνώμη από την Ευρωπαία Εισαγγελέα που την έβαλαν στο συρτάρι».

Αναφερόμενη στο κατά πόσον μπορεί κόμματα να προσπαθούν να έχουν οφέλη και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, «αγκαλιάζοντας» τους συγγενείς νεκρών και τους επιζώντες της τραγωδίας, η κ. Τσαγκλή είπε ότι «προφανώς ο καθένας έχει τα οφέλη του».

«Υπάρχουν κωδικοί που έχουν σπάσει και τα πρωτόκολλα… είναι ένα πολύ δολοπλόκο και κακό θρίλερ», ανέφερε η επιβάτιδα του μοιραίου τρένου, η οποία ερωτηθείσα για το περιβόητο «μπάζωμα», υποστήριξε ότι «αρχίζουν και επεμβαίνουν οι γερανοί στον χώρο, έχουμε τα πρώτα ντοκουμέντα λίγες ώρες μετά. Δεν έχει γίνει και κατάσχεση, δεν έχουμε τα πρωτότυπα αρχεία, τα έβαλαν σε στικάκι τα ηχητικά. Οι διασώσεις σταμάτησαν την 1η Μαρτίου το μεσημέρι και 2 Μαρτίου είπαν ότι δεν έχουμε άλλες διασώσεις για επιζώντες».

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν στοιχεία από ξένα δίκτυα ενημέρωσης ότι οι γερανοί δούλευαν σε άλλον χώρο από εκείνον της σύγκρουσης, από εκεί όπου έγινε το μπάζωμα, υπάρχει ένας κρατήρας δίπλα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ακόμη: «Πώς φυλάς τα πειστήρια στον χώρο του ΟΣΕ που είναι υπόλογος στην έρευνα για το συμβάν; Βρήκαμε εύφλεκτα υλικά και ανθρώπινα μέλη μετά από τόσο καιρό, υπήρχε ξυλόλιο και έχουμε ακόμη μια αγνοούμενη… Υπήρχαν κοντέινερ που μετέφεραν ξυλόλιο, είναι διαφορετικά από τα βαγόνια, είναι γαλβανιζέ και μεταφέρονταν ανάμεσα στα βαγόνια».

Αναφορικά με την φράση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη ότι «όσοι μιλούν για μπάζωμα του χώρου, είναι για τα μπάζα», η Ευδοκία Τσαγκλή είπε «όσοι πολιτικοί κρύβονται πίσω από το δαχτυλάκι τους είναι “φλώροι”, θα έλεγα αντίστοιχα».

«Είναι επώδυνο γιατί έχουμε στοιχεία»

Μιλώντας για τους πολιτικούς και τους αρμόδιους που όπως υποστηρίζει έχουν ευθύνες για την τραγωδία, είπε ότι:

«Είναι επώδυνο γιατί έχουμε στοιχεία, δεν είναι κάτι που λέμε στον αέρα. Είπε ο πρωθυπουργός ότι αισθάνεται οργή και ντροπή. Όταν έχουν ειπωθεί τόσα ψέματα, μπορεί κάποιος να παραδεχθεί ότι έχει κάνει λάθη; Θα γραπωθούν σε αυτά τα ψέματα. Έχω κάνει αγώνα γιατί υπάρχουν στοιχεία. Θα πέσουν όπως ένα κάστρο από άμμο όσοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες».

Τέλος, υπογράμμισε πως: «Δεν είχα ποτέ κανένα κομματικό παρελθόν ούτε κομματικό “παρών”. Είμαι Ελληνίδα πολίτης και είμαι ενεργή πολίτης, ότι λέω το λέω μετά από έρευνα. Δεν θα κυνηγήσω τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι οι δολοφόνοι μου, που είναι δολοφόνοι κατά συρροή; Θα το πάω μέχρι τέλους».

Σχετικά Άρθρα