Κοτζιάς: “Σε μεταβατικό στάδιο ο ΣΥΡΙΖΑ” – “Τα τουρκικά drones πρέπει να καταρρίπτονται” – Τι είπε για συνεργασίες, Πολάκη

 Κοτζιάς: “Σε μεταβατικό στάδιο ο ΣΥΡΙΖΑ” – “Τα τουρκικά drones πρέπει να καταρρίπτονται” – Τι είπε για συνεργασίες, Πολάκη

Καλεσμένος στην εκπομπή «Εκλογές 2023» της Ναυτεμπορική TV ήταν σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω».

Σχολιάζοντας τα σενάρια των εκλογών ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως για να πραγματοποιηθεί το σενάριο της 9ης Απριλίου θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεννοηθεί με την Αρχιεπισκοπή. Ξεκαθάρισε ότι η κίνηση «Πράττω» δεν θα κατέβει στις εκλογές. Ωστόσο, εξέφρασε μια πικρία και άφησε αιχμές για τα ψηφοδέλτια που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας πως φαίνεται ότι «δεν θέλουν τη συνεργασία με το Πράττω».  Ο πρώην υπουργός επεσήμανε πως σήμερα από την Αριστερά λείπει η κουλτούρα διαλόγου, καθώς τόνισε πως «πρέπει να ξαναμάθουμε να ακούμε, να παίρνουμε νέες ιδέες, να δοκιμάζουμε στην πράξη τις απόψεις μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο»

Παράλληλα, σχολιάζοντας την υπόθεση Πολάκη που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες ανέφερε ότι «ο Πολάκης εκπροσωπεί ένα είδος πολιτικής, το οποίο δεν ακολουθώ προσωπικά». Σκιαγραφώντας την εικόνα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο. Έχει χαρακτηριστικά ριζοσπαστισμού, αλλά και χαρακτηριστικά ενός κόμματος που θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει καλός διαχειριστής εντός του συστήματος». Συμπλήρωσε, μάλιστα, «δεν μου αρέσει αυτή η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ταλαντεύεται ανάμεσα στην αγανάκτηση του κόσμου για τον Μητσοτάκη και στο ότι δεν έχει διατυπώσει όραμα και προγραμματικό στόχο που θα προσελκύσει το πλατύ κοινό».

Μιλώντας για τις συνεργασίες που επισημαίνει διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως «η αλαζονεία δεν εξυπηρέτησε ποτέ την Αριστερά». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προτάσεις που είπε ότι απεστάλησαν στον ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε πέντε προγραμματικούς άξονες, χωρίς όμως να λάβει ο ίδιος ή το «Πράττω» κάποια απάντηση. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μιλάνε για συνεργασίες και δεν αποδέχονται τις συνεργασίες».

Παρ’ όλα αυτά, στο αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί «κυβέρνησης ηττημένων» που στοχεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι «κυβέρνηση των ηττημένων δεν μπορεί να φτιαχτεί με ενισχυμένη αναλογική», ενώ την ίδια στιγμή «ο αντιμητσοτακισμός βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε δε, ότι «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά όσα κάναμε».

«Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού υποφέρει»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι «η χώρα βρίσκεται σε πορεία παρακμής και χρειάζεται αναγέννηση σε όλους τους τομείς. Η θέση της χώρας έχει υποβαθμιστεί διεθνώς». Μάλιστα, επεσήμανε και ότι «η πλειοψηφία του ελληνικού λαού υποφέρει».

Στη συνέχεια, μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Κοτζιάς συνέστησε «αποτροπή και διάλογο» στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

«Τα τουρκικά drones πρέπει να καταρρίπτονται»

Σχετικά με τα τουρκικά drones πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε: «Επειδή τα drones δεν έχουν προσωπικό μέσα και άρα δεν καταστρέφεις τις ζωές ανθρώπων, πρέπει να τα ρίξουμε για να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «την πρώτη φορά που μου είπε ο κ. Ερντογάν πως θα φτάσει κάτω από τη νότια Κρήτη να κάνει έρευνα, του είπα ότι «δεν θα φτάσεις γιατί θα σας έχουμε βυθίσει» και σας θυμίζω ότι η Τουρκία τέτοια κόλπα και τέτοιες προκλήσεις δεν τις έκανε 4 χρόνια».

Σχετικά Άρθρα