“Παγωμένη” η αγορά για τα σαρακοστιανά – Στα ύψη λαγάνα, χαλβάς, ταραμάς – Απαγορευτικό στα νωπά – Αναλυτικά οι τιμές

 “Παγωμένη” η αγορά για τα σαρακοστιανά – Στα ύψη λαγάνα, χαλβάς, ταραμάς – Απαγορευτικό στα νωπά – Αναλυτικά οι τιμές

Οι πολίτες προς το παρόν περιορίζονται σε έρευνα αγοράς για το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι. Λαγάνα, χαλβάς, ταραμάς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Το ακριβό ενεργειακό κόστος και οι αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές στα τρόφιμα τον τελευταίο χρόνο, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα σαρακοστιανά εδέσματα.

Η τιμή του χαλβά ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ανάλογα με τις γεύσεις και τους ξηρούς καρπούς που θα επιλέξουμε.

Όμως και τα υπόλοιπα σαρακοστιανά τραβούν την ανηφόρα με τους καταναλωτές να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στα νωπά το συμιακό γαριδάκι από 5 έως 8 ευρώ, το χταπόδι από 15 έως 19 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και οι σουπιές από 10 έως 14 ευρώ. Στα κατεψυγμένα, γαρίδες από 12 έως 15 ευρώ, χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, καλαμάρι από 7 έως 15 ευρώ και στα θράψαλα από 5 μέχρι 8 ευρώ.

Ο λευκός ταραμάς κυμαίνεται από 17 έως 19 ευρώ, ο κόκκινος ταραμάς από 6,5 ευρώ, τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ και οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ, ντομάτες 99 λεπτά το κιλό και κρεμμύδια από 95 λεπτά το κιλό. Η ταραμοσαλάτα αγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Φέτος η λαγάνα θα είναι για λίγους με την τιμή της να προσεγγίζει τα 5 ευρώ το τεμάχιο.

Το 2020, η απλή λαγάνα ήταν στα 2,30 ευρώ και το βάρος της στα 750 γραμμάρια ενώ το 2021 κόστιζε 2,80 ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, το 2022, η λαγάνα είχε φτάσει στα 3 ευρώ.

Ωστόσο, φέτος, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Η πρόβλεψη είναι ότι η τιμή θα απογειωθεί κανονικά και ο λόγος είναι τα αυξημένα κόστη.

«Το αλεύρι από 10 -12 ευρώ έφτασε στα 22 με 24 ευρώ και το φυσικό αέριο από 25 στα 90», αναφέρει το Mega που επισκέφτηκε φούρνους στην Αθήνα για να κάνει έρευνα για την τιμή που θα φτάσει φέτος η λαγάνα με αυξημένο ενεργειακό κόστος, αυξημένο κόστος πρώτων υλών αλλά και με καταναλωτές με άδεια πορτοφόλια.

Μάλιστα, οι αρτοποιοί αναφέρουν για να έχουν κέρδος η λαγάνα θα έπρεπε να φτάσει ακόμα και τα 7-8 ευρώ! «Έπρεπε να πάει 7-8 και θα πάει από 3,8 έως 5 ανάλογα τη γεύση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η αύξηση στην τιμή είναι αλματώδης:

  • 2020: 2,30 ευρώ
  • 2021: 2,80 ευρώ
  • 2022: 3 ευρώ
  • 2023: 3,80 – 5 ευρώ

Στους φούρνους ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει να ψήνουν λαγάνες, τα μολύβια όμως και τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά αφού υπολογίζουν τα κόστη για να δουν πως μπορούν να πουλήσουν σε τιμή που αντέχει ο καταναλωτής χωρίς, όμως, να «μπουν μέσα».

Και στην Πάτρα, οι αρτοποιοί προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο όμως η αύξηση είναι αναπόφευκτη. Οι τιμές, όπως λένε οι αρτοποιοί στην Πάτρα, θα είναι στα περσινά επίπεδα. Με στόχο να μην χάσουν πελάτες, κάθε ημέρα επισκέπτονται για το ψωμί τους τους αρτοποιούς της γειτονιάς.

Ο Παναγιώτης Σαχινίδης, πρόεδρος συντεχνίας αρτοποιών, μίλησε στο Mega για την τιμή της λαγάνας τη φετινή χρονιά.

«Όταν πέρυσι το αλεύρι είχε 12 και φέτος έχει 24, είναι λογικό η τιμή να είναι μεγαλύτερη. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τις γεύσεις. Η απλή λαγάνα θα κυμαίνεται από 4 μέχρι 4,5 ευρώ από 3,8 που είχε πέρσι», καταλήγει.

  • Μετά το καλάθι της Σαρακοστής ετοιμάζεται και το καλάθι της ψαραγοράς αφού όπως αποκάλυψε το Mega οι ιχθυοπώλες ετοιμάζουν τις δικές τους προσφορές.

«Θα περιέχει κάποια προϊόντα που θα μπορούμε κι εμείς να διαθέσουμε σε ανταγωνιστικές τιμές και ο καταναλωτής να ψωνίσει πολύ φθηνά», δήλωσε ο πρόεδρος ιχθυοπωλών Βαρβακείου, Βασίλης Σίμος.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα, ενώ ήδη οριστικοποιούνται οι τελικές λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο του συγκεκριμένου καλαθιού, την έναρξη αλλά και τη διάρκειά του. Δεν αποκλείεται να διατηρηθεί στη Βαρβάκειο, σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Οι ιχθυοπώλες διαβεβαιώνουν ότι θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν και τις τιμές εκτός καλαθιού, που ήδη έχουν ξεφύγει.

Σημειώνεται πως η ιχθυαγορά της Βαρβακείου θα παραμείνει ανοιχτή και την Κυριακή, από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ θα ανοίξει πάλι τα ξημερώματα μέχρι και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, για να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές.

Σχετικά Άρθρα