Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν: Το ευχαριστώ του Αμερικανού για την στήριξη στην Τουρκία – Γεωπολιτική συζήτηση για Ουκρανία-Αν. Μεσόγειο

 Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν: Το ευχαριστώ του Αμερικανού για την στήριξη στην Τουρκία – Γεωπολιτική συζήτηση για Ουκρανία-Αν. Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση και το δείπνο εργασίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το τετ α τετ διήρκεσε 25 λεπτά και το δείπνο μιάμιση ώρα, γεγονός που στην Αθήνα ερμηνεύουν ως ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η αμερικανική πλευρά στη συμμαχία με τη χώρα μας, καθώς η συνάντηση με Ερντογάν ήταν πολύ συντομότερη.

Κατά τις συνομιλίες Μητσοτάκη- Μπλίνκεν έγινε μία συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και σύμφωνα με το Μαξίμου επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδό τους ενόψει και της έναρξης του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, αύριο Τρίτη, και συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση τους.

Ο πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Άντονι Μπλίνκεν

Συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι καταστροφικοί σεισμοί στην ΤουρκίαΟ κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Μπλίνκεν συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με νόημα ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Στο δείπνο εργασίας βρέθηκαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Σχετικά Άρθρα