Μόναχο/Διάσκεψη για την ασφάλεια: Παράλληλοι μονόλογοι με λίγη συμφωνία – Η σφήνα της Κίνας για την Ουκρανία

 Μόναχο/Διάσκεψη για την ασφάλεια: Παράλληλοι μονόλογοι με λίγη συμφωνία – Η σφήνα της Κίνας για την Ουκρανία

Από τη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια δεν έλειψε και η ταύτιση απόψεων σε ορισμένα επιμέρους ζητήματα, όπως π.χ. ήταν η κοινή έκκληση από ΗΠΑ, Γερμανία και ΝΑΤΟ για στήριξη του Κιέβου. Όμως στα βασικά ζητήματα οι διεθνείς αξιωματούχοι προσήλθαν με διαφορετικές απόψεις, που ενίοτε έδιναν την εικόνα ξεχωριστών μονολόγων. Παράλληλα, δεν απουσίαζαν οι αιχμές ή οι κατηγορίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τοποθέτηση της Κίνας που δεν δίστασε να μιλήσει για «υστερική συμπεριφορά» των ΗΠΑ, κατηγορώντας τις πως παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες, με αφορμή την κατάρριψη του γνωστού «μπαλονιού» πάνω από αμερικανικό έδαφος.

Μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν ήταν βεβαίως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εκκλήσεις του Κιέβου για μεγαλύτερη παροχή στρατιωτικής συνδρομής από τους συμμάχους του, ενώ υπήρξαν φωνές που καλούσαν σε ενίσχυση των ευρωπαϊκών ένοπλων δυνάμεων. Αίσθηση επίσης προκάλεσε το Πεκίνο που σημείωσε πως θα παρουσιάσει το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο.

  • Με το Κίεβο να πιέζει έντονα το τελευταίο διάστημα τους συμμάχους για μεγαλύτερη παροχή στρατιωτικής συνδρομής, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Γερμανία απεύθυναν έκκληση προς όλους, όσοι διαθέτουν άρματα μάχης και πυρομαχικά, να τα προσφέρουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν υπάρχει ουδετερότητα, παρακαλώ επιλέξτε πλευρά», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, επαναβεβαιώνοντας, από κοινού με τον ομόλογό της των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την προσήλωση των δύο χωρών στη στήριξη της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί». Σε σχετική συζήτηση – πάνελ για την Ουκρανία, η Μπέρμποκ τόνισε πως «δεν μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη, αλλά σώζουμε ζωές και θα συνεχίσουμε μέχρις ότου επανέλθει η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ουκρανία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι σημαίνει ειρήνη για αυτόν τον πόλεμο, η Γερμανίδα υπουργός επισήμανε ότι, αν δεχτούμε η Ρωσία να πάρει ένα τμήμα της Κριμαίας, αυτό θα σήμαινε το τέλος του διεθνούς δικαίου και της παγκόσμιας τάξης, το τέλος της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. «Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας επιτιθέμενος και ένα θύμα. Αν αποσύρει τα στρατεύματά της η Ρωσία, ο πόλεμος τελείωσε. Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, τελείωσε η Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι «όλοι έχουμε συμφέρον από μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», καθώς το αντίθετο θα είναι σε βάρος των συμφερόντων όλων στον κόσμο. 

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ξεκαθάρισε από την πλευρά του Κιέβου ότι νίκη για τη χώρα του σημαίνει σε πρώτη φάση αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας και σε επόμενο χρόνο καταβολή αποζημιώσεων, λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου και τελικά αλλαγή της Ρωσίας. «Ειρήνη και σταθερότητα θα υπάρξει μόνο όταν η Ρωσία δεν θα αποτελεί πλέον απειλή», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας μέχρι την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «κυρώσεις, όπλα, χρήματα» και η προσήλωση των συμμάχων στη νίκη της Ουκρανίας.

  • Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράδοση όπλων και την έλλειψη πυρομαχικών, η Μπέρμποκ εξήγησε ότι η Ευρώπη θεωρούσε ότι είχε τελειώσει με τον πόλεμο και δεν ήταν προετοιμασμένη για τέτοιας κλίμακας σύγκρουση. «Η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη», τόνισε, για να διαβεβαιώσει ότι από τη μία πλευρά δημιουργείται μια συμμαχία με τις χώρες οι οποίες διαθέτουν τα κατάλληλα άρματα Leopard και από την άλλη δρομολογούνται νέες γραμμές παραγωγής πυρομαχικών.

«Υπάρχουν κάποιες χώρες που διαθέτουν πυρομαχικά για τα Gepard. Και κάποιες χώρες λένε ότι αυτός ο πόλεμος είναι ευρωπαϊκός και η Ευρώπη δεν έκανε τίποτε όταν χρειάζονταν βοήθεια. Κάποιες άλλες χώρες αντιλαμβάνονται ότι παραβιάζεται η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και επέλεξαν πλευρά. Η ουδετερότητα δεν είναι επιλογή. Έτσι ενισχύεται ο επιτιθέμενος. Παρακαλώ, διαλέξτε πλευρά», δήλωσε η Μπέρμποκ. «Δεν υπάρχει ουδετερότητα. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνεισφέρει μια χώρα, στο ανθρωπιστικό, οικονομικό ή στρατιωτικό επίπεδο και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και πολύτιμοι», συμφώνησε ο κ. Μπλίνκεν και διευκρίνισε ότι οι δημοκρατίες έχουν διαδικασίες και πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γεν Στόλτενμπεργκ. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όλων είναι ο Πούτιν να νικήσει. Αν ο Πούτιν νικήσει στην Ουκρανία, το μήνυμα για εκείνον και για άλλους αυταρχικούς ηγέτες θα είναι πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν”, προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ που κατηγόρησε τη Μόσχα πως κινητοποιεί «εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα» και προμηθεύεται «περισσότερα όπλα από αυταρχικές χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα».

Γερμανία: Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ότι «η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο» και δεσμεύθηκε να εργαστεί σκληρά προκειμένου η Γερμανία να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.

«Η επιλογή δεν είναι ΝΑΤΟ ή ΕΕ. Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη για ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πιστόριους και εξήγησε ότι «αυτό σημαίνει περισσότερες ολοκληρωμένες αμυντικές προσπάθειες, καλύτερη στρατιωτική κινητικότητα στην Ευρώπη, επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποστήριξη και υποδομές». Πρέπει επίσης να υπάρχουν περισσότερα κοινά αμυντικά εγχειρήματα, πρόσθεσε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία European Sky Shield για κοινή αεράμυνα. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, η Γερμανία δεν έχει στο μυαλό της μόνο την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλες περιοχές, όπου η ασφάλεια και η σταθερότητα αμφισβητούνται, κυρίως την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Η Γερμανία, υπογράμμισε ο Μπόρις Πιστόριους, συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια των Ουκρανών, οικονομικά, στρατιωτικά και ανθρωπιστικά και θα συνεχίσει να το κάνει, «όσο χρειαστεί». Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ανάπτυξη γερμανικών δυνάμεων στην Εσθονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία και στη συνεισφορά της Γερμανίας στη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ενώ ανέδειξε τη δέσμευση του Βερολίνου να παράσχει στο ΝΑΤΟ μια μηχανοκίνητη μεραρχία έως το 2025.

Κίνα: Το ειρηναυτικό σχέδιο για την Ουκρανία

Από την πλευρά του το Πεκίνο –που κατηγορείται πως επιδιώκει να μπει «σφήνα» στις σχέσεις ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ– δήλωσε πως ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της «σύγκρουσης» στην Ουκρανία. 

Η Κίνα ούτε «έμεινε άπραγη ούτε έριξε λάδι στη φωτιά» όσον αφορά την Ουκρανία και συνεχίζει να καλεί για ειρήνη και διάλογο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτατος διπλωμάτης της χώρας Ουάνγκ Γι. «Προτείνω όλοι να αρχίσουν να σκέπτονται ήρεμα, ιδιαίτερα οι φίλοι στην Ευρώπη, για το τι είδους προσπάθειες μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ουάνγκ, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Σημείωσε επίσης πως υπάρχουν «κάποιες δυνάμεις που απ΄ό,τι φαίνεται δεν θέλουν να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις ή να τελειώσει ο πόλεμος σύντομα» χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους αναφερόταν. Όπως πρόσθεσε, η Κίνα θα εκθέσει τη θέση της για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης σε ένα έγγραφο όπου θα δηλώνεται πως η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Αναφερόμενη στο «ειρηνευτικό σχέδιο» που προτίθεται να υποβάλει στα Ηνωμένα Έθνη η Κίνα, η Μπέρμποκ έκανε λόγο για «καλό» στοιχείο, επισήμανε ωστόσο εμφατικά ότι κάποιες χώρες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «για κάποιο λόγο, για να κάνουν ό,τι χρειάζεται για τη διασφάλιση της ειρήνης».

Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε στο Πεκίνο ότι δεν πρέπει να δώσει όπλα στη Ρωσία και να παραβιάσει τις κυρώσεις, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «σοβαρό πρόβλημα». «Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι από τα δύο, αλλά προωθεί τη ρωσική προπαγάνδα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Σχετικά Άρθρα