“ΕΓΚΛΗΜΑ”: Οργή χιλιάδων νέων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις για την τραγωδία των Τεμπών – Αμαύρωσε το πένθος η επέμβαση των ΜΑΤ

 “ΕΓΚΛΗΜΑ”: Οργή χιλιάδων νέων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις για την τραγωδία των Τεμπών – Αμαύρωσε το πένθος η επέμβαση των ΜΑΤ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η μεγάλη συμμετοχή αλλά και η επέμβαση της αστυνομίας με χημικά και βία που αμαύρωσε τη μνήμη των θυμάτων χαρακτήρισαν τις κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, το βράδυ της Τετάρτης, με αφορμή την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη.

Οι κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν από τη θλίψη για τα θύματα αλλά και την οργή για ό,τι συνέβη, με τους διαδηλωτές να ζητούν επιτακτικά την απόδοση ευθυνών σε όλους όσοι συντέλεσαν στο έγκλημα. 

Στη σιωπηλή διαμαρτυρία μπροστά από τη Βουλή, τοποθετήθηκαν κεριά που σχημάτιζαν τη φράση «Πάρε με όταν φτάσεις», με τους συγκεντρωμένους να κρατούν μαύρα μπαλόνια.

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα, με τη λέξη «έγκλημα» να κυριαρχεί, και μηνύματα όπως «Κάποιοι δεν έφτασαν ποτέ» να δίνουν τον τόνο.

Ωστόσο, αυτό το ποτάμι πένθους και οργής αμαύρωσαν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες επιδόθηκαν σε κρεσέντο βίας καταφέρνοντας να διαλύσουν τη μεγάλη συγκέντρωση. Τα ΜΑΤ (με αφορμή πέτρες που πέταξε ομάδα ατόμων) προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης στο συγκεντρωμένο πλήθος, με ξεκάθαρη στόχευση να καταστείλουν ακόμη μια κινητοποίηση που αποτυπώνει το μέγεθος του θυμού που επικρατεί στην κοινωνία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η επιχείρηση – σκούπα στην πλατεία Συντάγματος δεν σταμάτησε ακόμα κι όταν ουσιαστικά είχε διαλυθεί η συγκέντρωση κι είχε αδειάσει ο χώρος μπροστά από τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος, αλλά ακολούθησε και κυνηγητό των διαδηλωτών. Συγκεκριμένα, ομάδες των ΜΑΤ έκαναν νέα χρήση χημικών κατά κάποιων μπλοκ διαδηλωτών που παρέμεναν στην οδό Αμαλίας.

Από μαζικότητα χαρακτηρίστηκε κι η πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ κάποια στιγμή σημειώθηκε μικροένταση και χρήση χημικών κατά διαδηλωτών.

λίγα λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη άφησαν, στο χώρο του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, διαδηλωτές που πήραν μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, μετά από κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων, στην Καμάρα και στη συνέχεια σχημάτισαν μαζική πορεία, στην Εγνατία οδό, με κατεύθυνση δυτικά. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, έφτασαν μέχρι τον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και μετά, άλλαξαν κατεύθυνση και επέστρεψαν στο κέντρο της πόλης.

Σιωπηρή διαμαρτυρία, στην οποία έδωσαν το «παρών» και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, μετά από κάλεσμα της συλλογικότητας «Αλληλεγγύη για όλους».

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές στην Αθήνα, καθώς και σε μία σύλληψη και επτά προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη.