Επανακαθορισμός εκλογών λόγω της τραγωδίας των Τεμπών – Η επικρατέστερη ημερομηνία του Μαΐου – Αποφάσεις Μητσοτάκη

 Επανακαθορισμός εκλογών λόγω της τραγωδίας των Τεμπών – Η επικρατέστερη ημερομηνία του Μαΐου – Αποφάσεις Μητσοτάκη

Greek prime minister Kyriakos Mitsotakis visit the area of the rail accident involving a collision between a cargo and a passenger train at Tempi valley near Evangelismos village northern of Larissa city, Greece on March 1, 2023.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών καθώς μέχρι στιγμής όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Πηγές απο το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμιζουν πως «αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση τώρα είναι η στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, η περίθαλψη των τραυματιών και η γρήγορη διεξαγωγή των ερευνών για τα αίτια της τραγωδίας” και επισημαίνουν πως οι ανακοινώσεις όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών “θα γίνουν στην ώρα τους”. 

Ωστόσο αναμφισβήτητα, το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να επανακαθορίσει τον αρχικό σχεδιασμό του όσον αφορά την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την Κυριακή των Βαίων, στις 9 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για αναβολή των εκλογών λίγες εβδομάδες.

Μάλιστα, η 9η Απριλίου που είχε σχεδιαστεί ως ημέρα εκλογών  συμπίπτει με το 40ημερο μνημόσυνο των νεκρών από την σιδηροδρομική τραγωδία.  Έτσι, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει τελικά να μεταθέσει το χρόνο των εκλογών τότε η επικρατέστερη  ημερομηνία για να στηθούν οι πρώτες κάλπες είναι η 14η Μαίου όπου σε αυτή την περίπτωση οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στα μέσα Ιουνίου. 

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό επιχείρημα της ενδεχόμενης μετάθεσης των εκλογών για τον Μαίο είναι πως δεν μπορεί να πάει η κυβέρνηση σε εκλογές ενώ είναι ακόμα νωπές οι μνήμες και επίσης χρειάζεται ο απαραίτητος χρόνος για να βγει το πόρισμα της υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του δυστύχηματος.   

Σε όσους επιχείρησαν να συγκρίνουν την χθεσινή τραγωδία με την τραγωδία στο Μάτι κυβερνητικά στελέχη απαντούν πως στην τραγωδία των Τεμπών  υπήρχε ανθρώπινο λάθος, απο την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε στον τόπο του δυστυχήματος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, όπως επίσης και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ ενώ στο Μάτι υπήρχε χάος στη  λειτουργία του κρατικού μηχανισμού ο Αλ. Τσίπρας και οι υπουργοί του έπαιζαν θέατρο στο Συντονιστικό γνωρίζοντας από ώρα ότι υπήρχαν νεκροί και ο τότε Υπουργός κ. Τόσκας δήλωνε “Ψάχνω να βρω λάθος και δεν βρίσκω” και παραιτήθηκε ύστερα από μέρες.

“Στην μια τραγωδία “έχουμε αλήθεια, ανάληψη ευθυνών και αναζήτηση αιτίων με ανεξάρτητη επιτροπή και από την άλλη θέατρο, ψέματα και άρνηση ανάληψης ευθυνών. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι” τονίζουν με νόημα.

Σχετικά Άρθρα