Μαξίμου: Πώς το ζήτημα Πολάκη μπορεί να διευκολύνει αλλά και να… δυσκολέψει στον δρόμο προς τις κάλπες – “Αγκάθι” η Νικολάου

 Μαξίμου: Πώς το ζήτημα Πολάκη μπορεί να διευκολύνει αλλά και να… δυσκολέψει στον δρόμο προς τις κάλπες – “Αγκάθι” η Νικολάου

Όλοι τώρα στη ΝΔ περιμένουν καταρχάς τη σημερινή συνεδρίαση το Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κρίνεται το… μέλλον του βουλευτή Χανίων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως το κυβερνών κόμμα το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να συμπεριλάβει στο «κάδρο» των αναγκαίων διαγραφών και του Νίκου Παππά, πλην του Παύλου Πολάκη, προκειμένου να αυξήσει την πίεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Επίσης στη στρατηγική του Μαξίμου συμπεριλαμβάνεται στο να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον «πολακισμό», προκειμένου, μετά την πιθανή διαγραφή του, να δυσκολέψει η προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να πείσει ο ίδιος και το κόμμα του ότι διαπνέονται από πιο μετριοπαθείς πολιτικές αντιλήψεις

Επίσης θα επιχειρήσει να υποδαυλίσει το σκηνικό των εσωτερικών διαφωνιών που καταγράφονται για τη στάση που θα πρέπει να ακολουθήσει η Κουμουνδούρου έναντι του πρωτοκλασάτου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διεμβολίσει τις επιθέσεις που δέχεται από τη ΝΔ. Καταγγέλλει επιλεκτική και επικίνδυνη στάση των δικαστών – με αφορμή την ποινική έρευνα που ζήτησε ο Εισαγγελέας για τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών και αφετέρου αναδεικνύει την υπόθεση της πρώην Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, κυρίαρχη άποψη στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια είναι ότι η υπόθεση Πολάκη, όπως και να εξελιχθεί, θα κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, στη ΝΔ αναγνωρίζουν ότι η απομάκρυνση Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να διευκολύνει τη στροφή του κ. Α. Τσίπρα προς τον ρεαλισμό και την προσπάθειά του να πείσει ότι κινείται στον αντίποδα των συμπεριφορών Πολάκη, μπορεί μακροπρόθεσμα, να διευκολύνει τον στόχο της προσέγγισης πιο μετριοπαθών ακροατηρίων, αλλά ο χρόνος μέχρι τις εκλογές δεν επαρκεί, οπότε η ζημιά θα είναι καίρια.

Το κυβερνών κόμμα κοιτά σε συγκεκριμένα ακροατήρια, προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά στο δρόμο προς τις εκλογές. Βασικός στόχος είναι η προσέγγιση ενός κεντρώου κοινού, από το οποίο άλλωστε προέρχεται ένα μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων

Παράλληλα από τη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη, που είναι ένα κοινό που σε σημαντικό βαθμό συνέβαλε στην εκλογική νίκη το 2019. Στο πλαίσιο αυτό στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας βαρύτητα δίνεται στην αύξηση των μισθών, στο περαιτέρω ψαλίδισμα των ασφαλιστικών εισφορών και σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην προσέγγιση των συνταξιούχων και ένα πακέτο μέτρων που θα τρέξει τον Μάρτιο απευθύνεται στο συγκεκριμένο ακροατήριο (προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, έξτρα ενίσχυση 200 με 300 ευρώ σε μεγάλες κατηγορίες). Όσον αφορά στο δύσκολο κοινό των νέων η προσπάθεια προσέγγισης θα συνεχιστεί και από την κυβέρνηση επενδύουν ιδιαίτερα στην αύξηση του κατώτατου μισθού που θα κλειδώσει στο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή. 

Γαλάζια στελέχη πάντως εκτιμούν πως όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση η συζήτηση μετατοπίζεται από δύσκολα θέματα για το κυβερνών κόμμα (όπως τα όσα είχαν γίνει με τις παρακολουθήσεις) σε μια ατζέντα που πιέζει την Κουμουνδούρου. Όσον αφορά ανοιχτά θέματα – όπως για παράδειγμα αν η  Σοφία  Νικολάου  θα είναι ή όχι  στα ψηφοδέλτια – θα πρέπει άμεσα να δοθεί οριστική απάντηση, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις κάλπες. 

Σχετικά Άρθρα