Στο Μόναχο ο Μητσοτάκης για τη Διάσκεψη Ασφαλείας – Σημαντική συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου

 Στο Μόναχο ο Μητσοτάκης για τη Διάσκεψη Ασφαλείας – Σημαντική συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου

Συνάντηση με 17μελή διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου υπό τον Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκη στο Μόναχο ενώ παρόντες στη συνάντηση, αναμένεται να είναι, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και το μέλος της Επιτροπής, Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γερμανία για την 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, με τον οποίο ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν εγκαινιαστεί την Τρίτη ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Κατά την παρουσία του στο Μόναχο ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως σημειώνουν συνεργάτες του.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει αποδειχθεί ένας εξαιρετικός σύμμαχος της χώρας στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων έναντι τις προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, ενώ έχει βάλει φρένο στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16, θέτοντας ως όρο την μη παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει το απόγευμα σε συζήτηση για τη Μετανάστευση με τον τίτλο «Επανεκκινώντας τη Μετανάστευση: Κινούμενοι προς Ευκαιρίες». Εκεί, αναμένεται να επαναλάβει ότι η μετανάστευση είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση και ότι απαιτείται η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής που προστατεύουν τα σύνορα της Ε.Ε., κάτι που επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου αναγνωρίστηκαν βασικές ελληνικές θέσεις που αφορούν τόσο στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. όσο και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στους Έλληνες της Γερμανίας σε εκδήλωση της ΝΔ.

Σχετικά Άρθρα