Σλοβακία: Δίνουν 500 ευρώ στους πολίτες για να ψηφίσουν

 Σλοβακία: Δίνουν 500 ευρώ στους πολίτες για να ψηφίσουν

Πρόταση ώστε κάθε πολίτης ο οποίος θα ψηφίσει στις (πρόωρες) εκλογές του Σεπτεμβρίου να λάβει 500 ευρώ αμοιβή κατέθεσε ο αρχηγός του ισχυρότερου κόμματος στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή και να εμποδίσει την αντιπολίτευση να επιστρέψει στην εξουσία.

Όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Μάτοβιτς, ο κύριος λόγος της πρότασης, είναι ο φόβος ότι θα είναι λίγοι οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις πρόωρες κάλπες. «Φοβόμαστε ότι οι επόμενες εκλογές θα έχουν τη χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία», δήλωσε ο Μάτοβιτς.

«Φοβόμαστε ότι η Σλοβακία μπορεί να βιώσει στις επόμενες εκλογές ό,τι βίωσε η Γερμανία τη δεκαετία του 1930 μετά την οικονομική κρίση», εξήγησε, προσθέτοντας ότι 500 ευρώ για κάθε ψηφοφόρο μπορεί να είναι ο τρόπος να σωθεί η δημοκρατία.

Ο Μάτοβιτς φοβάται ότι εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Hlas-SD και Smer-SD), αναλάβουν την εξουσία, θα μετατρέψουν τη Σλοβακία σε ένα καθεστώς τύπου Όρμπαν. Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει η πρόταση του Μάτοβιτς, θα δοθεί εισφορά 500 ευρώ σε κάθε νόμιμο ψηφοφόρο που θα προσέλθει να ψηφίσει στις εκλογές του 2023 και δεν θα ισχύει για άλλες, μελλοντικές ψηφοφορίες.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς κατέληξε στο συνολικό ποσό, όπου σκοπεύει να βρει τα περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την κάλυψη του κόστους της πρωτοβουλίας, ο Μάτοβιτς είπε:

«Πρόκειται μόνο για ένα ποσοστό των χρημάτων που θα υπεξαιρέσουν ο Πέτερ Πελεγκρίνι και ο Ρόμπερτ Φίτσο (σσ. οι ηγέτες των Hlas-SD και Smer-SD). Ο Φίτσο και ο Πελεγκρίνι είναι σε θέση να κλέψουν αυτό το ποσό σε έξι μήνες. Πρόκειται για μια επένδυση στη Σλοβακία».

Ο στενότερος σύμμαχος του Μάτοβιτς στην κυβέρνηση Boris Kollár (Είμαστε Οικογένεια) δήλωσε ότι αν ο Μάτοβιτς βρει τα χρήματα που θα καλύψουν τα έξοδα, θα ψηφίσει την πρόταση. Το Hlas-SD απέρριψε την ιδέα με τον επικεφαλής του Πέτερ Πελεγκρίνι να ισχυρίζεται ότι η πρόταση είναι «ανοησία που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο».

Ο Μάτοβιτς υποστηρίζει ότι κίνητρα για τους ψηφοφόρους, αν και με διαφορετικές μορφές, υπάρχουν και στην Ελλάδα και την Ελβετία, όπως αναφέρει το Euractiv.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το σλοβακικό κοινοβούλιο ψήφισε πολλά άλλα νομοσχέδια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων χωρίς σαφή κάλυψη της χρηματοδότησης, όπως δωρεάν γεύματα για τα παιδιά στα σχολεία ή αυξήσεις στις συντάξεις.

Σχετικά Άρθρα