Δεν θα είναι υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής στις εκλογές -Η ανακοίνωση και η αντίδραση Μαξίμου

 Δεν θα είναι υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής στις εκλογές -Η ανακοίνωση και η αντίδραση Μαξίμου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαψεύδονται κατηγορηματικά οι πληροφορίες που διακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι τελικά ξανά υποψήφιος με τη Ν.Δ και, μάλιστα, πως επρόκειτο να υπάρξει σχετική συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει πως χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του νυν και του πρώην πρωθυπουργού σε καλό κλίμα και αναφέρεται πως “ο Κώστας Καραμανλής θα δώσει παρών στην προεκλογική μάχη”.

«Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της ΝΔ και φύσει και θέσει δεν υπάρχει περίπτωση να πληγώσει το κόμμα του λίγο πριν την εκλογική μάχη» λένε πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί, όπως επισημαίνει η “Καθημερινή”.

Ο πρώην πρωθυπουργός κρατούσε έως τώρα «ερμητικά» κλειστά τα χαρτιά του, χωρίς την παραμικρή διαρροή που θα φωτογραφίζει τις προθέσεις του. Το κλίμα ωστόσο που είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα έδειχνε πως η αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια ήταν πλέον ένα πιθανό σενάριο. Αν και “ημι-επισήμως” από κυβερνητικές πηγές διακινείτο πως ο πρώην πρωθυπουργός θα έδινε τελικά το παρών στις εκλογές για να στηρίξει τον πρωθυπουργό και την παράταξη της Ν.Δ.

Ταυτόχρονα οι (μη) κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, δηλαδή το γεγονός πως δεν έχει μπει σε κάποια προεκλογική διαδικασία, όπως έκανε ο Αντώνης Σαμαράς φωτογράφιζε πως η πιθανότητα ο πρώην πρωθυπουργός να μην είναι στην επόμενη Βουλή είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Επιπλέον δεν είναι μυστικό πως η σχέση Μητσοτάκη και Καραμανλή μετά την περίφημη ομιλία στα Ανώγεια του πρώην πρωθυπουργού περνά περίοδο παγετού.

Οι τόνοι έκτοτε έπεσαν ωστόσο το χάσμα παρέμεινε μέχρι και σήμερα, χωρίς πάντως να είναι αυτός ο βασικός λόγος της αποχώρησης, καθώς ο κ. Καραμανλής βρίσκεται στα βουλευτικά έδρανα 14 χρόνια αφότου αποχώρησε από την προεδρία και οι λόγοι μπορεί να είναι και προσωπικής φύσεως.  

Η αποχώρηση Καραμανλή από την εκλογική διαδικασία προκαλεί αναμφίβολα προβληματισμό στην κυβερνητική παράταξη καθώς, παρά την στήριξη που προσφέρει με την ανακοίνωσή του, είναι σαφές πως αδυνατίζει το προεκλογικό αφήγημα της Ν.Δ και το προσκλητήριο συσπείρωσης που αναμένεται να σημάνει ο κ. Μητσοτάκης. Έχει, δε, ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει πως στηρίζει τη Ν.Δ (“την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής”, όπως λέει), δεν υπάρχει, όμως, αναφορά στο όνομα του σημερινού πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση

Ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή.

Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. 

Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. 

Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. 

Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού