Σταθμάρχης Λάρισας: “Έδωσα εντολή για αλλαγή πορείας, το σύστημα δεν υπάκουσε” – Τι δήλωσε στην κατάθεσή του – Οι κατηγορίες

 Σταθμάρχης Λάρισας: “Έδωσα εντολή για αλλαγή πορείας, το σύστημα δεν υπάκουσε” – Τι δήλωσε στην κατάθεσή του – Οι κατηγορίες

Ο σταθμάρχης της Hellenic Train στη Λάρισα, ανακρίνεται αυτή την ώρα στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, όπου προσήχθη νωρίτερα για παροχή εξηγήσεων, παρουσία εισαγγελέα, στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια της εθνικής τραγωδίας από τη σύγκρουση των δύο τρένων έξω από τα Τέμπη.

Όπως έγινε γνωστό, η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη, καθώς ο σταθμάρχης φέρεται ως υπεύθυνος για την κίνηση των τρένων που βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο συλληφθείς τόνισε πως ο ίδιος έδωσε εντολή για αλλαγή πορείας, αλλά το σύστημα δεν λειτούργησε.

Αν και προς το παρόν τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα, οι απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις θα ρίξουν περισσότερο «φως».

Υπενθυμίζεται πως την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση των σωστικών συνεργείων στα Τέμπη, διεξάγεται παράλληλα δικαστική έρευνα για τα αίτια της φονικής σύγκρουσης των τρένων, με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Την έρευνα εποπτεύει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ενώ είχαν γίνει σε πρώτο χρόνο τέσσερις προσαγωγές στο Αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο υπεύθυνος του σταθμού είναι ηλικίας περίπου 60 ετών, υπηρετούσε σε άλλα πόστα του ΟΣΕ και πριν από έναν μήνα έγινε σταθμάρχης Λάρισας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ποινικές διώξεις που πιθανά θα ασκηθούν θα αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος. 

Το αδίκημα αυτό επισύρει ποινές που ξεκινούν από κάθειρξη 10 ετών μέχρι και ισόβια.

Ακόμη, οι πιθανές διώξεις που μπορεί να ασκηθούν αφορούν και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα θα αποδοθεί ενδεχόμενος δόλος.

Ποιοι άλλοι κατέθεσαν

Νωρίτερα ο σταθμάρχης είχε συλληφθεί,  με τις κύριες ευθύνες να επιρρίπτονται σε αυτόν για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που διενεργεί την προανάκριση και συγκεντρώνει την ογκώδη δικογραφία για το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Οι καταθέσεις των επιζώντων, ωστόσο, και η πραγματογνωμοσύνη θα ρίξουν περισσότερο φως στα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Καταθέσεις έχουν δώσει ακόμη ο εκπρόσωπος της Hellenic Trains και δύο προϊστάμενοι τμημάτων, Μηχανοδηγών και Εκδοτηρίων.

Αυτό που κυρίως ερευνάται είναι, εάν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή για μία σειρά τεχνικών παραλείψεων και σφαλμάτων που οδήγησαν στο μοιραίο δυστύχημα, καθώς και γιατί ο σταθμάρχης έδωσε τη συγκεκριμένη γραμμή στην επιβατική αμαξοστοιχία.

Σχετικά Άρθρα