Σαρακοστιανά “φωτιά” και για λίγους – Οι τιμές λαγάνας, ταραμά, χαλβά, νωπών, κατεψυγμένων – Πώς θα λειτουργήσει η αγορά

 Σαρακοστιανά “φωτιά” και για λίγους – Οι τιμές λαγάνας, ταραμά, χαλβά, νωπών, κατεψυγμένων – Πώς θα λειτουργήσει η αγορά

Η αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές στα τρόφιμα τον τελευταίο χρόνο, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα σαρακοστιανά εδέσματα. Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα με την παραδοσιακή λαγάνα, τον χαλβά, την ταραμοσαλατά αλλά και τα θαλασσινά να είναι «φωτιά».

ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ: Το Σάββατο Η αγορά θα είναι ανοιχτή από το πρωί έως τις 18:00, την Κυριακή από το πρωί έως τις 17:00. Την Καθαρά Δευτέρα, θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 21:00 της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Οι καταναλωτές κάνουν ήδη έρευνα αγοράς για τα προϊόντα που θα απαρτίσουν το σαρακοστιανό τραπέζι, ενώ ήδη από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου έχει τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής» για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ τη συγκεκριμένη περίοδο.

Πέραν δηλαδή των προϊόντων όπως όσπρια και κατεψυγμένα λαχανικά που ήδη υπάρχουν στο «καλάθι» και καταναλώνονται ευρέως την περίοδο της Σαρακοστής, έχουν προστεθεί δυο κατηγορίες από κατεψυγμένα θαλασσινά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και ο χαλβάς.

  • Λαγάνα: Το 2020, η απλή λαγάνα κόστιζε 2,30 ευρώ ενώ το 2021 2,80 ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, το 2022, η λαγάνα είχε φτάσει στα 3 ευρώ. Η απλή λαγάνα φέτος θα χτυπήσει «κόκκινο» καθώς θα κυμανθεί από 3,5 έως και 5 ευρώ.
  • Χαλβάς: Η τιμή του χαλβά ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ανάλογα με τις γεύσεις και τους ξηρούς καρπούς που θα επιλέξουμε.
  • Σαρακοστιανά Νωπά: Συμιακό γαριδάκι από 5 έως 8 ευρώ, το χταπόδι από 15 έως 19 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και οι σουπιές από 10 έως 14 ευρώ.
  • Κατεψυγμένα: Γαρίδες από 12 έως 15 ευρώ, χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, καλαμάρι από 7 έως 15 ευρώ και στα θράψαλα από 5 μέχρι 8 ευρώ.
  • Ταραμάς: Ο άσπρος κυμαίνεται από 17 έως 19 ευρώ, ο κόκκινος ταραμάς από 6,5 ευρώ, τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ και οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ, ντομάτες 99 λεπτά το κιλό και κρεμμύδια από 95 λεπτά το κιλό. Η ταραμοσαλάτα αγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Καλάθι της Σαρακοστής

Κάρτα με τις τιμές των σαρακοστιανών από όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

5996ED66-F667-44A0-A5D6-2C4ABD6C10F7.jpeg

Ωράριο των καταστημάτων

Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις αγορές της τελευταίας στιγμής για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θα έχουν οι καταναλωτές που θα επισκεφθούν την αγορά του καταναλωτή.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας το ωράριο των επόμενων ημερών είναι το εξής:

Ωραριο, καταστηματα, Καθαρα Δευτερα

Σούπερ μάρκετ

Ανοιχτά θα παραμείνουν ορισμένα καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα που φέτος πέφτει στις 27 Φεβρουαρίου. Παρότι η συγκεκριμένη μέρα δεν είναι στις επίσημες αργίες, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα σαρακοστιανά τους ψώνια ανήμερα αλλά όχι στα σούπερ μάρκετ.

Η αγορά του Ρέντη συνήθως μένει ανοικτή μέχρι και το μεσημέρι, ενώ ανοικτή θα είναι και η Βαρβάκειος αγορά στο κέντρο της Αθήνας.

Φυσικά, κανονικά λειτουργούν και οι φούρνοι για την παραδοσιακή λαγάνα, αλλά και τα ζαχαροπλαστεία. Κανονικά θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία.

Τα σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά, ωστόσο, ανοικτά θα είναι τα μίνι μάρκετ.

Όσο για το ωράριο της αγοράς του Καταναλωτή, αυτό έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΚΑΑ προκύπτει ότι ο φούρνος και τα ιχθυοπωλεία θα παραμείνουν ανοιχτά.