Qatargate: Ο Μισέλ Κλεζ αρνείται να παραιτηθεί, παρά τις πιέσεις Ταραμπέλα

 Qatargate: Ο Μισέλ Κλεζ αρνείται να παραιτηθεί, παρά τις πιέσεις Ταραμπέλα

Ο Μισέλ Κλεζ, ο επικεφαλής ανακριτής στην έρευνα για το Qatargate, το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θέλει να αποχωρήσει από την υπόθεση, παρά τις πιέσεις που του έγιναν από την πλευρά του Μαρκ Ταραμπέλα.

Ο εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας επιβεβαίωσε την άρνηση του Κλεζ να παραιτηθεί, όπως μετέδωσε πρώτη η Le Soir.

Η κίνησή του έρχεται ως απάντηση στο αίτημα για παραίτηση που κατέθεσε την Πέμπτη ο Μαξίμ Τόλερ, ο δικηγόρος του ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα. Όπως υποστηρίζει ο Τόλερ, ο Κλεζ είναι προκατειλημμένος, στηριζόμενος σε κείμενο που συνόδευε το ένταλμα σύλληψης του πελάτη του.

Η αίτηση αναίρεσης και η απόφαση του Κλεζ να την αγνοήσει πρέπει τώρα να αξιολογηθούν από το Εφετείο των Βρυξελλών. Το Εφετείο θα πρέπει να αποφασίσει εντός οκτώ ημερών αν μπορεί να παραμείνει ή όχι στην υπόθεση.

Η διαμάχη σχετικά με τον ρόλο του Κλεζ θα μπορούσε να καθυστερήσει την έρευνα για σημαντικό χρονικό διάστημα. Το αίτημα εξαίρεσης εμπόδισε ήδη τον Κλεζ να εμφανιστεί στις ακροάσεις των Καϊλή και Ταραμπέλα την περασμένη Πέμπτη.

Ο Τόλερ δήλωσε στο Politico ότι «δεν είχε άλλη επιλογή από το να κάνει αυτό που κάνει. Δεν θέλουμε καμία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κ. Ταραμπέλα».

Υπενθυμίζεται πως οι βελγικές διωκτικές αρχές συνέλαβαν πρόσφατα τον Ταραμπέλα, για το Qatargate.

Κρατούνται επίσης, η πρώην αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή, ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιταλία περιμένοντας την ακρόαση για την έκδοσή του, και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ο οποίος, σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, έκλεισε συμφωνία με την αστυνομία.

Δύο ακόμη, ο επικεφαλής της ΜΚΟ Νικολό Ταλαμάνκα και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, έχουν επίσης συλληφθεί. Σημειώνεται πως ο Ταλαμάνκα αφέθηκε ελεύθερος αλλά παραμένει κατηγορούμενος, σύμφωνα με μέλος της οικογένειάς του.

Σχετικά Άρθρα