Δύο Υπουργικά Συμβούλια πριν από την ανακοίνωση των εκλογών – “Κλείδωσαν” προεκλογική στρατηγική και διλήμματα της κάλπης

 Δύο Υπουργικά Συμβούλια πριν από την ανακοίνωση των εκλογών – “Κλείδωσαν” προεκλογική στρατηγική και διλήμματα της κάλπης

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο κύβος ερρίφθη και η απόφαση ελήφθη για προσφυγή στις κάλπες την Κυριακή των Βαίων. Μέχρι τότε απομένουν δύο σημαντικά υπουργικά συμβούλια. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί στις 28 του μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες το κυρίαρχο ζήτημα θα αποτελέσει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.

Το δεύτερο υπουργικό συμβούλιο δρομολογείται για τις αρχές Μαρτίου.

Η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπο τον πρωθυπουργό αναμένεται να έχει «πανηγυρικό» χαρακτήρα σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετώπισε με επιτυχία η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια αλλά και «απολογιστικό» για τα πεπραγμένα της.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως η λήξη της  συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου θα σημάνει την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Επίσης, ο πρωθυπουργός στο τελευταίο ραντεβού με τους υπουργούς του, αναμένεται να εισηγηθεί το σχέδιο και το όραμα του για την Ελλάδα του 2030, θέτοντας τους βασικούς άξονες της νέας διακυβέρνησης και παράλληλα τα νέα προεκλογικά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους.

Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο το «στρατηγείο» της Πειραιώς θα αποσαφηνίζει το αφήγημα του για την «επόμενη ημέρα» των εκλογών. Όπως σημειώνουν κομματικά στελέχη, η ΝΔ κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο δεν πρόκειται να αποκλίνει πολύ από την στρατηγική της. Κατά πληροφορίες, δύο είναι τα βασικά σημεία που θα στοχεύσει η γαλάζια παράταξη για να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές.

Το πρώτο σημείο είναι η «αξιοπιστία» της κυβέρνησης και το δεύτερο σημείο είναι «ο κίνδυνος» των ηττημένων.

Υπο αυτό το πρίσμα, τα γαλάζια στελέχη θα ποντάρουν στην αξιοπιστία της κυβέρνησης προβάλλοντας το σύνθημα «το είπαμε και το κάναμε» με κυβερνητικές δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν. Σε αυτό το πλαίσιο θα ενταχθούν οι νέες προεκλογικές δεσμεύσεις. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει τονίσει πως «η πρώτη τετραετία είχε ως κεντρικό σύνθημα τους λιγότερους φόρους η δεύτερη τετραετία θα έχει ως κεντρικό σύνθημα τους καλύτερους μισθούς για όλους». Η οικονομία αναμένεται να αποτελέσει το βασικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο.

Από την Πειραιώς μιλούν για πρόγραμμα κοστολογημένο με βάση τους πρόσθετους ευρωπαικούς πόρους και το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, ανεβάζουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «συνεχίζει αμετανόητη να τάζει τα πάντα στους πάντες» με μοναδικό σκοπό να κερδίσει τις εκλογές.  

Το δεύτερο σημείο στο οποίο  θα ποντάρει η Πειραιώς για την επικράτηση στην τελική εκλογική αναμέτρηση είναι ο «κίνδυνος» να μην είναι κυβέρνηση η ΝΔ. Ήδη στο δημόσιο διάλογο γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους κυβερνητικούς  συσχετισμούς που μπορεί να αποφέρουν οι κάλπες και η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία επισημαίνει τους κινδύνους που θα προκύψουν από τον σχηματισμό μιας «κυβέρνησης ηττημένων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδόν σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του επισημαίνει την κρισιμότητα της πρώτης κάλπης λέγοντας πως δεν είναι καιρός για πειραματισμούς και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να δοθεί ξεκάθαρη εντολή στη ΝΔ για αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Σχετικά Άρθρα