Τέμπη: Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας νέων σε όλη τη χώρα – “Το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί”

 Τέμπη: Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας νέων σε όλη τη χώρα – “Το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί”

Έξω από τα γραφεία της Hellenic Train στη Λεωφόρο Συγγρού συγκεντρώθηκαν οι νέοι που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Μετά από πορεία που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας, οι διαδηλωτές κατέληξαν στην εταιρεία που διαχειρίζεται τον ελληνικό σιδηρόδρομο, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για το έγκλημα στα Τέμπη.

Με μαύρες σημαίες και σακούλες και γράφοντας στο δρόμο «έγκλημα» και «δολοφόνοι», ενώ κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «όταν φτάσεις πάρε», οι νέοι, φοιτητές και μαθητές εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους για τον άδικο θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων στο τρένο του τρόμου που συγκρούστηκε στα Τέμπη.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές και μαθητές ενώ την ίδια ώρα πολλές πανεπιστημιακές σχολές τελούν υπό κατάληψη.

Οι φοιτητές απαιτούν να πέσει άπλετο φως στο τραγικό συμβάν και να έρθουν στο φως τα αίτια του δυστυχήματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φοιτητές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η μεγάλη κινητοποίηση αφορά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη που στοίχησε τη ζωή σε δεκάδες νέους ανθρώπους και φοιτητές. Στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα μεταξύ άλλων αναφέρονται οι τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της εταιρίας αλλά και τη τεράστια οργή όλων των φοιτητών της χώρας που ξεχειλίζει και εκφράζεται μέσα από τις αγωνιστικές αυτές κινητοποιήσεις. Παράλληλα αναφέρονται και τα παρακάτω συνθήματα για την κινητοποίηση ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ Όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή!- Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί!»

«Βράζουμε από οργή! Νεκροί φοιτητές!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και καλεί «με κλειστές σχολές συμμετέχουμε στις μεγάλες φοιτητικές – μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις».

«Τα σχολειά κλειστά και οι μαθητές στους δρόμους! Για τα παιδιά στα Τέμπη, για τις οικογένειές τους, και για εμάς.Το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή!», καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα.

Με το σύνθημα «Στερέψανε τα δάκρυα και γίνανε οργή», μαθητές, καθηγητές και γονείς στη Λάρισα πραγματοποίησαν την Παρασκευή μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μεγάλη τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, που έχει κοστίσει τη ζωή σε 57 ανθρώπους, κυρίως νεαρής ηλικίας.

Στη διαμαρτυρία κυριαρχεί και το σύνθημα «στείλε όταν φτάσεις» με την οργή για το δυστύχημα να εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

Η πορεία έφτασε μέχρι την πλατεία που βρίσκεται απέναντι από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Λάρισα.

Εκατοντάδες μαθητές από όλο τον νομό Καρδίτσας συγκεντρώθηκαν αρχικά στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό, τιμώντας με τον δικό τους τρόπο τα θύματα της τραγικής σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του KarditsaLive.Net, τουλάχιστον 13 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι υπό κατάληψη ή γίνεται αποχή από τα μαθήματα, οι μαθητές των οποίων κρατώντας πανό και πλακάτ, φώναξαν για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που συγκλόνισε όλη την χώρα. Η ετυμηγορία των μαθητών ήταν μία. «Ήταν δολοφονία».

Οι ράγες γέμισαν λουλούδια και κεριά από τα παιδιά που πήραν μέρος στη μαθητική πορεία και ανάμεσά τους, τραγική φιγούρα, η μητέρα του αδικοχαμένου Βάιου Βλάχου που πνίγηκε στις αγκαλιές των μαθητών, πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Στην αερογέφυρα, τα κρεμασμένα πανό κατήγγειλαν ένα έγκλημα και έθεταν αναπάντητα ερωτηματικά για μία τραγωδία που τρεις μέρες μετά κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει.