Οικονόμου: Ο εκλογικός σχεδιασμός είναι για δύο κάλπες – Τι απάντησε για Κοκλώνη, Τσαπανίδου, και debate Μητσοτάκη Τσίπρα

 Οικονόμου: Ο εκλογικός σχεδιασμός είναι για δύο κάλπες – Τι απάντησε για Κοκλώνη, Τσαπανίδου, και debate Μητσοτάκη Τσίπρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον OPEN, μια μέρα μετά την τηλεμαχία που είχε με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου αναφέρθηκε στα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας καθώς και τις εκλογές.

Αρχικά, ερωτηθείς για το ποιος κέρδισε τελικά το ντιμπέιτ, απάντησε:

  • «Ελπίζω να δώσαμε στον κόσμο χτες τη δυνατότητα να βγάλει τα συμπεράσματά του. Νομίζω πως μπορεί γίνει πιο ενδιαφέρουσα η συζήτηση αυτή. Ήταν πολιτισμένη κουβέντα και εκείνο που μου έλειψε ήταν η δυνατότητα στην απάντηση που έδινε ο καθένας να έχεις ένα σχολιασμό, μια παραπάνω ερώτηση για να μπορούν να κρίνουν και οι τηλεθεατές τα όσα λέει ο καθένας».

Για το ενδεχόμενο ενός ντιμπέιτ Κυριάκου Μητσοτάκη – Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

  • «Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί. Αυτό είναι ένα πλαίσιο που πάντα παγίως συζητείται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εμείς προσερχόμαστε με καλή και δημιουργική διάθεση στην κουβέντα αυτή. Το έχουν αναγάγει στον ΣΥΡΙΖΑ σε μείζον θέμα λες και δεν τα έχουν πει οι δυο τους αυτά τα τέσσερα χρόνια. Έκατσα χτες και μέτρησα πως 50 με 51 φορές έχουν συζητήσει στη Βουλή. 95 ώρες όχι μια – μιάμιση που θα κρατήσει ένα ντιμπέιτ».

Για την υπόθεση του Νίκου Κοκλώνη ο κ. Οικονόμου απάντησε:

  • «Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή του υπουργείου Ανάπτυξης. Νομίζω υπήρξε μια ανακοίνωση χτες πολύ αναλυτική. Είχε κάνει αίτηση για χρηματοδότηση. Δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ. Υπήρξε μια προέγκριση, χρήματα θα δινόντουσαν εάν γινόταν η επένδυση και εάν προσκόμιζε τα αναγκαία πιστοποιητικά. Ούτε ένα ευρώ δεν έχει εκταμιευτεί από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό νομίζω ήταν για εθνικούς πόρους, για το αναπτυξιακό».

Στην κριτική του κ. Σπίρτζη που είπε «καλά, χωρίς να ελέγξετε τίποτα γίνεται μια έγκριση μιας εταιρείας η οποία ελέγχεται τώρα για ξέπλυμα χρήματος», ο κ. Οικονόμου απάντησε:

  • «Τα έχουμε ξαναπεί αυτά, για να φύγει έστω ένα ευρώ υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος. Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επένδυση και εάν έχει γίνει επένδυση. Εδώ είχαμε μια συγκεκριμένη περίπτωση, οι Ανεξάρτητες Αρχές κάνουν τη δουλειά τους και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Υπάρχει ένας μηχανισμός που επισπεύδει τη διαδικασία και δίνονται εγκρίσεις. Αλλά ούτε ένα ευρώ, αυτό είναι το σημαντικό, δεν δίνεται, εάν δεν γίνει εξονυχιστικός έλεγχος. Δεν μπορούν να ρίξουν πολιτική ευθύνη, ούτε ένα ευρώ δεν έφυγε. Είναι συνεπής και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Για το πόρισμα του ΣΔΟΕ για την Σοφία Νικολάου ο κ. Οικονόμου σχολίασε:

  • «Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το τι περιλαμβάνει αυτό το πόρισμα του ΣΔΟΕ. Ακούω τις θέσεις της κυρίας Νικολάου που λέει πως δεν υπάρχει ζημιά του Δημοσίου. Εδώ είμαστε να δούμε».

Σε ερώτηση για το εάν θα είναι υποψήφια στις ερχόμενες εκλογές, απάντησε:

  • «Όλα σταθμίζονται μέχρι την τελική ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ. Έχουμε πει πολλές φορές πως γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος σε όλα τα στοιχεία. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας σε ό,τι αφορά τις προμήθειες του ελληνικού Δημοσίου στο πεδίο δράσης της κυρίας Νικολάου, την περίοδο που ήταν γενική γραμματέας του υπ. Προστασίας του Πολίτη. Η ίδια έχει καταθέσει τις δικές της απόψεις. Όλα σταθμίζονται και μην έχετε καμία αμφιβολία πως θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις. Πρέπει να είμαστε 100% βέβαιοι πως δεν υπάρχει καμία σκιά σε ότι αφορά τους υποψηφίους, τους ανθρώπους που θα διεκδικήσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ερωτώμενος για το εάν θα είναι υποψήφια η Μαρία Σπυράκη, ο κ. Οικονόμου σχολίασε:

  • «Ισχύει ότι έχουμε πει. Εάν δεν τελεσιδικήσει η ιστορία αυτή με την άρση της ασυλίας που η ίδια ζήτησε, δεν έχει αλλάξει κάτι. Να θυμίσω πως η κυρία Σπυράκη έχει ένα θέμα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κάποια χρήματα που συνεργάτης της έλαβε, μέρος των οποίων δεν έπρεπε να λάβει. Χρήματα που η ίδια έχει επιστρέψει. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα».

Αναφορικά με τις εκλογές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως το σχέδιο είναι να γίνουν δύο εκλογές.

  • «Η πιο σταθερή βάση κατά τη δική μας εκτίμηση είναι πως δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει πως σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, η ΝΔ δεν θα πάρει την αυτοδυναμία. Εμείς αυτό επιδιώκουμε και αυτό πιστεύουμε πως είναι το πιο αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης για την Ελλάδα με το συγκεκριμένο πολιτικό σκηνικό».

Είναι στο τραπέζι το ενδεχόμενο για τρίτες εκλογές;

  • «Εμείς αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως είναι εφικτή η επίτευξη της αυτοδυναμίας σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής. Ζητάμε ήδη από την πρώτη κάλπη η ελληνική κοινωνία να ψηφίσει με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστήσει σαφές πως η κάλπη είναι μια και κρίνεται το μέλλον της πατρίδας μας, των παιδιών μας, η Ελλάδα της επόμενης ημέρας», απάντησε.

«Δεν υπάρχει μισή δημοσκόπηση που να μην δείχνει άνετο προβάδισμα της ΝΔ», επεσήμανε.

Επίσης, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης με ιδιαίτερη αναφορά στο καλάθι του νοικοκυριού λέγοντας πως εν μέσω πληθωρισμού οι τιμές σε απαραίτητα προϊόντα για ένα νοικοκυριό είναι σταθερές για τέσσερις μήνες.

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν θα γίνουν οι εκλογές στις 9 Απριλίου, δεν επιβεβαίωσε λέγοντας «περιμένετε από τον πρωθυπουργό της χώρας να το πει».

Σχετικά Άρθρα