Δένδιας για Τουρκία: Ευκολότερη η επανέναρξη των συζητήσεων – Δεν πίστευα ποτέ ότι θα επιχειρούσαν θερμό επεισόδιο

 Δένδιας για Τουρκία: Ευκολότερη η επανέναρξη των συζητήσεων – Δεν πίστευα ποτέ ότι θα επιχειρούσαν θερμό επεισόδιο

Στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, όπως διαμορφώθηκαν μετά την ασύλληπτη τραγωδία στη γειτονική χώρα από τους  φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε τη μείωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τη μείωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Τόνισε, δε, ότι βασικό μέλημα της ελληνικής διπλωματίας, είναι η διατήρηση του καλού κλίματος, καθώς, πλέον, είναι ευκολότερο να γίνει μία επανέναρξη των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν

Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα και τα συμπεράσματα που αποκόμισε η Αθήνα από τις επαφές με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Θα προτιμούσα η επίσκεψη να γινόταν χωρίς πυρετό (σ.σ. ο κ. Δένδιας ταλαιπωρήθηκε εκείνες τις ημέρες από ίωση). Ήταν μία εξαιρετική επίσκεψη. Οι ΗΠΑ διατύπωσαν δημοσίως και κατ’ ιδίαν την αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι σταθερός πυλώνας ειρήνης και δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τα μηνύματα που έχει αποκομίσει ο κ. Μπλίνκεν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε: «Δεν χρειαζόταν. Είχα μιλήσει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι ΗΠΑ είδαν με πολύ θετικό τρόπο τη δυνατότητα επανέναρξης των συζητήσεων, αλλά μέχρι εκεί. Μη θεωρήσει κανείς ότι η αμερικανική πλευρά μπήκε σε λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε κάτι τέτοιο».

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Σε ερώτηση για το αν θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες με την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Η βοήθεια που δώσαμε είναι άσχετη με την εξωτερική πολιτική. Δεν ζητάμε ανταλλάγματα. Το κλίμα είναι διαφορετικό. Υπάρχει η επαναπροσέγγιση των κοινωνιών και είναι ευκολότερο να γίνει επανέναρξη των συζητήσεων. Είμαστε παραμονή των εκλογών. Να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα που υπάρχει. Μειώθηκε δραστικά η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Το κλίμα επιτρέπει επανέναρξη των συζητήσεων και θέλουμε να το διατηρήσουμε».

«Δεν θέλω να ξύσω πληγές για το παρελθόν που μας πλήγωσε. Εμείς έχουμε σαφή αντίληψη των πραγμάτων. Να διαφυλαχθεί το καλό κλίμα», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση για τις προσδοκίες που υπάρχουν για την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, απάντησε: «Πιστεύω ότι μπορούν να λυθούν οι διαφορές. Πιστεύω ότι πάνω σε αυτή τη βάση, μπορεί να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση».

Σε ερώτηση για το αν υφίστανται πλέον οι ανησυχίες για ένα θερμό επεισόδιο, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Δεν πίστευα ποτέ ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει κάτι. Το τυχαίο φοβόμουν. Μειώνεται δραματικά, αν δεν μηδενίζεται τελείως η πιθανότητα».

Όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και το «βέτο» της Άγκυρας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, είπε: «Είναι απολύτως θετικό. Η Τουρκία πρέπει να κυρώσει την ένταξη των δύο χωρών. Λάθος να αφήνουμε εκτός Σουηδία και Φινλανδία».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε: «Είναι ένας τραγικός πόλεμος για έναν χρόνο, τελείως άχρηστος πόλεμος, βάρβαρη εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα. Δεν είναι καθόλου εύκολη η επίλυση του πολέμου. Εδώ υπάρχει άσπρο μαύρο, δίκαιο άδικο, όπως λέμε εμείς για το διεθνές δίκαιο και τα ίδια εφαρμόζουμε για Ουκρανία. Δεν έχουμε επιλογές. Θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε».