Μητσοτάκης: Γιατί εκτιμά ότι ο Τσίπρας θα επιδιώξει κυβέρνηση ηττημένων – Τι δείχνουν τα δημοσκοπικά ποσοστά

 Μητσοτάκης: Γιατί εκτιμά ότι ο Τσίπρας θα επιδιώξει κυβέρνηση ηττημένων – Τι δείχνουν τα δημοσκοπικά ποσοστά

«Καμία εκλογή δεν είναι απλή υπόθεση» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ επιβεβαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τους βαθύτερους φόβους που υπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου για σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή των εκλογών ή αλλιώς για «κυβέρνηση ηττημένων».

Το μείζον ερώτημα που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό είναι «γιατί ο πρωθυπουργός δίνει τόσο μεγάλη σημασία στην πρώτη κάλπη ενώ ο ίδιος τονίζει πως η δεύτερη κάλπη θα είναι αυτή που θα βγάλει κυβέρνηση»;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως δεν αποκλείεται η πρώτη κάλπη να βγάλει κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς μαθηματικά να το αποκλείσει».

  • Με μαθηματικούς όρους για να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί κοντά στο 30%, το ΠΑΣΟΚ να λάβει πολύ πάνω από 10% και το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη σχεδόν να διπλασιάσει τα ποσοστά του.

Όμως με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ κινείται οριακά στο 10%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26%-27% και ο Γιάννης Βαρουφάκης κινείται οριακά στο 3%.

Αν επιβεβαιωθούν στην κάλπη τα δημοσκοπικά ποσοστά τότε το ΚΚΕ θα πρέπει να δώσει ψήφο ανοχής ή ο Κυριάκος Βελόπουλος να προσχωρήσει σε μια «προοδευτική Αριστερή κυβέρνηση». Και οι δύο περιπτώσεις θεωρούνται εξαιρετικά απίθανες, εφόσον όπως έχει διαμηνύσει το ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο ανοχής και σε καμία περίπτωση το πατριωτικό κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου δεν πρόκειται να συμμαχήσει με την Αριστερά. Επίσης, μεγάλες δυσκολίες συναντά η εκ νέου συνύπαρξη του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Βαρουφάκη μετά το 2015.

Γενικότερα, στην περίπτωση της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στην πρώτη κάλπη, «ενισχυμένα» βγαίνουν τα μικρά κόμματα, ενώ στην περίπτωση της ενισχυμένης αναλογικής που θα ισχύσει στις δεύτερες εκλογές «ενισχυμένο» βγαίνει το πρώτο κόμμα που λαμβάνει το μπόνους των εδρών.

  • Ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου δεν παραβλέπουν το ενδεχόμενο να υπάρξει είτε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε όπως λένε κυβέρνηση ηττημένων.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη βλέπουν ορατό τον κίνδυνο της δημιουργίας «κυβέρνησης ηττημένων» από την πρώτη κάλπη γιατί όπως υποστηρίζουν σε κατ ιδιάν συζητήσεις τους, «αυτή είναι η μόνο λύση για την πολιτική διάσωση του Αλέξη Τσίπρα».

Με βάση το σκεπτικό τους, θεωρούν πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει πάση θυσία να σχηματίσει κυβέρνηση διότι αν ηττηθεί για δεύτερη φορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό θα σηματοδοτήσει το πολιτικό του τέλος και θα ανοίξει συζήτηση διαδοχής του στο κόμμα. Παρόμοια σκέπτονται και για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Εκτιμούν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να ενταχθεί σε ένα κυβερνητικό σχήμα από την πρώτη Κυριακή, διότι με το νόμο της απλής αναλογικής θα εκλέξει το ΠΑΣΟΚ περισσότερους βουλευτές από ότι με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής και άρα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αποτελεί «ισχυρότερο» κυβερνητικό εταίρο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Σχετικά Άρθρα