Πόσο θα αυξηθούν τα καύσιμα όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα – Δεδομένα και εκτιμήσεις

 Πόσο θα αυξηθούν τα καύσιμα όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα – Δεδομένα και εκτιμήσεις

Οι τιμές σε βενζίνη, diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης το τελευταίο διάστημα έχουν ελάχιστες μεταβολές στα πρατήρια που μεταφράζεται σε μερικά λεπτά, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Είναι από τις ελάχιστες φορές που οι λιανικές τιμές επηρεάζονται ελάχιστα ή ακόμη και καθόλου από το διεθνές περιβάλλον. Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό είναι κυρίως απόρροια της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης που παρατηρείται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού οι καταναλωτές επιλέγουν τις περικοπές προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια.

Τα καύσιμα φαίνεται πως είναι ένας τομέας τον οποίο επιλέγουν οι καταναλωτές να προχωρήσουν σε … οικονομίες. Και αυτό φαίνεται και από την κίνηση στους δρόμους των αστικών κέντρων, που σε σχέση με πέρυσι είναι αισθητά μειωμένη.

Επίσης, ένας λόγος που υπάρχει μείωση της κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, σε σχέση με πέρυσι, είναι και το γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος, χωρίς χαμηλές θερμοκρασίες που θα απαιτούσαν μεγαλύτερη κατανάλωση.

Οι αναλυτές, πάντως, σημειώνουν ότι η τάση στην αγορά αναμένεται να διαμορφωθεί στην περίοδο του Πάσχα, αφού τότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει σοβαρή αύξηση της ζήτησης. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινά ουσιαστικά και η θερινή περίοδος, που παραδοσιακά συνοδεύεται από μεγάλες καταναλώσεις.

Εκεί, λοιπόν, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν αυξήσεις στις λιανικές τιμές, ανεξάρτητα από την πορεία των διεθνών τιμών.

αναλυτές αναφέρουν ότι όλα αυτά αποτελούν σενάρια και έχουν να κάνουν με την υπόθεση εργασίας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και βέβαια στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου. Στην αντίθετη περίπτωση βέβαια θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Η τιμή του Brent βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σταθερά λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι αλλά αναλυτές της παγκόσμιας αγοράς θεωρούν ότι θα μπορούσε να καταγράψει άνοδο ακόμη και κατά 20 δολάρια. Την Παρασκευή το βράδυ η τιμή του Brent βρέθηκε στην περιοχή των 86 δολαρίων το βαρέλι.

Σύμφωνα την Goldman Sachs, η ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα και η περιορισμένη προσφορά από άλλους παραγωγούς θα ωθήσουν την αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οδηγώντας τον OPEC+ να αλλάξει τη στρατηγική μείωσης της παραγωγής του στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Όπως είναι γνωστό, ο OPEC+, που περιλαμβάνει τον Οργανισμό των Χωρών που εξάγουν πετρέλαιο (ΟΠΕΚ) και συμμάχους όπως η Ρωσία, συμφώνησε τον Οκτώβριο να μειώσει τους στόχους παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του 2023.

Η τράπεζα ανέφερε σε σημείωμα της ότι αναμένει οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν σταδιακά στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο, υποθέτοντας ότι ο OPEC+ θα αυξήσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο.

Ωστόσο, εάν ο OPEC+ παρέμενε στη θέση του, τότε το Brent πιθανότατα θα φτάσει τα 107 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο και θα συνεχίσει να κινείται υψηλότερα στη συνέχεια, ανέφερε.

Πηγή: imerisia.gr