Με υποκλοπές, “βαλίτσες”, καταγγελίες για διαφθορά στην πιό άγρια εκλογική σύγκρουση των τελευταίων δεκαετιών- Βάζει “φωτιά” η απόφαση για Παππά

 Με υποκλοπές, “βαλίτσες”, καταγγελίες για διαφθορά στην πιό άγρια εκλογική σύγκρουση των τελευταίων δεκαετιών- Βάζει “φωτιά” η απόφαση για Παππά

Στην πιό άγρια και τοξική προεκλογική περίοδο εισέρχεται πλέον η χώρα, και μάλιστα πριν ακόμα προκηρυχθούν εκλογές (αν και έχουν προεξοφληθεί για την 9η Απριλίου), μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου και την καταδίκη του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για το πλημέλλημα της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Το στοιχείο, ωστόσο, που βάζει φωτιά στην πορεία προς τις διπλές εκλογές δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η απόφαση –σημείωση: παρά την εκ διαμέτρου αντίθεση εισήγηση της εισαγγελέως Όλγας Σμυρλή που πρότεινε την πλήρη απαλλαγή του πρώην υπουργού- του Ειδικού Δικαστηρίου όσο η παραπομπή εκ μέρους του εισαγγελέα της έδρας Δημήτρη Ασπρογέρακα (ο οποίος αντικατέστησε την κ. Σμυρλή που… ασθενεί) στην δικαιοσύνη των καταγγελιών της γραμματέως του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τις “βαλίτσες” με μαύρο χρήμα που -κατά τις υποψίες της- κινήθηκαν την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Η έρευνα που θα διαταχθεί από την εισαγγελία πρωτοδικών είναι βέβαιο πως θα ρίξει λάδι στην προεκλογική φωτιά και θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος της ρητορικής της Ν.Δ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα και θα οξύνει περαιτέρω την ήδη τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα.

Για την κυβέρνηση είναι ένα πρόσθετο επιχείρημα σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν τόσο οι τεράστιας σημασίας αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όσο και οι υπόθεσεις διαφθοράς Πάτση και Χειμάρα, ή οι ενδείξεις για τις απευθείας αναθέσεις της Σοφίας Νικολάου, όσο και η νέα υπόθεση Κοκλώνη.

Ενώ, λοιπόν, η διπλή αναμέτρηση θα κριθεί -όπως διαπιστώνεται και από τις δημοσκοπήσεις- στα θέματα της ακρίβειας, αισχροκέρδειας, και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, οι δύο μονομάχοι θα μπουν εκ των πραγμάτων σε μία αδυσώπητη σύγκρουση που ήδη παραπέμπει σε “κλίμα ’89”. Με την σφραγίδα της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου και την εισαγγελική έρευνα για τις “βαλίτσες”, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποτρέψει περαιτέρω μείωση της δημοσκοπικής ψαλίδας, αλλά και να επιτύχει συσπείρωση του ακροατηρίου της, ενεργοποίηση των αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικών στον λεγόμενο κεντρώο χώρο, ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.

Νέα ανάφλεξη στην υπόθεση των υποκλοπών αναμένεται να προκαλέσει η κατάθεση στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου των επικεφαλής των δύο αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών Χρήστου Ράμμου και Κώστα Μενουδάκου.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, βεβαίως, η υπόθεση Παππά αποκτά εκ των πραγμάτων “προσωπικές διαστάσεις” και δεν τίθεται επ’ ουδενί περίπτωση αποκλεισμού του από τα ψηφοδέλτια, όπως μετ΄ επιτάσεως ζητά η Ν.Δ. Σχετική ήταν, άλλωστε, και η δήλωση που έκανε.

Η απάντηση Παππά

«Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS» αναφέρει ο πρώην υπουργός. «Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο» τονίζει.

«Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα» εξηγεί ο Νίκος Παππάς.

«Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι. Αλλά για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού. Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον» καταλήγει ο πρώην υπουργός.

Αναφορικά με τις εκλογές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως το σχέδιο είναι να γίνουν δύο εκλογές.

  • «Η πιο σταθερή βάση κατά τη δική μας εκτίμηση είναι πως δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει πως σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, η ΝΔ δεν θα πάρει την αυτοδυναμία. Εμείς αυτό επιδιώκουμε και αυτό πιστεύουμε πως είναι το πιο αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης για την Ελλάδα με το συγκεκριμένο πολιτικό σκηνικό».

“Σφήνα” ΠΑΣΟΚ

Πολιτικά οφέλη από την καταδίκη Παππά επιχειρεί να αποκομίσει το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας την συγκυρία και κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα.

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζητήσαμε εξαρχής να τηρηθούν απόλυτα όροι διαφάνειας και νομιμότητας σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αντιθέτως, η τότε Κυβέρνηση με την αντισυνταγματική διαδικασία, που ακολούθησε, επέλεξε τα παιχνίδια παρασκηνίου για να μοιράσει άδειες σε φιλικούς επιχειρηματίες.

Σήμερα η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε. Το ειδικό δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα τον πρώην υπουργό και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά, και τον φίλα προσκείμενο στην τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επιχειρηματία, Χ. Καλογρίτσα, για παρεμβάσεις στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Ο ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε.

Αναρωτιόμαστε:

Τι θα πει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Θα βγάλει άραγε ανακοίνωση όπως έκανε προ ημερών πανηγυρίζοντας για την εισαγγελική πρόταση, μιας και παγίως η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει τη Δικαιοσύνη αλά καρτ, όπως έπραξε στο παρελθόν και με τις ανεξάρτητες αρχές;

Ή θα παραδεχτεί και σήμερα «ότι υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας»;

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις υποθέσεις διαφθοράς που όπως λέει βαρύνουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Είναι χαρακτηριστικό πως οι πρόσφατες περιπτώσεις που αφορούν την Σοφία Νικολάου και τον τηλεοπτικό παραγωγί Νίκο Κοκλώνη έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία, όμως, τώρα, προχωρά σε αντιπερισπασμό με την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε αντίθετα από την εισήγηση της εισαγγελίας, αντίθετα από τις αθωωτικές αποφάσεις της τακτικής δικαιοσύνης για την ίδια υπόθεση, αντίθετα από τη λογική. Και δυστυχώς αντίθετα και από την αλήθεια, 
Προφανώς η απόφασή του είναι σεβαστή, αλλά το πόσο δίκαιη είναι κρίνεται από τους πολίτες και από την πραγματικότητα.
 Αν ο υπουργός της μόνης κυβέρνησης που φρόντισε να εφαρμόσει μετά από δεκαετίες ασυδοσίας το Σύνταγμα και να διεξάγει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εισπράττοντας χρήματα για το Δημόσιο Ταμείο, διέπραξε παράβαση καθήκοντος, όλοι όσοι με πράξεις και παραλείψεις τους ζημίωσαν και ζημιώνουν το  δημόσιο ταμείο, τι άραγε έχουν διαπράξει; 
 Όσοι παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος, όσοι ζημιώνουν το δημόσιο με απευθείας αναθέσεις που ξεπέρασαν τα 9 δις και εκποιούν δημόσιο πλούτο τι ακριβώς διαπράττουν; Και πόσα ειδικά δικαστήρια θα έπρεπε για αυτούς να αποφανθούν;
 Ευτυχώς πολύ σύντομα επ’ αυτού θα αποφανθεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός.
 Και η ετυμηγορία του θα είναι  δικαιοσύνη παντού. 
 Και στην κοινωνία και στην οικονομία αλλά και στην απονομή της δικαιοσύνης».

Σχετικά Άρθρα